Yurtdışına çıkışta 70 milyonluk harç kalkıyor

Haber Giriş : 24 Aralık 2004 05:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi indirimleriyle birlikte başka bazı düzenlemeler içeren yasa tasarısı dün TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndan geçti.

Tasarıya eklenen bir maddeyle yurtdışına çıkışta alınan 70 milyon liralık harcın kaldırılması öngörüldü. Maliye'nin çıkış harcı geliri 70 trilyon lirayı buluyordu.

GIDA, sağlık ve eğitimde 10 puan KDV indirimi, menkul kıymet alım satım kazançlarına yüzde 15 vergi, siyasi parti ve TOBB faiz gelirlerinden vergi alınması başta olmak üzere; vergi mevzuatında bir dizi değişiklik getiren tasarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Yurtdışına çıkışta alınan 70 milyon liralık harç uygulaması kaldırılacak. 10 saat süren bir maratonla kabul edilen tasarıda, sonradan eklenen önergelerle önemli değişiklikler yapıldı. Çok ender rastlanan bir uygulamayla, iktidar ve muhalefetin verdiği ortak önergeyle 70 milyon liralık yurtdışına çıkış harcının kaldırılması Komisyon'da kabul edildi.

Bütçede 70 trilyon liralık bir kayıp anlamına gelecek bu uygulamanın ne zaman yürürlüğe gireceğine, Komisyon aldığı "redaksiyon yetkisiyle" bugün karar verecek.

Vergi indiriminin yükü 1 katrilyon

BAKANLAR Kurulu kararıyla gerçekleştirilecek gıda, eğitim ve sağlık alanındaki 10 puanlık KDV indirimi ile gelir vergisindeki diğer indirimlerin bütçeye toplam yükünün 1 katrilyon lira olduğu belirtildi. Maliye Bakanlığı kaynakları, kayıtdışının yüksek olması nedeniyle yükün fazla olmadığını söyleyerek, "Eğer gelişmiş ülkeler düzeyinde olsaydık, bu yük daha ağır olurdu" dediler. Yetkililer, bu yükün, gelecek yıla ilişkin yüzde 6.5 faiz dışı fazla hedefinin etkilemeyeceğini kaydetti.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber