AKP'de hedef, 2016 seçimlerinde tek başına iktidar

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 29 Nisan 2009 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti'nin kabine, parti yönetimi ile politikalarını gözden geçirmesi halinde, yüzde 60 oy almasının zor olmadığı belirtildi. Hedefine de 2016 seçimlerinden birinci parti çıkmayı koydu.

AK Parti, 29 Mart yerel seçimlerine yönelik analizinde yüzde 60 oy almanın zor olmadığı belirtilerek 2016 seçimlerinden de tek parkti çıkmanın hedeflendiği belirtildi. Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla oluşturan komisyonun hazırladığı raporda AK Parti ile beraber diğer partiler de değerlendirildi.

CHP 42 İLDE BARAJ ALTI

Raporda, CHP'in oyunu bir önceki seçime göre bir milyon 700 bin artırdığı, bunun 800 bininin İstanbul, 400 bininin ise İzmir'den elde edildiğine işaret edilerek, ?Türkiye genelindeki bir artış yerine, 5-6 ilde oy artışı sağladığına' yer verildi. ?Yerel seçimin, genel seçim hava dönüştürülmesi sonucu oluşan kutuplaşma ve İstanbul'da Kemal Kılıçdaroğlu' etkisiyle CHP'nin, Batı Marmara, Ege ve Akdeniz odaklı bir parti görünümüne kavuştuğu, 26 ilde yüzde 10'un, bunun 16'sında ise yüzde 5'in altında oy aldığı kaydedildi.

MHP VE DTP BÖLGE PARTİLERİ

Oylarını, 300 bini Ankara olmak üzere bir milyon 200 bin artıran MHP'nin ?Orta Anadolu odaklı bir parti' olduğu belirtilen raporda, DTP'nin oyunu 400 bin artırdığı, bunun önemli bölümünün Diyarbakır ile diğer Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden sağladığı vurgulandı. Raporda, partilere yönelik şöyle dendi: ?CHP, MHP ve DTP'ye bakıldığında bu partiler, bütün ülkeyi kucaklayan parti olma özelliğinde değil. Buna karşılık AK Parti, aldığı oy oranı, Türkiye'ye yaygınlık açısından bütün Türkiye'yi kucaklayan bir partidir.'

CHP-MHP İTTİFAKI YAPILDI

Raporda özellikle kaybedilen yerlerde hem hatalı aday tespiti hem de teşkilatların çalışmalarındaki eksikliklerin etkili olduğuna dikkat çekildi. Raporda, ?Antalya'da hizmetlerle ilgili sıkıntı olmadığı, ancak vatandaşın yolu yapılırken gönlüne giden yolun kazanılması da önemliydi. Partiler arasında üst düzeyde olmasa da yerel bazda ittifaklar fark edilemedi. Aynı durum Manisa ve Balıkesir'de de yaşandı, CHP-MHP ittifakı etkili oldu. Aynı olay İzmir'de de oldu, MHP oyları CHP'ye kaydı' dendi.

REVİZYON, TEĞET, HEDEF 2016

RAPORDA Başbakan Erdoğan'ın ?ekonomik krizin teğet geçtiği' sözünün farklı toplum kesimlerinde farklı etkiler yarattığı belirtildi. Kabine revizyonunun yanı sıra parti ve grupta da değişikliklere gidilmesi gerektiği vurgulanan raporda, seçmenin bazı beklentilerinin karşılanması, politika ve yaklaşımlarını gözden geçirilmesi halinde AK Parti'nin kolayca yüzde 60 oy alabileceği belirtildi ve ?Ama son seçimde yüzde 39 oy aldı. Geri kalan yüzde 21'lik oy oranını da kolaylıkla alabiliriz' dendi. Hedefin 2016'da da yine tek başına iktidara gelmek olduğu belirtildi. HASAN ÖYMEZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber