İşsizlik, ruhsal sorunları ikiye katlıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2009 21:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ekonomik krize bağlı işsizliğin ruhsal sorunları iki kat arttırdığını belirten Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhanettim Kaya, "Ekonomik krizle birlikte işsizliğe bağlı depresyon iki kat arttı. İntihar riski de 2-3 kat yükseliyor." dedi.

Doç. Dr. Burhanettim Kaya, krizin sadece toplumda değil, insanın ruh ve bedeninde de yaşandığını kaydetti. Kaya, kriz dolayısıyla ruhsal sorunların giderek arttığına dikkat çekerek, "Elde edilen veriler, depresyon ve anksiyete bozukluklarının yaygınlığının artacağını, davranış sorunlarının ortaya çıkacağını, insanların yaşadıkları sıkıntı ile başa çıkabilmek için alkol ve madde kullanımına yöneleceğini, öfkenin dışa vurumu ile ilgili sorunların artacağını, her ortamda şiddet davranışlarının ortaya çıkma riskinin artacağını göstermektedir." diye konuştu.

Türkiye Psikiyatri Derneği, Yıllık Toplantısı ve Bahar Sempozyumu'nu Antalya'da gerçekleştirdi. Ruh sağlığına dair bütün konuların masaya yatırıldığı sempozyumda, son dönemlerde artan işsizliğin toplum ve birey üzerinde meydana getirdiği ruhsal etkilere dikkat çekildi.

Konuyla ilgili bilgi basın toplantısı düzenleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhanettim Kaya, geçen yılın ocak ayında yüzde 11,6 olan resmi işsizlik oranın bu yılın aynı döneminde yüzde 15,5'e yükseldiğini hatırlattı. Özellikle çalışacak dönemde olan genç nüfusta işsizlik oranının daha da yüksek olduğunu vurgulayan Kaya, işsizliğin ruhsal sorunları artırarak önlenemez bir hale getireceğine dikkat çekti. İşsiz kalanlarda madde ve şans oyunlarına yönelme riskinin daha yüksek olduğuna işaret eden Kaya, şöyle konuştu: "İşsizliğin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri genel olarak iş kaybından hemen sonra hızlı bir şekilde artmaktadır. Çalışabilecek durumdayken çalışamamak, çalışırken işini kaybetmek insan akıl ve ruh sağlığını derinden etkileyen, bozan bir etkendir." Kaya, halen çalışanların da artan iş yükü nedeniyle risk altında olduğunu, üretken gücünün bozulduğunu dile getirdi.

Kriz dönemlerinde aile içi dinamiklerin de bozulduğunu kaydeden Kaya, "Eşleri işsiz olan kadınlarda depresyon geliştirme riski daha da artmaktadır. Yaşanan bu süreç aile ilişkilerini, ebeveyn çocuk ilişkisini bozarak, çocukların ruhsal gelişimleri üzerinde iz bırakma riskini içermekte, bu etki gücünü taşımaktadır." tespitinde bulundu. Bireyin işsiz kaldıktan sonra da yaşam alışkanlıklarını değiştirmeden sürdürmesi gerektiğini vurgulayan Kaya, şu tavsiyelerde bulundu: "Sanki işe gidiyormuş gibi davranmalı. Sahip olduğu aile ilişkilerini, hobilerini alışkanlıklarını ve uğraşılarını bozmamalı. Kendisini boş vermişliğe bırakması umutsuzluk duygusunu daha da arttıracaktır. İşini kaybetmek insanın kendisine duyduğu benlik saygısını da zedeliyor. Bunu ortadan kaldırmak birey sahip olduğu donanımıyla bağlantılı."

İŞSİZLERE RUHSAL DESTEK PROJESİ

Bu arada, Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) krizin ortaya çıkardığı etkileri göstermek, bu konuya yöneticilerin ve kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla 'Krize Ruhsal Destek' adı altında iki günlük bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçiriyor.

Bu çalışma kapsamında işsizliğin yoğun olduğu, işsizlerin sayısının her geçen gün arttığı, krizden en çok etkilenen bölgelerde iki günlük bir etkinlik düzenlenecek. TPD, işsizleri, risk grupları, kriz mağduru işsiz ve yoksullarla yoğun biçimde karşılaşan sağlık çalışanlarını kapsayan kapsamlı bir eğitim programı gerçekleştirecek. Bilimsel etkinlikler düzenleyecek, eş zamanlı olarak 1,5 gün süreyle işsizlere ruhsal danışmanlık ve destek verecek. Projeyle ruhsal yardıma gereksinim duyanları ilgili sağlık birimlerine ulaştıracaklarını kaydeden Doç. Dr. Burhanettin Kaya, "Bu çalışmanın hazırlıklarına hemen başlayacağız. Çalışmayı alanda birlikte çalıştığımız ve ruh sağlığı ekibi içinde yer alan diğer meslek gruplarıyla birlikte yaygınlaştırma amacında, çabasında olacağız." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber