Her 3 kişiden biri 'göbekli'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Nisan 2009 11:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ankara - Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Kardiyoloji Klinik Şef Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Temizhan, Türkiye'de her üç kişiden birinin göbekli olduğunu belirterek, "Türkiye'de göbek çevresi erkeklerde 94, kadınlarda 80 cm'yi geçmemeli" dedi.

Temizhan, "Bel çevresi genişliğinin normal değerlerden fazla olması, kan şekerinin 100'ün üzerinde bulunması, kan basıncının 130'a 85 ve üzerinde çıkması, iyi kolestrolün (HDL) erkeklerde 40'ın altında, kadınlarda 50'nin altında bulunması, trigliserid değerinin 150'nin üzerinde çıkması durumlarından üçünün bir kişide mevcut olmasının" metabolik sendrom diye tanımlandığını belirtti.Temizhan, "Belirtilerden birinin tespit edilmesi halinde de diğer uyaranlar beklenmeden gerekli önlemler alınmalıdır" uyarısında bulundu.

Temizhan, sağlıklı bireylerin 20 yaşından sonra her yıl 1 kez kandaki kolestrol değerine baktırması ve bel çevresi ölçümünü yaptırması gerektiğini ifade ederek, "Bu durum, iş gücü kaybına ve ciddi sağlık harcamalarına yol açan şeker ve koroner kalp hastalığına neden olan ciddi bir sendromdur, kendisi ölüm nedeni değildir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber