Bomba kablosu koptu, tesadüf katliamı önledi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Nisan 2009 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski Adalet Bakanı Sami Türk'e bombayla suikast eylemi yapıldı. Korumalar teröriste anında müdahale edince, kadın teröristin üzerindeki fünye ile bomba düzeneğinin bağlantısı koptu

Terör örgütü DHKP-C, 32 kişinin yaşamını yitirdiği ?Hayata Dönüş? operasyonunun mimarı eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'e yönelik olarak bombalı bir suikast eylemi düzenledi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi ve terör örgütünün propagandasını yapmaktan hükümlü Didem Akman (23) adlı eylemcinin üzerindeki düzenekle fünye arasındaki bağlantının tesadüfen kopmasıyla saldırı sonuçsuz kaldı.

Akman'la birlikte, gözcülük yaptığı sanılan Serkan Onur Yılmaz gözaltına alındı. Akman ile Yılmaz'ın Yunanistan'daki Lavrion kampında kaldıkları ve 24 Nisan'da İpsala'dan Türkiye'ye girdikleri, hakkında arama kararı bulunan Akman'ın tanınmamak için sınırda türban taktığı öğrenildi.

?Dersten sonra' dedi

Alınan bilgiye göre, Bilkent Üniversitesi'nde anayasa hukuku dersi veren Türk, saat 10.35 sıralarında fakülteye geldi.

Birinci kattaki sınıfa yanındaki 6 korumasıyla birlikte giden Türk, arkasından gelen ve öğrenci gibi giyinmiş Akman'ı fark etti. Akman'a, ?soru soracaksanız dersten sonra? diyen Türk, sınıfın kapısını açtığı anda patlama oldu.

Fünyeyi patlatan Akman, beline sarılı bomba düzeneğini harekete geçiremedi.

Düzeneğin, Türk'ün korumalarının kabloları fark ederek Akman'ın üzerine atlaması, bu sırada yere düşen Akman'ın belindeki fünyeyle bomba düzeneği arasındaki kablonun kopması nedeniyle patlamadığı anlaşıldı.

Korumalar yakaladı

Yaralanmasına rağmen yanındaki ruhsatsız silahı korumalara doğrultan Akman, etkisiz hale getirildi.

Belinin sol tarafından yaralanarak hastaneye kaldırılan Akman, tedavi sonrası jandarma komutanlığına götürüldü. Olay sırasında gözcülük yapan Yılmaz da otobüs terminalinde ele geçirildi.

Babası emekli öğretmen olan Çorum doğumlu Akman'la Yılmaz'ın, Kasım 2005'te yapılan YÖK eyleminden sonra tutuklandığı, ikisinin de 1 Şubat 2006'da tahliye edildiği bildirildi.

İkisi de aranıyordu

Bu davada 2.5'ar yıl hapse mahkûm edilen Akman ile Yılmaz hakkında kısa süre önce arama kararı çıkarıldığı öğrenildi.

Akman'ın geçen yıl 8 Mart'ta yapılan eylemden sonra da tutuklandığı, 7 Ağustos'ta tahliye olduktan sonra Yılmaz'la birlikte yurtdışına kaçtığı kaydedildi

MİT sınırdan girişi saptadı

Akman ile Yılmaz'ın Türkiye'ye girdiği MİT tarafından saptandı. MİT, bütün birimlerini iki eylemci için uyardı. İddiaya göre iki eylemci dün servisle ve sahte kimlik kullanarak Bilkent'e girdi.

Olaydan sonra fakülte binasını boşaltan okul yönetimi, olası eylemlere karşı eğitime ara verdi. Olayın tanığı öğrenciler, ?Hocamız (Türk) çok sakindi. Bize sakin olmamızı, sınıftan çıkmamamızı söyledi. Sonra okulu boşaltmamız söylendi. Siyah uzun saçlı bir kız yüzüstü yatıyordu? dedi.

Ankara Valisi Kemal Önal olayla ilgili olarak, ?Teröristin üzerinden 1 kilo civarında patlayıcı çıktı? dedi. Polis kaynakları, Akman'ın üzerinde plastik patlayıcı bulunduğu bilgisini verdi. Jandarma tutanaklarında, Akman'ın üzerinde 4 kiloluk TNT - sodyum kükürt karışımı bir patlayıcı bulunduğu bilgisi yer aldı.

Türk sürekli hedefte

Türk, olaydan sonra eylemin terör örgütlerinin cezaevindeki egemenliğini bitiren, dışarıda eylem yapmalarını önleyen ?Hayata Dönüş? operasyonu nedeniyle gerçekleştirildiğini belirterek şunları söyledi:

?O dönemde örgütlerin en etkili olanı, öç alma kararlılığı içinde planlar yaptı. 9 yıl önceki konuyu içine sindiremediği için. 2002'de Kartal'da bir cezaevi ziyareti sırasında, Bulgaristan'dan gelen gazeteci kılığındaki bir eylemcinin eylem yapacağı söylendi. Güvenlik güçleri bunu engelledi. Şimdi bu kişinin de Bulgaristan'dan geldiği söyleniyor. Terör eylemleriyle hiçbir yere varılamaz. Bunları yapanlara yazık oluyor.

Ölüm Allah'ın emri. Ben bunlara alışkınım. Burada derslerime devam edeceğim. Bu eylemin, Hayata Dönüş operasyonu ile ilgili davanın zamanaşımına girmesiyle ilgisinin olduğunu sanmıyorum.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber