Trafik otobüsü geleceğin sürücülerini eğitiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Mayıs 2009 15:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

MEHMET GÜLER-Türkiye

KOCAELİ- Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, öğrencilere trafik kurallarını öğretmek için Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak bir projeyi uygulamaya koydu. Proje kapsamında iki mobil trafik eğitim otobüsü ile öğrencilerin trafik kurallarını daha sağlıklı bir şekilde öğrenmesi sağlanacak. Otobüs özellikle köylerdeki vatandaşlara ve öğrencilere trafik kurallarının anlatılmasında kullanılacak.

Kocaeli, trafiğin en yoğun olduğu şehirlerin başında geliyor. Yoğun trafik nedeniyle, şehir içinde ve şehirlerarasında zaman zaman tıkanmalar meydana gelebiliyor. Trafikte temelde vatandaşın trafik kurullarını bilmemesinden kaynaklanan sorunlara kalıcı çözüm üretmek için Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ulaşım Daire Başkanlığı Trafik Hizmetleri Şube Müdürlüğü yeni bir proje geliştirdi. Bu çerçevede geleceğin sürücülerinin eğiterek trafik sorunun önüne geçmeye çalışılacak. Başta köy okullarındaki öğrenciler olmak üzere Kocaelilileri trafik kurulları konusunda bilinçlendirilmek için hazırlanan iki otobüs, pilot bölge seçilen İzmit Merkez, yakın ilçeler ve Gebze'de çalışmalarına başladı. İlk olarak Başiskele ilçesi Kullar İlköğretim Okulu'nda eğitime başlayan otobüste her şey düşünülmüş. Çocukların emniyet kemeri takıp araç koltuğunda eğitim aldıkları otobüste televizyondan bilgisayara, klimandan projeksiyon aletine kadar her ayrıntı yer alıyor. Mobil eğitim otobüsü, okul okul gezerek, geleceğin büyüklerini daha güvenli bir trafik düzenini nasıl sağlayacaklarını anlatıyor.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Kocaeli Trafik Hizmetleri Şube Müdürü Mehmet Akkaya, iki mobil otobüsün pilot bölgelerde hizmete başladığını söyledi. Akkaya, şimdilik sadece pilot bölgelerde görev yapan bu otobüsler 2009-2010 eğitim öğretim yılında Kocaeli'nde gidilmemiş okul bırakmayacaklarını aktardı. Trafik eğitimini anlatmanın en iyi yolunun trafik ortamı oluşturulması ile olacağını ifade eden Akkaya, "Kocaeli'nin çocukları bu eğitimler sayesinde trafikte nasıl hareket edeceğini öğrenecek." dedi. Bu otobüslerle sadece köylerdeki öğrencilere değil, üniversite öğrencileri ve askerlere de trafik eğitimi vermeyi planladıklarının altını çizdi.

Öte yandan öğrenme yaşının en verimli döneminin ilköğretim 4., 5. ve 6. sınıflar olduğunu belirten Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürü İsmail Civelek, "İnsanlara belirli bir yaştan sonra bazı kuralları kabul ettirmek zor. Biz Büyükşehir olarak bu çocuklarımıza trafikte uyacağı kuralları şimdiden öğretiyoruz" diye konuştu.

Proje kapsamında sadece trafik eğitimi verilmeyecek. Çocukları eğlendirecek ve aynı zamanda trafik kurallarının hafızaya daha iyi yerleşmesini sağlayacak skeçler ve tiyatro gösterileri de sahnelenecek. Bu eğitimden geçen öğrenciler, trafikte nasıl hareket edeceklerini öğrenmiş olacak.

Projenin ikinci ayağında öğrencileri eğitmek için 'Trafik Eğitim Parkı' kurulacak. 4-5 dönüm üzerinde kurulacak parkta, adeta minyatür bir şehir oluşturulacak. Şehir merkezindeki tüm öğrenciler, belli zamanlarda bu parka getirilerek eğitmen eşliğinde trafik kuralları dersi alacak. Burada karşıdan karşıya geçme, trafik ışıkları, kaldırımlarda yürüme, levhalar ve araçla yolda gidilirken nerelere dikkat edilmesi konularında bilgilendirme yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber