TRT Türk Yayında

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2009 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TRT Türk'ün, tüm kaliteli programlarıyla sadece Türkiye'de değil, dünyada da ilgiyle karşılanacağından şüphesi olmadığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, TRT'nin haber kanalı TRT Türk'ün yayın hayatına başlaması dolayısıyla, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen galaya bir kutlama mesajı gönderdi.

Gül, kutlama mesajında şunları kaydetti:

''TRT kurumu, TRT 6, TRT Avaz gibi açılımların ardından, uluslararası haber ve kültür kanalı olarak yola çıkan TRT Türk ile dünyadaki konumunu daha da güçlendirmektedir.

Halk nezdinde güvenilir bir kurum olma başarısını gösteren TRT'nin, bu haber kanalı ile televizyon haberciliğine yeni bir anlayış ve soluk getireceği inancındayım. TRT Türk'ün, tüm kaliteli programlarıyla sadece ülkemizde değil, dünyada da ilgiyle karşılanacağından şüphem yoktur. TRT kurumunu kutluyor, TRT Türk'ün hayırlı olmasını temenni ediyor, yayın hayatında başarılar diliyorum.''

-DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI ARINÇ-

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da galadaki konuşmasında, büyük ümitlerle açılan TRT Türk'ün, Türkiye için hayırlı işlere imza atacağını ve Türkiye'nin gururu olacağını söyledi.

Arınç, TRT'nin son dönemde yaptığı yayıncılık ataklarıyla medya sektöründe yeni çığırlar açtığını ve Türkiye'nin dış politikasında etkin rol oynamaya başladığını belirtti.

5 ay önce kurulun TRT 6'nın, bölgede TRT'ye ilgiyi katlanarak artırdığını, 21 Mart Nevruz günü açılışı yapılan TRT Avaz'ın ise Orta Asya ve Balkanlar'ı 6 dilde buluşturan tek kanal olduğunu ifade eden Arınç, TRT'nin 30 farklı dilde web sitesi ve radyo yayını ile uluslararası bir medya kuruluşu olma yönünde kararlılığını gösterdiğini vurguladı.

Arınç, ''Bugün bambaşka bir heyecanla bir aradayız. Bugünkü heyecanımız; dünyadan Türkçe haber ve dünyaya da Türkçe haber verecek olan bir kanalın kurulmuş olmasıdır. İlk gün dünyanın 20 farklı bölgesinden haber aktarabilmeyi başarabilen TRT Türk, yıllardır hayıflandığımız çok önemli bir problemin çözümü için atılan en büyük adım olacak'' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin dünya tarafından yeterince algılanmadığını, bu problemi 7'den 70'e herkesin bildiğini ifade eden Arınç, Türkiye'nin dünya tarafından yanlış algısını yok etmede, TRT Türk'e büyük görev düştüğünü belirtti.

Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Maalesef Türkiye sadece sosyo kültürel açıdan değil, siyasal ve ekonomik açıdan da birçok dünya ülkesinde tanınmıyor. Hatta yanlış tanımlamalarla karşılaşıyor. 'Türkiye'nin sesi, Türkiye'nin düşüncesi dünyada yeterince bilinmezken, peki dünya ülkeleri Türkiye'de yeterince tanınıyor mu?' derseniz, cevabımız 'Hayır' olacaktır.''

Birçok uluslararası kritik konuda, uluslararası kararlılık gösterilemediğini ifade eden Arınç, Türkiye'de insanların zihninin en temel meselelerde bile net olmadığını vurguladı.

Açılışı yapılan TRT Türk kanalının, ''Dünyaya Türkçe Haber'' sloganıyla çalışmalarına başladığını anlatan Arınç, dünyaya Türkçe haber verileceğini, Türkçe bilenlerin Türkiye'nin fikirlerini öğrenip, Türkiye'yi daha yakından tanıyacağını kaydetti.

-''TÜRKİYE DÜNYA ENFORMASYON ALANINDA YER BULACAK''-

Türkiye'nin TRT sayesinde dünya enformasyon alanında kendisine yer bulacağını ifade eden Arınç, ''(Avrupa Birliği bizi kötü biliyor. Amerikalılar Türkiye'nin yerini haritada bile bulamıyor. Türkiye'nin fikirleri niçin dünya üzerinde ses getirmiyor) hayıflanmalarını bir kenara bırakıp, somut adımlarla ülkemizin gücünü gösterme zamanı gelmiştir. Karanlığa kızan değil, karanlığa mum yakan düşünce. İşte bu proje TRT Türk projesidir'' diye konuştu.

Arınç, TRT Türk'ün izleyicileri, Avrupa'dan Amerika'ya, Asya'dan Afrika'ya kıtalar arası bir yolculuğa çıkaracağını, Aşkabat'tan Brüksel'e, Bakü'den Berlin'e, Washington'dan Pekin'e, Erbil'den Atina'ya, Tahran'dan Moskova'ya dünyanın haberini Türk muhabirlerle, Türkçe diliyle, Türk düşüncesiyle Türk halkına getireceğini söyledi.

Bugüne kadar sadece dünyanın bir ucundaki değil, Türkiye'nin yanındaki ülkelerde bile olup bitenlerin hep Batılı ajanslardan öğrenildiğini anlatan Arınç, olayların onların bakış açılarıyla takip edildiğini, kimi zaman yönlendirmelerle oluşturulan suni gündemlerin gerçek kabul edilmek zorunda kalındığını kaydetti.

-''DÜNYA TÜRKİYE'Yİ DAHA İYİ YORUMLAYACAK''-

TRT Türk sayesinde dünyanın Türkiye'yi daha iyi yorumlayacağını vurgulayan Arınç, gelecekte açılacak yabancı dillerdeki kanalların, TRT Türk'ün dünya yorumlarını ve haberlerini kabul edeceğini belirtti.

Arınç, ''İnanıyorum ki büyük ümitlerle açtığımız bu kanalımız ülkemiz için hayırlı işlere imza atacak, hepimizin gururu olacak. Size TRT Türk'ün sloganı ile veda etmek istiyorum. Dünyayı Türkçe izleyin'' dedi.

TRT Türk Genel Yayın Yönetmeni Ümit Sezgin de Türkiye'yi dünyaya anlatmak istediklerini belirterek, ''Biraz bizim bakış açımızla, bizim gözümüzle görelim dünyayı. Bu kanal TRT geleneğinin bünyesinde doğuyor, yeni bir filiz, bunun heyecanı var. Bu filiz büyüyecek'' şeklinde konuştu.

TRT Türk'ün başarısını zaman içinde göstereceğini ifade eden Sezgin, bütün çalışanlar adına kanalın Türkiye'ye layık olması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber