Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesi Özburun beldesinde seçim iptal edildi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Nisan 2009 13:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesi Özburun beldesinde 29 Mart'ta yapılan belediye başkanlığı seçimleri AK Parti ve CHP'nin sandık sayım sonuçlarına yaptıkları itiraz nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edildi.

CHP'den belediye başkanı seçilen Hasan Boyracı görevinden alındı. Beldde 7 Haziran'ta başkanlık seçimi için tekrar sandık başına gidilecek.

Bu arada meclis üyeleri arasında yapılacak oylama sonucu geçici belediye başkanı seçilecek. Eğer meclis başkanı seçemezse, Afyonkarahisar Valiliği tarafından bir kamu görevlisi başkan olarak atanacak.

Beldede 29 Mart yerel seçimlerde belediye başkanlığı için 4 partinin adayı ipi göğüslemek için yarıştı. CHP adayı Hasan Boyracı 573, AK Parti adayı Asım Kızılaslan ise 569 oy alırken, MHP 19 ve SP 13 oyda kaldı.

AK Parti adayı Asım Kızılaslan, oyların sayımı sırasında usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla İlçe Seçim Kurulu'na itirazda bulundu. Tekrar yapılan sayımda CHP''nin oyu 565'e düştü, AK Parti'nin oyu 566'da kaldı. Seçimi Asım Kızılaslan 1 oy farkla kazandı.

Bu kez Boyracı sonuçlara itiraz ederek yeniden sayım yapması için İl Seçim Kurulu'na dilekçe verdi.

Özburun beldesinin oylarını yeniden sayan İl Seçim Kurulu, ilçenin oy sayımının yetki aşımı olduğunu belirterek, sandık başında sayılan ve 4 oyla seçilen CHP adayı Boyracı'yı başkan olarak ilan etti ve 7 Nisan'da Boyracı'nın mazbatasını verdi. Boyracı, 14 gün belediye başkanlığı yaptı.

AK Parti adayı Kızılaslan ve Bolvadin İlçe Başkanı Carullah Kolay tarafından YSK'ya yeniden sayım yapılması konusunda dilekçe sunuldu.

YSK, beldede seçimin iptaline, 7 Haziran'da tekrar seçime gidilmesine ve Belediye Başkanı Boyracı'nın görevinden alınmasına karar verdi.

Görevinden alınan Boyracı, YSK'nın kararına itirazda bulundu.

Seçim akşamı sandık kurullarının tutanaklarına göre kendisin 573 oy alarak başkan seçildiğini dile getiren Boyracı, ortada bir haksızlık olduğunu savunuyor.

Sandık kurullarında hiçbir itiraz olmadığını hatırlatan Boyracı, "Beldede ben kazandım. Bolvadin ilçesine yapılan itirazla ve somut olmayan itirazlar ile ilçe seçim kurulu tarafından ertesi gün yapılan sayımlarda benim 565, Kızılaslan'ın da 566 oy olarak 1 oy farkla seçimi kazandı. Biz de bu durumu Afyonkarahisar İl Seçim Kuruluna taşıdık. İl Seçim Kurulu konuyu YSK'ya taşıdı. 14 günlük görevim mazbatamın alınmasıyla son buldu. Biz de yasal haklarımızı kullanarak YSK'ya itirazda bulunduk. Artık çözümü YSK'nın bulacağını ümit ediyorum." diye konuştu.

Asım Kızılaslan ise sayım sırasında usulsüzlük yapıldığını iddia etti. Sayım yapılırken görveli bir arkadaşının kendisini çağırdığını hatırlatan Kızılaslan, "Fakat beni içeri almadılar. En son sayılan 1116 nolu sandıkta sayım işlemi bittikten sonra seçimi 4 oyla kaybettik. İlçeye itirazda bulunduk ve tekrar yapılan sayım sonucunda 1 oy farkla kazandım. Ancak olaylar arda arda gelişti ve YSK seçimi iptal etti. 7 Haziran'daki seçimin hayırlar getirmesini diliyorum." şeklinde konuştu.

CHP'nin seçimi masada kaybettiğini dile getiren belde sakinlerinden Hamdi İncebacak da, seçmenin CHP'ye verdiği belediye başkanlığı görevinin YSK tarafından geri verilmesi gerektiğini söyledi.

Bu olayların belde halkı arasında gerginliğe neden olduğunu savunan İzzet Keçeçarık ise şu anda beldede kutuplaşma olduğunu, olay çıkmasından endişe duyduğunu dile getirdi.

1116 nolu sandıkta müşavir ve gözlemci olduğunu belirten Aziz Göncü de sayım sırasında usulsüzlük yapıldığını iddia etti.

Göncü, usulsüzlüklerin sabah saatlerinden itibaren oy kullanma sürecinde başladığını ileri sürdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber