Eğitim Sen'in yönetici atama önerisi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Mayıs 2009 22:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA

Yönetici Atamaları MEB'nın sürekli değiştirdiği düzenlemelerinin yargı kararları ile iptal edilmesi sonucu asaleten yapılamaz hale gelmiştir. İdarenin kendi kusurunun neden olduğu bu durumu daha büyük bir hata ile giderme yoluna gitmiştir. Asaleten atamaları sayın bakanlık artık 657 sayılı yasanın 76. maddesine dayanarak yapmaktadır. Bu uygulama ile Bakanlık hukukun tanıdığı hakkı hukuku ihlal ederek, hukuk dışı bir şekilde kullanmaktadır. Bu durum uygulama açısından ve uygulamanın sonuçları açısında doğru olmadığı gibi hukuk dışıdırda. Bu uygulamaya bir an önce son verilmelidir. Bu nedenle hazırlanacak yeni yönetmeliğin tüm sorunları çözebilecek olması temel beklentimizdir.

MEB bünyesindeki yöneticilik MEB' na bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarının kurumsal etkinlik ve verimliliğini arttırmaya yönelik olurken, personelde iş doyumu ve yüksek moral sağlama amacını da gerçekleştirecek yöneticilerden oluşmalıdır. EĞİTİM SEN olarak bu güne kadar bu koşulların ancak seçimle gelecek yöneticilerle olabileceğini savunduk, savunuyoruz. Seçimle gelecek yöneticilerinde aşağıda belirttiğimiz kıstaslara uygun bir biçimde yetiştirilerek seçime katılacak aşamaya gelmeleri gerektiği düşüncesindeyiz.

MEB Yöneticilerinin atanmasına ilişkin düzenlemeleri yaparken Seçimin olanaklı olmaması halinde de aşağıda belirttiklerimiz dikkate alınmalıdır.

- Yeni yönetmelik hazırlanıp, yürürlüğe girene kadar 2005 ve 2006 Müdüryardımcılığı sınavlarını kazananların atamaları ivedilikle yapılarak mağduriyetleri giderilmelidir,

- Yeni yönetmelik de atama ve yer değiştirmeler birlikte düzenlenmelidir.

- Danıştay Kararları dikkate alınmalı, yeni düzenlemede bu kararlar aleyhine düzenlemelere yer verilmemelidir,

- Yöneticilik kadroları önceden belirlenmeli ve ilan edilmelidir.

- Yönetici olarak seçilecekler Eğitim ve Öğretim Hizmetleri sınıfında en az 5 yıllık öğretmen olmalıdır. Müdür yetkili olarak 3 yıl görev yapmış olanlarda 5 yıl şartı aranmamalıdır.

- Atanabileceği kurumda branşı itibarıyla öğretmen olarak atanabilecek durumda olmalıdır,

- Yöneticilikte sınav esas alınmalıdır. Yöneticilik sınavı her yıl yazılı olarak yapılmalıdır. Yılın hangi zamanında yapılacağı önceden belli olmalıdır.

- Yönetici seçme sınavının konuları günün koşullarına uygun ve amaca hizmet eder şekilde yeniden düzenlenmelidir.

- Sınavdan başarılı olanlar 3 ay hizmet içi eğitimde tabi tutulmalıdır. Verilecek Hizmet içi eğitim amaca hizmet eder bir eğitim olmalı, eğitim yönetimi ve eğitim alanında olmalıdır.

- Seçme sınavından sonra başarılı olanlar en fazla 2 yıl içerisinde müdüryardımcısı olarak atanmalı, bu süre içerisinde atanmamaları halinde yönetici olabilme hakkını kaybetmemelidir. Yöneticilik vasıflarını kaybetmenin koşulu kazanılan sınavın süresinin geçmesine bağlanamaz. Kanunun saydığı koşullara uyulmalıdır.

- Önce yöneticilerin yer değişiklikleri yapılmalı, daha sonra ilk defa yönetici olarak atanacakların atamaları yapılmalıdır.

- Soruşturma nedeni ile yöneticilik görevi yöneticilerin üzerinden alınmamalıdır. Öğretmenlik yapabiliyor ise yöneticilik de yapabilmelidir. Soruşturma sonucunun veya soruşturma açılmasının yeterli görülmesi doğru değildir. Kanunla düzenlenmemiş bir durumun yönetmelikle uygulamaya konulması hukuka aykırıdır.

- Sağlık Meslek Liselerinin MEB devrinden sonra yöneticilerin yöneticilikleri yok sayılmıştır, bunların mağduriyetleri giderilmelidir

- İstek nedeni ile yer değişikliği yöneticilik vasfının kaybına yol açmamalı, özür nedeniyle il dışına gitmek durumunda kalan yöneticilerin yöneticilikleri sona erdirilmemelidir. Gittiği yerde boş olan veya boşalan yönetici kadrolarına müracaat ederek atanabilmelidir.

- Müdürlük için müdüryardımcısı olma şartlarına ek olarak;

- ( C ) tipi eğitim kurumu müdürlüğü için, eğitim kurumu yöneticiliğinde enaz iki yıl görev yapmış olmak,

- ( B ) tipi eğitim kurumu müdürlüğü için, eğitim kurumu yöneticiliklerinde en az üç yıl görev yapmış olmak,

- ( A ) tipi eğitim kurumu müdürlüğü için, en az bir yılı B tipi kurum müdürlüğünde olmak üzere eğitim kurumu yöneticiliklerinde en az dört yıl yada eğitim kurumu yöneticiliğinde toplam beş yıl görev yapmış olmak yeterli olmalıdır.

- Takvime bağlı asaleten atama dönemi dışında boşalan kadrolara görevlendirmeler, boş kadronun bulunduğu okulda yönetici olma şartlarını taşıyanlar arasından yapılmalıdır.

- EK 2 değerlendirme formu uygulamasına son verilmelidir.

Genel Sekreter

Mehmet Bozgeyik

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber