Heyet Osman Paksüt için düğmeye bastı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2009 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, Osman Paksüt hakkında savcılıktan gelen delilleri dün mahkemenin bilgisine sundu. Delilleri inceleyen Kılıç'ın vereceği karara göre, Paksüt hakkında inceleme başlatılabilir

Anayasa Mahkemesi, Başkan Vekili Osman Paksüt hakkındaki hukuki sürecin, Ergenekon davasının ikinci iddianamesinin açıklanmasının ardından başlatıldığını duyurdu.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Ergenekon davası sanıklarıyla eşinin telefonuyla görüşme yaptığı saptanan Başkanvekili Osman Paksüt hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan gelen delilleri dün mahkeme heyetinin bilgisine sundu.

Toplantıda, Ferda Paksüt'ün telefon görüşmelerinde, AKP'ye açılan kapatma davasının karara bağlanacağı aşamada heyetten oturuma 10 dakika ara verilmesini istediğini belirttiği üye Serruh Kaleli hakkındaki haberler de tartışıldı.

Toplantıda, oybirliğiyle her iki konuda ?ortak irade? oluşturuldu ve kamuoyuna ?ortak iradenin? açıklanması kararlaştırıldı.

İddianame beklendi

Yapılan açıklamada, İstanbul Başsavcılığı'nın söz konusu delilleri 15 Ekim 2008'de göndermesine rağmen bugüne kadar işlem yapılmaması konusunda, ?Başsavcılık tarafından gönderilen 15 Ekim 2008 günlü 2008/1756 sayılı dosyaya ilişkin soruşturmanın gizli olması ve devam etmesi, henüz bir iddianamenin bulunmaması, konu hakkında bir iddianame düzenlenmemesi olasılığı da gözetilerek kişilerin ve kurumların yıpratılmaması için belirtilen tarihte başkanlıkça bir işlem yapılmasına gerek görülmemiştir? denildi. Böylece, ikinci Ergenekon iddianamesinde Ferda Paksüt'e yer verilmemesi ihtimali nedeniyle bugüne kadar beklendiği açıklandı.

Açıklamada, hukuki sürecin ikinci iddianamenin açıklandığı günden itibaren başlamış olduğu belirtildi. Ancak heyetin ?hukuki sürecin işlemesi? konusundaki ortak iradesinin dün oluştuğu anlatıldı.

Mahkemenin yaptığı açıklamaya göre, Kılıç, Paksüt'le ilgili delilleri inceledikten sonra inceleme yaptırıp yaptırmamaya karar verecek. İçtüzüğe göre delilleri bir üyeye inceletmek ya da doğrudan mahkeme heyetinin görüşüne sunmak yetkisi bulunan Kılıç'ın dünkü toplantıdan sonra bir üyeyi görevlendirdiği kulislere yansıdı. Ancak Kılıç ve Paksüt, bu konudaki soruları mahkemenin mahremiyetini ilgilendirdiği gerekçesiyle yanıtsız bıraktı. Görevlendirilmiş olması halinde üyenin hazırlayacağı rapor, heyet tarafından değerlendirilecek. Heyet, soruşturma kararı verirse 3 üye soruşturmayı yürütmekle görevlendirilecek. Bu üyelerin soruşturması sonunda Paksüt hakkında dava açılabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber