5 öğretmenden 1'i ek iş yapıyor

Haber Giriş : 26 Aralık 2004 08:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki konuya ilişkin olarak Forum bölümünde Eğitim Öğretim Hizmetleri Sınıfında çalışanlar için özel kategori oluşturulmuştır. Görüş alış verişi için bu kategoriyi kullanınız.

Kocaeli Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmada, katılımcı öğretmenlerin yaklaşık yüzde 70'i ''mevcut maaşla çalışmanın çok zor olduğunu'', yüzde 20.5'i de ''ek iş yaptığını'' bildirdi.

Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cevat Celep, Kocaeli ve Bursa'da ilk ve orta öğretimde görev yapan 312 öğretmenle, ''Öğretmen Profili'' araştırması gerçekleştirdi.

Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, yüzde 17'si 2 araç değiştirerek okula giden öğretmenlerin yüzde 70.5'i kendilerini ''orta gelir'', yüzde 17.9'u da ''düşük gelir düzeyine sahip bireyler'' olarak değerlendirdi.

Öğretmenlerin yüzde 69.9'u ''mevcut maaşla çalışmanın çok zor olduğunu'' belirtirken, yüzde 20.5'i de ''halen ek iş yaptığını'' kaydetti. Katılımcıların büyük bölümü, ''öğretmenlerin özel ders verebilmelerinden yana olduklarını'' ifade etti.

Öğretmenlerin eğitim sistemine ilişkin görüşlerinin de belirlendiği araştırmada, katılımcıların yüzde 57.1'i ''eğitimde fırsat ve olanak eşitliği bulunmadığını'', yüzde 33.7'si de ''eğitim sisteminin demokratik olmadığını'' savundu.

Yine öğretmenlerin büyük bölümü, ''okulda insan hakları ve çevre koruma bilincinin kazandırılması, sendikaların eğitimdeki karar süreçlerinde yer alması gerektiğini'' belirtti.

''Kadın yönetici sayısının artmasının önemine'' de işaret eden öğretmenler, ''zorunlu eğitim süresinin 8 yılın üzerinde olmasını ve ezberci eğitime son verilmesini'' istediler.

''Öğretmenlerin ülke sorunlarına bakışının'' da irdelendiği araştırmada, katılımcıların yüzde 96.8'i işsizliği ''en büyük sorun'' olarak değerlendirdi.

Ayrıca öğretmenlerin büyük bölümü, ''Karşılıklı saygı ve hoşgörü eksikliği'', ''insan hakları'', ''gençlerde uyuşturucu bağımlılığının artması'' ve ''özelleştirme''yi ''önemli sorunlar'' arasında sıraladı.

UZMANIN DEĞERLENDİRMESİ
''Öğretmen Profili'' araştırmasının sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Cevat Celep, ''öğretmenlerin genel olarak eğitim ortamından memnun olmadığını'' kaydederek, şunları söyledi:

''Çok özverili olmalarına karşın eğitim sisteminde beklentilerini gerçekleştiremiyorlar. Ülke sorunlarına duyarlılar. Ancak kendi sorunlarıyla uğraşmaktan ülke sorunlarıyla uğraşmaya vakit bulamıyorlar. Kendi ve ülke sorunlarının ancak katılımcılıkla çözülebileceğine inanıyorlar. Maaş artışını da, özellikle toplumsal saygınlıklarının artması için istiyorlar.''

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber