MEB'den usulsüz atama iddialarına cavap

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Mayıs 2009 11:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BİLGİLENDİRME AÇIKLAMASI

Bazı eğitim kurumu yöneticiliklerine yapılan atamalara ilişkin basın yayın organlarında ve internet haber sitelerinde yer alan haberler nedeniyle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Bilindiği üzere Bakanlığımıza bağlı örgün ve yaygın eğitim okul ve kurum yöneticiliklerine görevin gerektirdiği niteliklere sahip eğitim yöneticilerinin atanmaları ile bu yöneticilerin yer değiştirmelerine ilişkin esas ve usulleri düzenlemek amacıyla hazırlanan yönetmelik 11.01.2004 tarihinde yürürlüğe konulmuştur. Bu yönetmelikle, eğitim kurumu yöneticiliğinin ilk kademesinde yer alan müdür yardımcılığı atamalarının seçme sınavına göre yapılması, müdür atamalarının ise müdür yardımcıları arasından belli çalışma sürelerine bağlı olarak yönetici değerlendirme formu üzerinden yapılacak değerlendirme ve mülakat sonucuna göre atanması hükme bağlanmıştır.

Bu yönetmelikle ilgili olarak bazı eğitim sendikaları tarafından Danıştay'a dava açılmış ve Danıştay'ın 27.09.2004 tarihli kararı ile mülakatla birlikte diğer bazı maddelerinin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

Yargı kararı da dikkate alınarak yeniden hazırlanan yönetmelik değişikliği 2.12.2004 tarihinde yürürlüğe konulmuştur. Tekrar bazı sendikalarca Danıştay'a dava açılmış, Danıştay'ın 4.7.2005 tarihli kararı ile yine bazı maddelerinin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

Yargı kararları, uygulamadan alınan geri bildirimler, hizmetin gerekleri ve eğitim camiasının beklentileri dikkate alınarak yönetmelikte yeni düzenlemeler yapılarak gerek atamaya yönelik, gerekse yer değiştirmeye yönelik esas ve usuller yeniden belirlenmiş, özellikle yargı kararı doğrultusunda eğitim kurumu müdürlüğü için yazılı sınav ve yazılı sınavdan sonra sözlü sınav uygulaması getiren değişiklik 4.3.2006 tarihinde yürürlüğe konulmuştur.

Bu değişikliğe ilişkin olarak da bazı sendikalarca Danıştay'a dava açılmıştır. Yönetmeliğin sözlü sınavla ilgili maddesi ile birlikte genel şartlar, değerlendirme, atama ve yer değiştirmeye ilişkin bazı maddelerinin yürütülmesi Danıştay'ın 14.8.2006 tarihli kararı ile durdurulmuştur.

Bu gelişmeler üzerine, yeni bir düzenleme olarak MEB Eğitim Kurumu Yöneticilerinin Atama Yönetmeliği hazırlanarak 13.4.2007 tarihinde yürürlüğe konulmuştur. Bu yönetmelikle özetle; eğitim kurumu yöneticiliklerine gerekli şartları taşıyanlar arsından ilgili makamların teklifi esasına göre atama yapılması öngörülmüştür. Ancak bu yönetmeliğe karşı da bazı sendikalar tarafından dava açılmış olup yönetmeliğin atamaya ilişkin hükümleri başta olmak üzere diğer bazı hükümlerinin yürütülmesi Danıştay'ın 30.4.2007 tarihli kararı ile durdurulmuştur.

Son olarak yargı kararları, hizmet gerekleri ve eğitim camiasının beklentileri dikkate alınarak yeniden hazırlanan MEB Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği 24.4.2008 tarihinde yürürlüğe konulmuştur. Bu yönetmelikle özetle; fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ile her türdeki Anadolu liselerine yönetici atama yetkisi Bakanlıkta olmasına rağmen yerinden yönetim anlayışıyla bu eğitim kurumlarımızın her kademedeki yöneticilerini atama yetkisi valiliklere devredilmiştir. ayrıca eğitim kurumu yöneticiliklerine gerekli şartları taşıyanlar arasından yönetici değerlendirme formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucu alınacak puan esas alınarak atama yapılması öngörülmüştür. Buna rağmen bu yönetmeliğe karşı da bazı sendikalar tarafından dava açılmış olup Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formunun bazı bölümlerinin yürütülmesi Danıştay'ın 21.7.2008 tarihli kararı ile durdurulmuştur. Yargı kararı dikkate alınarak Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu yeniden düzenlenerek 15.10.2008 tarihinde yürürlüğe konulmuştur. Yapılan bu değişikliğe karşı yine bazı sendikalar tarafından dava açılmıştır. Danıştay tarafından, yöneticiliklerde vekaleten veya geçici olarak geçirilen sürelere verilen puan değeri fazla bulunarak formun bu bölümünün yürütülmesi Danıştay'ın 28.1.2009 tarihli kararı ile durdurulmuştur.

Bu gelişmeler üzerine 15.04.2009 tarihli ve 2009/36 nolu genelge ile yürürlüğü durdurulan Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu çerçevesinde eğitim kurumu yöneticiliklerine yapılacak atamalar durdurulmuştur. Ayrıca Danıştay tarafından her defasında yürütmesi durdurulan yönetmelikler çerçevesinde yapılan atama işlemlerinin tamamı durdurulduğu gibi yürütmesi durdurulan yönetmeliğe göre yapılan tüm atamalar da iptal edilmiştir. Bu kapsamda çoğunluğu 2007 yılında olmak üzere 35000 civarında yöneticinin atamaları iptal edilerek yerlerine de hizmetin aksamadan yürütülebilmesi için geçici görevlendirmeler yapılmıştır. Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı 2004 yılından bu güne kadar eğitim kurumlarımıza yönetici ataması yapılamamıştır. Bu durum ise eğitim öğretimi olumsuz etkilemektedir.

Sonuç olarak yukarıda yapılan açıklamalar ile birlikte;

- Eğitim kurumu yöneticiliklerinin 657 sayılı Kanunun 88 inci maddesine göre ikinci görev kapsamında yürütülen bir görev olması,

- 24.4.2008 tarihinde yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliğinin yürütülmesi Danıştay'ın 28.1.2009 tarihli kararı ile durdurulmuş olması,

- Söz konusu yönetmeliğin 657 sayılı Kanuna dayanılarak düzenlendiği ve Tanımlar başlıklı 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde Atama:?Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarının yöneticiliklerine 657 sayılı Kanunun 88 inci maddesine göre ikinci görev kapsamında yapılan görevlendirmeyi? şeklinde tanımlandığı,

- Eğitim kurumlarına yargı kararlarından dolayı uzunca bir süredir yönetici atanamaması, hizmetin geçici olarak görevlendirilen yöneticiler tarafından yürütülmesi bu durumun da hem ilgili personeli hem de eğitim öğretimi olumsuz etkilemesi, Uzunca bir süredir yöneticilik görevini geçici görevlendirme ile yürütenlerin bu süre içerisindeki performansları, başarılı çalışmaları ve eğitim kurumuna sağladıkları olumlu katkılar birlikte değerlendirilerek, Devlette devamlılık ilkesi, yönetim kademelerindeki iş ve işlemlerin boşluk kabul edemeyeceği gerçeğinden hareketle 657 sayılı kanunun 76 ncı maddesi ile verilen yetki çerçevesinde giderayak değil özellikle son bir yıl içerisinde kamu yararı ve hizmet gerekleri göz önünde bulundurularak bazı illerimizdeki eğitim kurumu yöneticiliklerine dönemin Milli Eğitim Bakanı sayın Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK tarafından yasal mevzuat çerçevesinde atamalar yapılmıştır

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Necmettin YALÇIN

Personel Genel Müdürü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber