Genelkurmay Başkanından bedelli askerlik açıklaması

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Nisan 2009 15:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, medya temsilcilerine yönelik toplantı düzenledi. İşte Başbuğ'un konuşmasından satır başları.

BEDELLİ AKERLİK

Askeri personelde fazlalık olursa bedelli askerlik gündeme gelebilir. Ama bizim personel açığımız var. bu sebeple gündemimizde malesef bedelli askerlik yok.

Bu işin bir de moral boyutu var. Terörle mücadele sürerken bizim bedelli askerlik gibi bir konuyu gündeme almamız söz konusu olamaz.

Askerlik sistemini basit bir sistematiğe getirmeye çalıışıyoruz.

15 aylık askerlik

Kısa dönem var

Bunları tek bir tipe indirmeyi planlıyoruz.

Yakın geleceğe yönelik yaptığımız öngörülere göre böyle bir uygulama görünmüyor.


Orgeneral Başbuğ, şunları söyledi:

?Yani ben diyeceğim ki bu yıl bu kadar personele ihtiyacım var, bizim ihtiyacımızdan fazla olursa uygulanabilir. Şimdi durum nedir? Özellikle 2008'den itibaren TSK'nın ihtiyaçlarını karşılama yüzdesi düşüyor. Ters bir durum var. 2008'de ihtiyacımızın yüzde 65.9'unu karşıladık. Mevcut düşüyor. Bu zorluk yaratıyor. 2009'da tahminler bu oranın yüzde 64'e düşeceği yönünde. 2011'de yüzde 60 civarında. Fazla yükümlü olmaması durumunda bizim TSK olarak bedelli askerlik uygulamasını düşünmemiz mümkün değil. Tahmine dayalı perspektif de bunun uygulanma ihtimali olmadığını gösteriyor. İkincisi ise bunun bir moral bozukluğu nedeni var, 9 vatan evladım ölüyor, şehit oluyor. Öbür tarafta vatandaş, 7 bin 500, 10 bin dolar ödeyerek askerlik yapmıyor. Türkiye'de bu terör devam ettiği süreci bu olaya doğru bakılması lazım.TSK'da asker sistemi çok farklı ve bunun üzerinde ciddi şekilde tartışıyoruz. Sistemler farklı, bunu daha basit ve sade, objektif hale getirme konusunda ciddi şekilde çalışıyoruz ve dolayısıyla bedelli askerlik söz konusu değil. Hergün şehitlerin geldiği bir dönemde bunu vatandaşımıza açıklayamayız?

?İLERİKİ DÖNEMDE DE GÜNDEME GELME İHTİMALİ YOK?

Askerlikte 15 aylık sistemin uygulandığını ve kısa dönem askerlik olduğunu hatırlatan Orgeneral Başbuğ, bütün sistemlerin daha sağlıklı, daha adil olması için çalıştıklarını kaydetti. Başbuğ, ?Kısa dönem normal askerlik var, bunları daha tek tipe indirebilir miyiz konusu üzerinde duruyoruz. Bedelli askerlik konusu Türkiye'nin gündeminde değildir ve ileriki dönemde de gündeme gelme ihtimali yoktur? dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber