Yönetim kurulunu Sezer onaylamayınca TRT'de işler tıkandı

Haber Giriş : 22 Aralık 2004 07:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TRT Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi 3 Ağustos 2004'te doldu. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), görev süresi dolan üyelerin yerine atanması için 27 Temmuz'da 12 isim belirleyerek Başbakanlık'a sundu.

Başbakanlık ise 1 hafta sonra Üst Kurul'un belirlediği isimler içinden Dr. Lütfü Şehsuvaroğlu, M. Emin Kuz, Sacettin Gürbüz, Doç. Dr. Abdullah Topçuoğlu, İhsan Cafer Elhan ve Doç. Dr. Ali Alp'i TRT Yönetim Kurulu'na atadı. Ancak Cumhurbaşkanı o günden bu yana yapılan bu atamaları onaylamadı. Sezer'in Sacettin Gürbüz ve Abdullah Topçuoğlu isimlerine itiraz ettiği öğrenildi. Yönetim Kurulu üyeleri yaklaşık 5 aydır atanmayan TRT'de işler kilitlenme noktasına geldi. Kurul kararı gerektiren birçok konuda işlem yapılamıyor.

Kurumda çalışan 550 geçici işçinin yıllık sözleşmesi bu sebeple yapılamadı. Günlük gideri 1 trilyonu bulan TRT'de, personelin 2005 yılı maaşlarının ödenmesine, prim ve teşviklerinin imzalanmasına, harcama kalemi büyük olan yapımlara onay verilemiyor. TRT yetkilileri, son beş aydır yönetim kurulu olmaksızın sınırlı imkanlarla yayıncılık yapmaya çalıştıklarını belirtiyor. Yönetim kurulunu atamakla görevli Cumhurbaşkanı Sezer'in konuyu çözmesini beklediklerini açıklayan TRT yönetimi, bu sürecin uzamaması gerektiğini belirtiyor.

TRT Kanunu'na göre; kurumun en yüksek karar ve yönetim organı yönetim kurulu. Kurul, elektronik, kitle iletişimi, hukuk, işletme veya ekonomi, sosyal bilim dalları ile sanat ve kültür alanında temayüz etmiş kişiler arasından seçilen ve atanan altı üye ile genel müdürden oluşuyor. Yönetim kurulu, TRT'nin program, yayın, teknik, personel, idari, mali ve her türlü hizmetlerine dair temel ilkeleri ve hedefleri tespit etmek ve bunlarla ilgili kararları almak, bütçeyi karara bağlamak, genel müdürlükçe hazırlanacak yönetmelik tasarıları hakkında karar vermek, yıllık genel yayın planını onaylamakla görevli. TRT genel müdürü, yönetim kurulu onayı olmaksızın kurumla ilgili büyük projelere imza atamıyor, belirli bir sınırı aşan harcamalar yapamıyor. Şimdiye kadar 2004 yılı için bir önceki yönetim kurulu üyelerinin aldığı kararlarla işlerini yürüten kurum için özellikle 2005 yılı bütçesi ve sözleşmelerin durumu büyük önem taşıyor. TRT'nin 2005 bütçesinin harcama kalemlerini; personel maaşları, teşvik ve primleri, iç ve dış yeni yapımlar, Eurovision ve benzeri giderler oluşturuyor.

Personel Dairesi Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre ayrıca kurumda çeşitli birimlerde görev yapan 550 geçici işçi bulunuyor. Özellikle TRT radyosunun dış yayınlarını gerçekleştiren masalarda çalışan yabancılar da sözleşmeli, geçici işçi pozisyonunda bulunuyor. TRT'nin önceki yönetim kurulu üyelerinin görev süresi 3 Ağustos'ta dolmuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber