Avukatla savcının yeri yüksek yargıyı böldü

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Nisan 2009 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU

Anayasa Mahkemesi'nin yeni binasında savcının mahkeme heyetiyle aynı kürsüde yer almamasına Yargıtay Başkanı, ?Türkiye'de savcılar yargılamanın bir parçasıdır' diyerek karşı çıktı

Anayasa Mahkemesi'nin yeni hizmet binasındaki Yüce Divan salonunda, savcıların oturacağı yerin avukatlar ile aynı hizada inşa edilmesi yüksek yargıda tartışma yarattı. ?Silahların eşitliği? ilkesi gereği avukatların yıllardır dile getirdikleri talepleri dikkate alan Anayasa Mahkemesi yetkilileri, savcıların mahkeme heyetiyle aynı kürsüde oturmamaları gerektiği görüşüne varıldığını belirtti.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ise, Avrupa'daki çeşitli ülkelerde savcıların avukatlarla kürsünün altında aynı hizada oturduğunu belirterek, ?Ancak, Türkiye'de durum farklı. Bizde savcılar yargılamanın bir parçasıdır? dedi. Yargıtay Başsavcılığı yetkilileri de, savcıların eskiden olduğu gibi heyetle aynı kürsüde oturması gerektiğini ifade etti.

?Silahların eşitliği'

Avukatların yıllardır dile getirdiği, ?savcıların da kendileriyle mahkeme kürsüsünün altında aynı hizada karşı karşıya oturması? talebi, Anayasa Mahkemesi'nin yeni hizmet binasında hayata geçirildi.

Anayasa Mahkemesi'nin yeni binasındaki Yüce Divan salonunda kürsü sadece mahkeme heyetine ayrıldı. Savcılara, kürsünün altında avukatların oturduğu bölümün karşısında oturma bölümü hazırlandı. Mahkemenin eski binasında, savcılar kürsüde heyet ile yan yana oturuyordu.

Mahkeme yetkilileri, savcıların kürsüde, kendilerinin ise aşağıda oturmalarını ?marangoz hatası? olarak yorumlayan avukatların taleplerinin dikkate alındığını ve binanın bu şekilde inşa edildiğini, silahların eşitliği ilkesi gereği savcıların avukatlarla aynı hizada oturmalarının daha doğru olduğunu ifade etti.

Bu görüşe karşı çıkan Gerçeker ise, şunları söyledi:

?Bizim sistemimizde savcılık sadece sanığın aleyhine olan hususları değil, lehine olan hususları da araştırmak ve mahkemeye sunmak zorunda.

Bizde savcılar cumhuriyet savcısıdır. Yani savcı cumhuriyeti ve devleti temsil ediyor. Bu yüzden oturma düzeninde mahkeme heyetinin yanında ve avukatlardan daha yukarda olması daha doğru.?

Gerçeker, Türkiye'de savcılarla heyetin aynı kürsüde oturmasından kaynaklanan sorunların, ?Savcıların farklı bir kapıdan mahkeme salonuna girmesi, heyetin müzakere yaptığı sırada salondan çıkması ve heyetin bir parçasıymış gibi davranmaması? ile çözülebileceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber