1 Mayıs kutlamaları sendikaları böldü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Nisan 2009 15:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Taksim'e izin verilmemesinin, 1 Mayıs'ın tatil edilmesi sevincine gölge düşürdüğünü söyledi.

Büyükkucak, Türk-İş'ten 7 temsilciyle birlikte geldiği İstanbul Valiliğine, 1 Mayıs'ı Kadıköy Meydanı'nda kutlamak için başvuruda bulundu.

Valilikten çıkışta basın mensuplarına açıklama yapan Büyükkucak, 20 Nisanda İstanbul Valiliğine 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlamak için müracaatta bulunduklarını, valiliğin buna izin vermediğini hatırlattı.

Türk-İş olarak sonuna kadar 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nda olmaları gerektiğine inandıklarını ifade eden Büyukkucak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İstanbul Valiliğine dilekçe vererek 1 Mayısta Kadıköy Meydanı'nda olacağımızı ifade eden dilekçemizi verdik. Buradan da İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götüreceğiz dilekçemizi. Büyük bir olasılıkla konu bu şekilde çözümlenmiş olacak.

Taksim'e izin verilmemesi, 1 Mayıs'ın tatil edilmesi sevincine gölge düşürmüştür. Türk-İş, İstanbul Valiliğinin bu kararını, 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Bayramı ilan edildiği bu günlerde yasaksız bir Türkiye özlemi adına kaygıyla karşılamıştır. Valiliğin bu kararı ile Taksim Meydanı'nda yaşanacak coşkulu kucaklaşma, Taksim şehitlerini kitlesel olarak anabilme ve Taksim korkularından arınabilme fırsatının bir kez daha kaçırıldığını düşünmekteyiz. Bundan ülkemiz adına üzüntü duymaktayız.''

Büyükkucak, KESK ve DİSK'in talebini de saygıyla karşıladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

''Geçen yıl Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs'ın kutlanması için hep birlikte talepte bulunduk ama bize hediye edilen biber gazı oldu. Aynı sıkıntıyı aynı üzüntüyü yaşamak istemiyoruz. Gönlümüz, 1 Mayısta özlemini duyduğumuz, taçlandırılması gereken alan Taksim idi. Bu demek değildir ki 'Taksim yasaklandı 1 Mayıs'ı kutlamıyoruz'. Biz böyle bir lükse sahip değiliz. İnsanlarımızın böyle bir talebine de ambargo koymaya hakkımızın olmadığını düşünüyoruz. Sadece Kadıköy'de değil, aldığımız karar çerçevesinde Türkiye'nin her yerinde 1 Mayıs'ı etkili ve coşkulu bir şekilde kutlamak istiyoruz. Umuyoruz ve inanıyoruz ki 1 Mayısta biz bu kutlamayı yaparken Taksim'de herhangi bir kötü muameleye insanlarımız maruz kalmasın. Bir üzüntüyle karşılaşmayalım ve çok açık ve net şekilde çağrımızı yaptık. Gelin bütün emek dostları, siyasi partilerimiz Kadıköy'de olalım diyoruz.''

Faruk Büyükkucak, 1 Mayıs sabahı bir grup Kadıköy'de yer alırken, bin kişiye yakın bir grubun yöneticilerle birlikte, Gümüşsuyu'nda bölge başkanlığı binası önünde saat 08.30'da toplanarak kitlesel bir katılımla Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakacağını bildirdi.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından Türk-İş Genel Başkanı tarafından bir bildirinin okunacağını ifade eden Büyükkucak, Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koyduktan sonra Taksim'den ayrılacaklarını kaydetti.

TÜRK-İŞ 1 MAYIS'I KADIKÖY'DE KUTLAYACAK

Türk-İş, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama taleplerinin reddedilmesi üzerine Kadıköy için İstanbul Valiliği'ne başvuruda bulundu. Başvuru dilekçesini valiliğe veren Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, "Taksim'e izin verilmemesi 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesi senvincine gölge düşürdü" dedi.

Yaklaşan 1 Mayıs'la birlikte "Taksim" tartışmaları da yeniden doruğa çıktı. DİSK ve KESK tüm çalışanlarla birlikte izin verilmemesine rağmen Taksim'de olacaklarını açıklarken, Türk-İş eğer izin verilmezse Kadıköy'de kutlama yapabileceklerini açıklamıştı. Türk-İş'in 20 Nisan 2009 günü İstanbul Valiliği'ne Taksim'le ilgili yaptığı müracaata red cevabı verildi. Bu gelişme üzerine Türk-İş temsilcileri bugün İstanbul Valiliği'ne bir kez daha gelerek Kadıköy'de kutlama yapabilmek için başvuruda bulundu. Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak ve beraberindeki sendika temsilcileri valiliğe gelerek müracaat dilekçelerini sundu.

İstanbul Valiliği'nden ayrılırken basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, "Taksim'e izin verilmemesi 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesi sevincine gölge düşürmüştür" dedi. 20 Nisan'da Taksim'le ilgili valiliğe müracaatta bulunduklarını hatırlatan Büyükkucak, "22 Nisan akşamı valiliğin Taksim talebimizi reddettiği bize bildirildi. Bu karar 1 Mayıs'ın bayram ilan edildiği bu günlerde yasaksız bir Türkiye özlemi adına kaygıyla karşılanmıştır" dedi. Taksim Meydanı'nda yaşanacak coşkulu kucaklaşma ve Taksim korkularından arınabilme fırsatının bir kez daha kaçırıldığını kaydeden Büyükkucak, " Bu sebeple ülkemiz adına üzüntü duymaktayız. Ancak Türk İş'in 1 Mayıs özlemi ve talebi önümüzdeki yıllarda da sürecektir." diye konuştu.

Büyükkucak, DİSK ve KESK'in Taksim'de ısrarcı olduklarının hatırlatılması üzerine de "Biz de geçtiğimiz yıl hep birlikte Taksim'e çıkmayı istedik. Ancak bize hediye edilen biber gazı oldu. Aynı görüntüleri tekrar yaşamamak adına ve işçilerden gelen talep üzerine böyle bir karar aldık. Taksim'de kutlama sevincimizi taçlandıracaktı. Ancak Taksim olmadı diye kutlamalardan vazgeçemeyiz. DİSK ve KESK'in kararlarına saygı duyuyoruz." dedi.

1 Mayıs sabahı kendi sendikalarının da Taksim programının olduğunu kaydeden Büyükkucak, "Bin kişiyle Gümüşsuyu'ndaki bölge başkanlığı önünden Kazancı Yokuşu başına yürüyeceğiz. Burada karanfillerimizi bırakıp açıklamamızı yapacağız" şeklinde konuştu.

TÜRK-İŞ'TEN DİSK'E ÇAĞRI: KADIKÖY'E GELİN

Türk-İş İstanbul Birinci Bölge Başkanı Faruk Büyükkucak, İstanbul Valiliği'ne yaptıkları 1 Mayıs gösterileri için Taksim Meydanı'nın kullanılması konusundaki taleplerinin reddedilmesi üzerine Kadıköy Meydanı'nın kullanımı için dilekçe verdiklerini söyledi. Türk İş olarak kutlamaları büyük olasılıkla Kadıköy'de yapacaklarını ve tüm sınıf dostlarını davet ettiklerini söyleyen Büyükkucak, yaklaşık bin kişilik grupla birlikte 1 Mayıs sabahı Taksim Meydanı'nda da bir anma töreni düzenleneceğini dile getirdi.

Büyükkucak ve beraberindeki sendika yöntecileri İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gelerek valiliğe verdikleri izin dilekçesini emniyet yetkililerine de verdi. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Büyükkucak, "Arkadaşlarımızla görüşerek kutlamaları Kadıköy'de yapmak için dilekçe verdik. Dilekçeyi valilik imzaladı, burada emniyet müdürlüğümüzde de onaylattıktan sonra büyük olasılıkla 1 Mayıs kutlamalarını Taksim alanı değil de Kadıköy Meydanı'nda kutlayacağız" dedi.

Tüm kesimlere çağrıda bulunan Büyütkucak şöyle konuştu. "Burdan sayın vali ve emniyet müdürümüze çağrı yapıyoruz. Kaba güç kullanılmasın. 1 Mayıs'a uygun şekilde emeğin dayanışma günü olarak kutlansın.Bir çağrı daha yapıyoruz. Gelin geçen sene yaşanan üzücü olayların yaşanmaması açısından 1 Mayıs'ı Türk İş'le beraber tüm emek dostlarımız, siyasi partilerimiz, emek dostlarımızı, halkımızı sizler kanalıyla Kadıköy alanına çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Büyükkucak, Taksim'deki programla ilgili olarak da sabah 08:30'da Türk İş Bölge Başkanlığı önünde toplanılacağırı ve yaklaşık bin kişilik bir katılımla Gümüşsuyu Caddesi'nden Taksim'e yürüyeceklerini anlattı. Büyükkucak, "Kazancı Yokuşu'na geçip, 1977 şehitlerimizle ilgili saygı duruşunda bulunduktan sonra Türk İş Genel Başkanımız bir basın bildirisi okuyacak. Anıta panomuzu da koyacağız. Taksim'e çıkmamışlık değil ama bin kişiyi aşmayacak şekilde kalabalık bir kitle ile Taksım Anıtı'na çıkmış olacağız" dedi.

DİSK TAKSİM'DE ISRARLI

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, toplumun büyük bir kısmının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının Taksim'de yapılmasını istediğini savunarak, ''Dolayısıyla biz de bu kararımızdan asla dönüş yapmayacağız. Kesinlikle 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağız'' dedi.

Türkiye Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen) tarafından Taksim Gezi Parkı'nda düzenlenen basın açıklamasına katılan Çelebi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının Taksim'de yapılması yönünde bütün sendikaların aynı iradeyi gösterdiğini ifade etti.

Çelebi, ancak bazı sendikalardan Taksim'e izin verilmemesi durumunda sembolik bir anma yapacakları şeklinde açıklama geldiğini, bunun da yasak savmadan başka bir şey olmadığını ileri sürdü.

Çatışmalardan uzak, özgür bir şekilde 1 Mayıs'ı kutlamak istediklerini vurgulayan Çelebi, şöyle konuştu.

''Türkiye eğer demokratikleşecekse bu demokratikleşmenin ilk adımı Taksim'de 1 Mayıs'ın özgürce kutlanmasından geçiyor. Dolayısıyla yaklaşık 70'e yakın sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti bu iradenin arkasındadır. Toplumun vicdanı Taksim'dir. Toplumun bu vicdanını reddeden, kendi vicdanıyla karar veren yaklaşımı ortadan kaldırmak lazım. Toplumun büyük bir kısmı 1 Mayıs'ın özgürce Taksim de kutlanmasını istiyor. Dolayısıyla biz de bu kararımızdan asla dönüş yapmayacağız. Kesinlikle 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağız.''

Çelebi, hiçbir bayramın izin alınarak kutlanmadığını, kendilerinin de 1 Mayıs'ta Taksim'de bayram kutlayacaklarını, bunun için izne gerek olmadığını savundu.

-KESK GENEL BAŞKANI EVREN-

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren de Taksim'in 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasının hiçbir hukuki dayanağının olmadığını iddia etti.

Evren, siyasi iktidarla bir meydan kavgası, bir inatlaşma peşinde olmadıklarını, bayramı kavgasız, emekçilere yakışır şekilde kutlamak istediklerini söyledi.

Sami Evren, ''Eğer gerçekten demokratik bir anayasa tartışması açacaksınız, sivil bir anayasa tartışması açacaksanız 1 Mayıs Taksim alanını artık tartışmayın. Bayramların nerede kutlanacağına bayramı kutlayanlar karar verir. Eğer bu bayram emekçilerin bayramı ise biz nerede istersek orada kutlarız'' görüşünü savundu.

Sine-Sen Genel Başkanı Yusuf Çetin de 1 Mayıs'ta sendika üyelerinin Taksim'de olacağını söyledi.

HAK-İŞ'TEN AÇIKLAMA

Hak-İş'ten yapılan açıklamada, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim'e çıkma kararı alındığı ve İstanbul Valiliğine başvuruda bulunulduğu bildirildi.

Açıklamada, 1 Mayıs'ın işçi hareketinin birlik ve dayanışma günü olarak tüm dünyada yıllardır kutlandığı belirtilerek, Emek ve Dayanışma Günü'nde çatışma görüntüsü vermenin ya da buna alet olacak bir rekabetin tarafı olmanın, sendikal kültür, sendikal birlik ve dayanışma ihtiyacı açısından sakıncalı bir durum yaratacağı ifade edildi.

Hak-İş Yönetim Kurulu'nun, 1 Mayıs'ın tüm işçi ve memur konfederasyonlarının katıldığı ortak etkinliklerle kutlanması için tüm konfederasyonlarına çağrıda bulunduğu ancak olumlu ya da olumsuz herhangi bir cevap alınamadığının kaydedildiği açıklamada, dün toplanan Yönetim Kurulu'nun 1 Mayıs çalışmalarını başlattığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Hak-İş Konfederasyonu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, merkez yöneticileri, şube başkanları ve işyeri temsilcileriyle işçilerden oluşan bir grupla Taksim'e çıkma kararı almış ve İstanbul Valiliğine başvuruda bulunmuştur. Valiliğin izin vermesi durumunda, grup Kazancı Yokuşu'na karanfiller bırakacak, ardından da Taksim anıtına çelenk koyacaktır. Genel başkanımız Salim Uslu'nun konuşmasını takiben 1 Mayıs bildirisi okunacak ve Hak-İş'in Taksim'deki 1 Mayıs gösterisi sona erecektir.

Hak-İş, 1 Mayıs'ın yasaklarla anılan, korku ve gerilim günü olmaktan çıkarılmasını ve emekçileri temsilen sendikaların Taksim'de mesaj vermelerinin önündeki engellemelerin kaldırılmasını istemektedir. Çünkü Hak-İş, 1 Mayıs'ın gerilimsiz bir biçimde ve barışçıl yöntemlerle kutlanılabileceğini geçen yıl Tandoğan'da göstermiştir. Bu yıl da Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlayarak bunu gösterecektir.

Bunun yanı sıra Konfederasyonumuza bağlı sendika ve şubeler, 1 Mayıs'ta kendi illerinde yapılacak olan ortak kutlamalara, Konfederasyon adına temsilin sağlanması durumunda aktif olarak katılacaklar ya da bağımsız etkinlikler düzenleyeceklerdir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber