Obez kişilerde astım daha hızlı ilerliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Nisan 2009 14:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Astım Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, aşırı kilolu ve obez olan kişilerde astımın daha fazla ilerlediğini söyledi.

Türkiye'de 5 milyona yakın astım hastası bulunduğunu belirten Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, astımın, akciğer hava yollarının bir hastalığı olduğunu ve insanların yaşam kalitesini bozarak iş gücü kaybına, uyku sorununa, sürekli nefes darlığına yol açtığını ifade etti. Astım hastalarının sayısının rutubetli bölgelerde daha yoğun olduğunu kaydeden Tutluoğlu; "Astımı çevresel faktörler tetikleyebiliyor. Astım bölgesel olarak değişebiliyor. Astım en çok İstanbul bölgesinde var. Örneğin rutubetin fazla olduğu Akdeniz ve Karadeniz sahillerinde fazla. Burada özellikle belirleyici unsur rutubet. Sakarya'da da rutubetli hava var. Ve Sakarya'dan çok hastamız var. Sakarya'da erişkinler de yüzde 8'lere varıyor. Çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan bir hastalık. Bunun yanında anne ve babada astım varsa, çocukta astım olma ihtimali çok yüksek." dedi.

Astımdan önce alerjik burun iltihabının geliştiğini anlatan Tutluoğlu, erken tedavinin astımın kalıcı olmasını engellemek açısından faydalı olduğuna dikkati çekti. Astım hastalığını tamamen yok etmenin mümkün olmadığını söyleyen Tutluoğlu, şunları söyledi: "Astım hastalığını tamamen yok etmek mümkün değil. Ancak hastalık insanların normal bir şekilde hayatlarını sürdürmelerine engel olmuyor. Astım olmanız, sürekli astım semptomlarıyla yaşamanız gerektiği anlamına gelmez. Astım kontrol altına alınabilir. Astım düzenli tedavi ile normal seviyeye getirilebilir. Astım kontrol altına alındığında normal bir yaşam sürülebilir."

Çocuklarda görülen astım hastalığının, ergenlik çağından sonra düzelebildiğine dikkati çeken Tutluoğlu, "Astım hastası çocukların, yarısı ergenlik döneminden sonra iyileşiyor. Türkiye'nin nüfusunu 75 milyon kabul ederseniz, yaklaşık 5 milyona yakın astım hastası olduğunu düşünüyoruz. Çocuklarda daha fazla astım görülüyor. Çocuklarda astım oranı yüzde 10'lara varılabiliyor. Çocukların şöyle bir şansı var. Çocukluk astımı iyileşebiliyor. Çocuklardaki astımın yarısı ergenlik çağından sonra düzelebiliyor. Anne ve babada astım varsa, çocukta astım olma ihtimali çok yüksek." diye konuştu.

Obez ve aşırı kilolu kişilerde astımın daha hızlı ilerlediğini anlatan Tutluoğlu, obezitenin var olan astımın daha da şiddetlenmesine yol açtığını dile getirdi. Tutluoğlu, astım hastalarının kilo verdiklerinde ileri derecede düzelebildiklerini vurguladı.

Astım hastalarının tozdan çok etkilendiklerini belirten Tutluoğlu, şöyle konuştu: "Evimizde milyarca kene ufaklığında tozlar var. Mutlaka evin 2- 3 günde bir temizlenmesi, devamlı havalandırma yapılmalı. Yatak odasında halı bulunmaması gerekiyor. Uyurken bundan kalkan tozlar etkileyebiliyor. Gece uykudan uyandıran öksürükler varsa, mutlaka bir doktora başvurulmalı. Astım olma ihtimali var. Aşırı kilonun obezitenin astıma yol açtığı kanıtlanmış. Astım hastalarına kilo verdirdiğimizde, şikayetlerin azaldığı biliniyor.''

Astımın spor yapmaya engel olmadığını bildiren Tutluoğlu, astım hastalarının spor yapabileceğini hatta maraton bile koşabileceğini kaydetti. Tutluoğlu, "Birçok ünlü ve başarılı sporcuda astım hastalığı var. İlacını kullanıyor ve sporunu yapıyor. Çok başarılı astım hastanı basketbolcular var. Biz astım hastalarına spor dallarından en çok yüzmeyi öneriyoruz. Çünkü yüzme yaptığınızda bütün kaslarınız çalışıyor'' şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber