Usulsüz atama görevden etti

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 28 Nisan 2009 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Tural görevden alındı. Tural'ın ipini çeken, TDK Başkanı Akalın Çin'deyken gerçekleştirdiği 'hemşeri ataması' oldu. Kaderin cilvesi, karar Tural ABD'de iken alındı

9 yıldır Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı'nı yürüten Prof. Dr. Sadık Tural görevden alındı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Tural'ı koltuğundan eden atamayı AKŞAM duyurmuştu. TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Akalın, Çin'deyken vekalet bıraktığı Prof. Dr. Tural, öğrencisi ve hemşerisi Dr. İdris Karakuş'u usulsüz bir şekilde TDK Başkan Yardımcılığı'na getirmişti. Devlet Bakanı Mehmet Aydın, kendisi yanıltılarak gerçekleştirilen atamaya büyük tepki göstermiş, olayı Çin dönüşü öğrenen Başkan Akalın, küplere binmişti. Bakan Aydın, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nu göreve çağırmıştı. 3 müfettiş tarafından hazırlanan raporda atamanın kamunun yerleşmiş teamüllerine aykırı olduğunun altı çizilmişti. Prof. Dr. Tural hakkında ikinci inceleme ise Yüksek Kurum Başkanlığı'na atanmasına ilişkin oldu. Müfettişler Tural'ın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu Kanunu uyarınca atandığını tespit etti. Bu iki rapor Prof. Dr. Sadık Tural'ın başkanlıktan alınmasına zemin hazırladı. Tural'ı yakından ilgilendiren bir diğer gelişme ise Ankara İdare Mahkemesi'nin verdiği bir kararla geldi.

KOLTUK YARGIDAN DÖNDÜ

Dr. İdris Karakuş'un usulsüz atanması yargıdan döndü. Mahkeme geçtiğimiz hafta, Karakuş'un atanma kararının yürütmesini durdurdu. Kadrosu Başbakanlık'ta bulunan Prof. Tural'ın müşavirlik kadrosuna atanması, Dr. Karakuş'un ise kurumda uzman olarak görev yapması bekleniyor.

Volkan YANARDAĞ /ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber