Astımlı olmak spor yapmaya engel değil

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2009 16:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon astım hastası bulunduğunu, astımlı olmanın spor yapmaya engel olmadığını söyledi.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği'nin (TÜSAD) astıma yönelik başlattığı kampanya çerçevesinde Adana Seyhan Kültür Merkezi'nde "Astım engel değildir" konulu toplantı yapıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan TÜSAD Astım Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, "Astım hastası olmanız spor yapmanıza engel değildir." dedi.

Astımın kontrol altına alınabilir düzenli tedaviyle normal seviyeye getirilebilir bir hastalık olduğunu aktaran Prof. Dr. Tutluoğlu, TÜSAD olarak insan yaşamını etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren astıma dikkat çekmek istediklerini kaydetti.

Tutluoğlu, "Astımın düzenli tedavi ve kontrol altına alındığında hayata engel olmadığına dikkat çekmek istiyoruz. TÜSAD olarak ana hedefimiz solunum sisteminin yapı, fonksiyon ve hastalıkları ile ilgili konularda mesleki ve toplumsal eğitimi, araştırmaları yaparak halkımızın akciğer sağlığını korumaktır." diye konuştu.

Türkiye'de 5 milyon civarında astım hastası olduğunu ifade eden Tutluoğlu, yetişkinlerde astıma yakalanma oranının yüzde 5, çocuklarda ise yüzde 10 olduğunu kaydetti.

Kontrol altına alınamayan astım hastalığı sayısının yüzde 1 olduğunu vurgulayan Tutluoğlu, "Kontrol altına alınamayan astım hastalığı bile düzenli ve disiplinli tedavilerle kontrol altına alınabilir. Astım hastası olmanız spor yapmanıza engel değildir. Astım hastası olmanız, sürekli astım semptomlarıyla yaşamanız demek değildir. Astım kontrol altına alınabilir, düzenli tedaviyle normal seviyeye getirilebilir" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber