Şimşek: Ekonomimiz güçlü bir şekilde bu krizden çıkacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2009 11:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

New York - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, küresel krizle ilgili olarak, "dünyada normalleşme süreci başlayınca Türkiye ekonomisi güçlü bir şekilde bu krizden çıkacak" dedi.

Şimşek, "Eğer biz küresel ekonomide kalıcı bir toparlanma istiyorsak mutlaka ABD gibi ülkelerin bankacılık sektöründeki problemleri çözmeleri lazım, o olmadan ne dünyada ne Türkiye'de kalıcı bir toparlanmadan bahsedemeyiz" dedi.

Washington'daki temaslarını tamamlamasının ardından New York'a gelen Şimşek, Türk Amerikan İş Geliştirme Konseyi (TABİD) tarafından New Jersey'de kendi onuruna düzenlenen toplantıda "Küresel Kriz ve Türkiye'ye Etkileri" konulu bir konuşma yaptı.

Sıkıntıların giderilmesi için küresel düzeyde harekete geçilmesine gerek olduğunu belirten Şimşek, G-20 zirvesinin ve bu zirvede verilen sözlerin uygulanmasının son derece önemli olduğunu anlattı. Dünyada kredi mekanizmasının etkin bir şekilde çalışmadığını söyleyen Şimşek, bunun da Türkiye gibi yükselen marketleri etkilediğini, bu yüzden Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ya da bölgesel bankaların Türkiye gibi ülkeleri daha fazla desteklemeleri gerektiğini, çünkü Türkiye gibi ülkelerin dünyadaki son yıllarda görülen ekonomik büyümenin motoru olduklarını anlattı.

Şimşek, Türkiye'nin şu an yaşanan bu geçici dönemin etkilerinden kurtulacağını belirterek, Türkiye'nin demografik yapısının, büyük girişimci kültürünün buna müsait olduğunu belirtti. Şimşek, küresel ekonomide iyileşme olduğu zaman Türkiye'nin güçlü ekonomik büyümesinin de yeniden başlayacağını söyledi.

"Türkiye büyük bir iç pazara sahip" diyen Şimşek, Türkiye'nin AB'nin 6. büyük, dünyanın da 17. büyük ekonomisi olduğunu söyledi.

Şimşek, Türkiye'deki ekonomik sıkıntının mali ve bankacılık sisteminde değil dış etkilere bağlı olarak reel ekonomide görüldüğünü belirtti.

Türkiye'nin küresel krizin etkilerinden ne zaman kurtulabileceği yönündeki bir soru üzerine Bakan Şimşek, bu sürecin hızının dış talepteki iyileşmeye büyük oranda bağlı olduğunu söyledi.

Dünyanın 1929'daki Büyük Bunalımın ardından ilk kez böylesine ağır bir mali ve ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu ifade eden Şimşek, ABD Başkanı Barack Obama'nın ABD'nin başında olmasının önemli olduğunu belirtti.

Şimşek, Obama'yı 100 günlük performansıyla değerlendirmenin "çok erken" olacağını, ancak şu ana dek başarılı olduğunu belirtti. Mehmet Şimşek, Obama'nın Türkiye ziyaretinin ardından yapılan anketlerin Türkiye'deki ABD imajının da olumlu yönde değiştiğini gösterdiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber