Orman Genel Müdürlüğünün Görevde Yükselmeye İlişkin Açıklaması

Sitemizde daha önce Orman Genel Müdürlüğünün görevde yükselme yönetmeliğinde yaptığı değişikliği eleştirmiştik. Orman Genel Müdürlüğü yapmış olduğumuz açıklamalarla ilgili olarak ayrıntılı bir açıklama yayımlamıştır. Bu açıklamada, yönetmeliğin yayımından sonra 10.11.2004 tarihinde Devlet Personel Başkanlığınca yönetmeliğin tekrar düzeltilmesi talebine verilen cevapta ayrıca yer almaktadır.

Haber Giriş : 23 Aralık 2004 18:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha önceki yazımız için "Orman Genel Müdürlüğünde, Usulsüz Atamalara Kim İzin Verdi?" tıklayın


GÖREVDE YÜKSELME EĞİTİM VE SINAVINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE YAPILAN DEĞİŞİKLİĞİN GEREKÇESİ

31.10.1985 gün ve 3234 sayılı Orman Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 29. maddesi ve 14.07.1965 gün ve 657 sayılı Devlet Memurlun Kanunu hükümleri göz önünde bulundurmak suretiyle Orman Genel Müdürlüğü Teknik Personelinin Atama ve Yer değiştirmeleri hakkındaki yönetmelik 25.12.1997 tarih ve 22858 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu yönetmelik hükümleri çerçevesinde Genel Müdürlüğümüz Teknik Personelinin bir üst kademede görev alabilmesi için üst kademeye hazırlama eğitimine katılması ve başarı göstermesi gerekmekte idi. Genel Müdürlüğümüzün Müdür, Müdür yardımcısı ve Saymanlık görevleri için zaman zaman düzenlediği 3, 5 veya 10 günlük eğitim seminerleri sonucunda başarılı olan, katıldığı eğitim görev unvanlarına göre bir üst göreve atanmaktaydılar.

Ancak; Bakanlar Kurulunun 15.03.1999 tarih ve 99/12647 sayılı Kararı ile Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Esaslarına Genel Yönetmelik 18.4.1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazetede Yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Kurumlar, bu yönetmeliğin kapsamına giren görevlere atanacak öğrenim düzeyi ile hizmet süresi, alt görevlerde bulunma süresi, sicil ve disipline ilişkin şartlar ile görevde yükselme eğitiminin ilanı, şekli, süresi, konuları, kapsama dahil edilecek diğer unvanlar, yapılacak eğitim ve sınavlara ilişkin diğer hususlar Devlet Personel Başkanlığının olumlu görüşü alınmak suretiyle aynı yönetmeliğin geçici 1. Maddesi uyarınca yürürlük tarihinden ( 18.4.1999) itibaren 6 ay içerisinde, bu yönetmeliğe uygun hale getirmek suretiyle kendi yönetmeliklerini çıkartırlar hükmü getirilmiştir.

Bu hüküm çerçevesinde Genel Müdürlüğümüzce, Orman Genel Müdürlüğü Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmelik hazırlanarak, 11.11.1999 tarih ve 23873 sayılı Resrni Gazetede Yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur. Yayımlanan bu yönetmeliğin 19. maddesinde hizmet grupları ve alt hizmet grupları arasındaki geçişlerin görevde yükselme eğitim ve sınavına tabidir hükmü getirilmiştir.

Bu çerçevede Şube Müdürlüğü, işletme Müdürlüğü, işletme müdür yardımcılığı, Sayman, APK Uzman, Uzman, Mühendis,Avukat, Tabip, Tekniker, Teknisyen ve Şeflik kadrosu ve görevleri İçin Görevde Yükselme Eğitimleri açılarak, bunun sonucunda başarılı olanlar katıldıkları unvanlara göre atamaları yapılmıştır.

Ancak Danıştay 5. Dairesinin vermiş olduğu kararlarda; Mühendislik, Avukatlık fakültelerini bitirmek suretiyle Mühendis ve Avukatlık titrini kazanıp da Kurumlar da Memur olarak çalışanların Mühendis ve Avukat kadrolarına atanmalarının gördükleri öğrenim sonucu, sadece sınıf ve unvan değişikliği olup, görevde yükselme niteliği taşımadığından Orman Genel Müdürlüğü Personelinin Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmeliğin 19. Maddesinin Mühendisler ve Avukatlar açısından yürütülmesinin durdurulmasına" karar verilmiştir.

Bunun üzerine, Orman Genel Müdürlüğü Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmelik hükümlerine dayalı olarak yapılan işlemlerde ve uygulamada görülen aksaklıkların giderilebilmesi maksadıyla Görevde Yükselme Yönetmeliğinde de yeni düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç doğmuştur. 18.4.1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak yürürlüğe giren Geçici 1.Maddesi uyarınca Devlet Personel Başkanlığının olumlu görüşü alınması gerektiğinden Yönetmelik taslak değişikliği 30.06.2004 tarih ve 11609 sayılı yazımızla Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığına intikal ettirilmiş, taslak halinde gönderilen yönetmeliğin 25.Maddesi hizmet grupları arasındaki geçişler ile aynı hizmet grubundaki alt görevden üst görevde yükselme niteliğindeki geçişler Görevde Yükselme Eğitim ve Sınavına tabi şeklinde belirtilmek suretiyle Devlet Personel Başkanlığının 3.8.2004 tarih ve 14462 sayılı yazılan ile uygun müteala edilmiş ve 9.8.2004 tarih ve 14005 sayılı yazımızla Resmi Gazetede Yayımlanmak üzere Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayım Genel Müdürlüğüne gönderilmiştir.

25 Temmuz 2004 tarih ve 24473 sayılı (Değişik) Resmi Gazetede yayımlanan Orman Genel Müdürlüğü Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmelik 21.09.2004 tarih ve 25590 sayılı Resmi Gazetede Yayınlanarak yeniden yürürlüğe giren Orman Genel Müdürlüğü Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmeliğin 30 Maddesi ile yürürlükte bulunan yönetmeliğimiz yürürlükten kaldırılmış; Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmelik, yargı kararları ve mevzuat çerçevesinde Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünün talebi ve önerileri doğrultusunda yeni yönetmelik yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

21.09.2004 tarih ve 25590 sayılı Resmi Gazetede yeniden yayımlanan Orman Genel Müdürlüğünün Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmeliğin 25.Maddesi Kurumumuz emrinde görev yapan ve Mühendis, Avukat, Ekonomist, Tekniker, Teknisyen ve buna benzer kariyerli okul mezunu olan personelin 1999 yılından önce olduğu gibi atanılacak kadronun niteliklerini ve şartını taşıması, yeteri kadar münhal kadronun bulunması şartıyla 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 72. Maddesi uyarınca Sınıf ve Unvan değişikliği yapılmak suretiyle hizmetinden istifade edilebilecek birimler emrine atama yetkisi verilmiştir.

Kaldı ki; Teknik Hizmetler grubu, Sağlık Hizmet Grubu, Avukatlık Hizmetler Grubu içinde yer alanların mesleki unvanlanna teorik ve pratik eğitim ve öğretim neticesinde bu unvanların verildiği orta ve yüksek dereceli okullardan mezun olmak ve bazen de ilaveten staj görmek yolu ile sahip olunmaktadır. Mesleki eğitim ve öğretim neticesinde bahsedilen mesleki unvanlara sahip olduktan sonra, başka kadrolarda görev yapanların bu hizmet gruplarındaki görevlere atanabilmeleri için ayrıca Görevde Yükselme Eğitimine ve Sınavına tabi tutulmasına gerek yoktur. Mühendislik Fakültesinden mezun olmakta mühendis unvanım kazanmış birinin idare tarafından ayrıca bir görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmasının 2547 sayılı Yüksek öğretim Kanununa göre yetkili ve ilmi özerkliğe sahip bulunan bir üniversiteden mezun olan herhangi birinin gerçekten mühendis olmayı hak etmiş olup, olmadığını ve mühendis olmak için gereken eğitim ve öğretimi görüp görmediğmi, kanuni yetki ve alt yapı olmaksızın bîr nevi sınavdan geçirmek ve denetlemek demek olduğu ve üniversitenin verdiği eğitim ve öğretimden şüphe etmek manasına geldiği açıktır.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 71 Maddesinde; Memurların eşit dereceler veya derece yükselmesi suretiyle sınıf değiştirmelerine cevaz ve imkan verilmiş ve memurların meslekleri ile ilgili sınıftan Genel İdare Hizmetleri Sınıfına, bu sınıftan meslekleri ile ilgili sınıfa atanmaları hususunda idareye takdir hak ve yetkisi tanınmıştır. Aynı Kanunun 74.Maddesinde ise, kurumlar arasında derece yükselmesi suretiyle aynı göreve veya öğrenim ile ilgili başka bir göreve geçişlerde idarenin takdirine bırakılmıştır.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda 71 inci ve 74 üncü maddelerin uygulanması hususunda yönetmelik çıkarılacağı ön görülmemiş olup bu maddeler ile memurlara tanınan hakkın ve idareye tanınan takdir hak ve yetkisinin yönetmelik ile sınırlandırılması Kanuna aykırıdır. Ancak, sınıf değiştirmek suretiyle atanmak isteyenlerin sayısı kurumda münhal bulunan kadro adedinden fazla ise, yarışma sınavına benzer sınavı yapılarak, idareye verilen takdir hak ve yetkisi kullanılabilir. Yukarıda belirtilen hükümlerden yarışma sınavının yapılmasının mutlak ve mecburi olmadığı açıkça anlaşılmaktadır. İlk defa memuriyete atanacak olanların sınava tabi tutulması ise, 657 Sayılı Kanunun açıkça ön gördüğü bir mecburiyettir. Bu mecburiyetin memur olarak görev yaparken sınıf değiştirmek isteyenlere uygulanması, yukarıdaki hükümler ile bu konuda idareye verilen takdir hak ve yetkisine dayalı olarak kanuna aykırı düşecektir.

Teknik Hizmetler Sınıfında Mühendis, Tekniker, Teknisyen, Sağlık Hizmetleri Sınıfından, Tabip, Daire Tabibi, Fizyoterapist, Diş Tabibi, Hemşire, Hukuk Grubundan Hukuk Müşaviri, Avukat gibi unvanlar arasında yer alan görevler ise yukarıda açıklamalarımızdan anlaşılacağı üzere, idarecilik vasfı olmayan görevlerdir bu sebeple bahsedilen gruplar içerisinde yer alan görevlere atanabilmek için Görevde Yükselme Esaslarına tabii olmasının hukuki dayanağı bulunmamaktadır.

Bu çerçevede Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme Genel Müdürlüğünce 21.9.2004 tarih ve 25590 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak yürürlüğe giren Orman Genel Müdürlüğü Memurlarının Görevde Yükseline Eğitim ve Sınavına dair yönetmelik hükümleri doğrultusunda işlemin tesis ettirilmesinde yasal bir sakınca bulunmadığı düşünülmektedir.

Teknik Hizmetler Sınıfında Mühendis, Tekmker, Teknisyen, Sağlık Hizmetleri Sınıfından, Tabip, Daire Tabibi, Fizyoterapist, Diş Tabibi, Hemşire; Hukuk Grubundan Hukuk Müşaviri, Avukat gibi atanılacak kadronun niteliklerini taşıyan tüm personelimize ihtiyaç üzerinde münhal kadro bulunması nedeniyle Teknisyen, Tekniker, Avukat, Mühendis kadrolarına sınıf ve unvan değişikliği yapılmak suretiyle unvanlarının değiştirilmesi cihetine gidilmiştir.

Genel Müdürlüğümüz Görevde Yükselme Yönetmeliğine paralel olarak 17.12.2004 tarihli Resmi Gazetede Devlet Malzeme Ofisinin Görevde Yükselme Yönetmeliği de atanılacak kadronun (Tekniker, Mühendis, Avukat, Teknisyen gibi) niteliklerini taşımak suretiyle sınavsız olarak atamalarının yapılabileceği şeklinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.


Devlet Personel Başkanlığı 10.11.2004 Tarihinde Yönetmeliğin Değiştirilmesini İstiyor. Bu İsteğe Orman Genel Müdürlüğünün Verdiği Cevap Aşağıdadır

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI
ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Personel Dairesi Başkanlığı


SAYI
: B.l8.1,GGM,0.00.31.02.Kş.l
KONU: Görevde Yükselme

15.15L04* 20022

BAŞBAKANLIĞA
(Devlet Personel Başkanlığı)

İLGİ: -a) 30.06,2004.2004 tarih ve B.18.1.0ÜM.0.00.31.02.KS, M1609 sayılı yazımız.
b) 03.08.2004 tarih ve B.02.1.DBP.0.11.08/14462 sayılı yazınız.
c) 30.06.2004 ve S.İ.OGM.0.0.0.02.Ks.l-l4003 sayılı yazımız.
d) 10.11.2004 tarih ve B.02.1.DBP.0..11.08/23517 sayılı yazınız

21.09.2004 tarih ve 25590 sayıh Resmi Gazetede yayınlanarak yeniden yürürlüğe giren Orman Genel Müdürlüğü Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmeliğin 9.5. Maddesinin Genel Yönetmeliğe uygun olacak şekilde, değişik unvanlarda görev yapıp da öğrenimle belli unvanlım ihraz ettikleri unvanlara Görevde Yükselme Eğitimi ve Sınavında başarılı olması durumunda mümkün olacak şekilde değistirilmelsine dair ilgi (d) de kayıtlı yazınız incelenmiştir.

15.03.1999 tarih ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 18.04.1999 tarih ve 2367 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Devlet Memurlannın Görevde Yükselme Esaslaana Dair Genel Yönetmeliğe paralel olarak 11.11.1999 tarih ve 23873 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürüılüğe giren Orman Genel Müdürlüğü Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmelik, hükümlerine ... olarak yapılan işlemlerde ve uygulamalarda görülen aksaklıkların giderilebilmesi maksadıyla yeni dürenlemelerin yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Yönetmelikte yapılması planlanan değişikliklerle ilgili taslak ilgi (a) da kayıtlı yazımız ekinde gönderilmiş, ilgi (b) de kayıtlı görüşleriniz doğrultusunda belirtilen düzeltmeler yapılmak suretiyle, ilgi (c) de kayıttı yazımız ekinde Resmi Gazetede yayımlanmak üzere Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğüne gönderilmiştir. İlgili Genel Müdürlüğün talebi ve önerileri doğrultusunda yargı kararları ve mevzuat çerçevesinde yapılan tetkik ve incelemeler sonucunda Yönetmelik taslağının sadece 25. Maddesinde değil diğer maddelerin bazı bölümlerinde de gerekli düzenlemelerin ve düzeltmelerin yapılması suretiyle 21.09.2004 tarih ve 23590 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak bu çerçevede itibariyle yürürlüğe girmiştir.

Bu nedenle, tesis edilen işlemin idarenin yönetmeliğini değiştirme yoluyla değil, ancak yargı kararıyla iptal edilmesi halinde yargı kararlarına uygun hale getirilebilmesinin söz konusu olabileceğini bilgilerinize arz ederim.

İ. KAHVECİ
Genel Müdür V.
Bilgilerinize arz ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber