Ekonomik paketlerin toplam büyüklüğü 36,3 milyar lirayı buldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Nisan 2009 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Hükümetin açıkladığı 5 ekonomik paketinin toplam büyüklüğünün 36,3 milyar lirayı bulduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Bursa'da düzenlenen '1.Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin açılışına katıldı. Burada yaşanan küresel ekonomik kriz konusunda değerlendirmelerde bulunan ve yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Ekren, yeni tedbirler düşündüklerini de açıkladı.

Reel sektör destek paketiyle, sektörel, bölgesel ve proje bazındaki yeni teşvik sistemini reel sektöre destek mantığıyla kurgulamaya başladıklarını belirten Ekren, paket çerçevesinde, reel sektörün ölçek, finansman sıkıntısı ve stratejik vizyonunu yeniden şekillendirecek bir şirket yapılandırma sürecini başlatmak istediklerini kaydetti. Bu çerçevede kredi garanti fonunun rol ve etkinliğini artıracaklarını vurguladı.

Hükümet olarak açıkladıkları 5 ekonomik paketin kapsamı ve içeriğine ilişkin bilgiler veren Nazım Ekren, bu tedbirlerin toplam büyüklüğünün 36,3 milyar lirayı bulduğunu dile getirdi. Bu tutarın; bütçe büyüklüğü, OECD ülkeleri ve IMF verileriyle karşılaştırıldığında benzer trend, yaklaşım ve hassasiyetlerin ortaya konulduğunun söylenebileceğinin altını çizdi. Ekren, yeni açıklanacak 6. ve 7. ekonomik paketleriyle ilgili şunları söyledi:

"Bunlardan biri 'Reel sektör destek paketi'. Bu pakette 2 konuya vurgu yapmayı planlıyoruz. Bunlar; firmaların sürdürülebilirliğini güçlendirmek ve rekabet gücünü artırmak. Bu paketin bir kaç önemli bileşeni olacak. Bir tanesi sektörel, bölgesel ve proje bazındaki yeni teşvik sistemini reel sektöre destek mantığıyla da kurgulamaya başladık. İkinci bileşen reel sektörümüzün ölçek, finansman sıkıntısı ve stratejik vizyonunu yeniden şekillendirecek bir şirket yapılandırma sürecini de başlatmak istiyoruz. Üçüncü bileşen, kredi garanti fonunun rol ve etkinliğini artırmaktır." Hükümet, bu başlıklar altındaki öncelikleri çok kısa süre içinde tamamlayıp, kamuoyuyla paylaşmayı hedefliyor.

YENİ İSTİHDAM PAKETİ

Başbakan Yardımcısı Ekren, kısa süre içinde bitirmeyi planladıkları diğer paketi 'İstihdam Paketi' olarak açıkladı. Bununla da 3 gubu hedeflediklerini aktardı.

İşsizliğin kaynağına ilişkin verilere göre, geçici işte çalışmak, işten çıkartılmak, işyeri kapatılması ve iflasının bu dönemde önemli olduğunu anlatan Ekren, iş bulamayan genç nüfusun giderek arttığını ifade etti. Sosyal koruma kapsamında yer alması gereken bireylere dikkati çeken Ekren, "Bu 3 ana gruba doğrudan katkı sağlayacak istihdam paketi üzerinde çalışıyoruz." dedi.

Nazım Ekren, şu ana kadar bu konuda almış oldukları kararları salonda bulunanlara anlatarak örnekler verdi. İşveren üzerindeki yükleri 5 puan indirdiklerini, kadın ve gençler üzerinde özellikle 18-25 yaş arasındakilerde istihdamı teşvik için 3 yıllık süre kapsamında birinci yıl işveren yükünün tamamını ödemeye devam edeceklerini dile getirdi. Mesleklendirme programları kapsamında 250 milyon liralık kaynakla 100 bin genci ve vatandaşı mesleklendirme programına dahil edeceklerini, işini kaybedenlere destek için kısa çalışma ödeneğine, işsizlik fonu ödeneklerine devam ettiklerini söyledi.

Sosyal koruma harcamaları kapsamında 2009'da bütçeden ayırdıkları kaynağın 80 milyar lira civarında olduğunu açıklayan Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, sözlerini; "Bileşenler olarak da bu dönem içinde kısmi çalışmayı, ileri ve geri bağlantısı yüksek bir sektöre makul destek ve teşvikler vermeyi, mesleki eğitim ve donanımı güçlendirmeyi, toplum yararına çalışmanın kurgusunu iyi yapmayı ve işsizlik ödeneğinin etkin kulanılmasını da bu çerçevede düşünüyoruz." şeklinde noktaladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber