Kışlık kömürünüzü şimdi alın, yüzde 50 kazançlı çıkın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2009 20:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SERKAN CANBAZ

GAZİANTEP- Gaziantep Mahrukatçılar Odası Başkanı Hayri Topalbekiroğlu, döviz kurlarındaki aşırı yükselme nedeniyle geçen yıl kömür fiyatlarının 600 dolara kadar çıktığını belirterek, "Vatandaşımızın kışlık kömürünü şimdiden almasında fayda var. Şu an için kaloriferliğin fiyatı 270 dolardan; sobalığın ise 275 TL'den başlıyor" dedi. Topalbekiroğlu, kömürün Mayıs ve Haziran gibi aylarda alınması halinde yüzde 50 kazançlı çıkılabileceğini söyledi.

Topalbekiroğlu, geçen yıl kışlık yakacak ihtiyacını son dakikaya bırakan vatandaşların, Ekim ayı başından itibaren hızla yükselişe geçen döviz kurları nedeniyle kömüre yüzde 50 daha fazla para ödemek zorunda kaldığını anımsattı. Topalbekiroğlu, geçen yıl dolar kurunun, 1.20-1.25 seviyesinde olduğu dönemde, Afrika ve Rusya'dan gelen ithal kaloriferlik kömürün 315 dolardan satıldığına, Ekim ayında gerek ithalatçı ülkeler ve firmalar gerekse döviz kurlarındaki ani yükseliş nedeniyle fiyatların Kasım ve Aralık aylarında 600 dolara kadar tırmandığına dikkat çekti.

Yakacak temini konusunda geç kalınması nedeniyle taleplerin Ekim, Kasım ve Aralık aylarına yığıldığını belirten Topalbekiroğlu, fiyatların artmasında bunun da etkili olduğunu ifade etti. Bu nedenlerden ötürü vatandaşları yakacaklarını erken dönemde almaları konusunda uyaran Mahrukatçılar Odası Başkanı, "Vatandaşımızın kışlık kömürünü şimdiden almasında fayda var. Şu an için ithal kalorifer kömürünün fiyatı 270 dolar; sobalığın ise 375-390 TL civarında" dedi.

Kömür fiyatlarını, 4 -5 ithalatçı firmanın belirlediğine de dikkat çeken Topalbekiroğlu, ithalatçı firmalarca açıklanan fiyatların birkaç gün içinde değişeceğini söyledi. Ancak yeni fiyatların ilk açıklanan fiyatın kesinlikle altında olmayacağına vurgu yapan Topalbekiroğlu, "Sonuçta ithal kömür kullanıyoruz. Rusya ve Afrika gibi kömür ithal ettiğimiz ülkelerde her zaman bir şeyler olabilir. O nedenle vatandaşımızın kömürünü şimdiden ve yoğunluğun az olduğu bir dönemde yapmasında fayda var" diye konuştu.

KRİZ VE KURDAKİ YÜKSELİŞ NEDENİYLE BİRÇOK FİRMA İFLAS ETTİ

Geçen yıl artan fiyatlar nedeniyle kömür ardiyecilerinin, alacaklarının yüzde 20'lik kısmını hala tahsil edemediğini ve bu nedenle birçok firmanın iflas ettiğini belirten Hayri Topalbekiroğlu, "Disiplin içinde hareket ettiğimiz halde zor durumdayız. İthalatçı firmalar, bizlerdeki alacağını gününde tahsil eder. Bu nedenle bankalara ve kredilere yüklendik. Şu an sattığımız malın yüzde 20'sinin parasını tahsil edemedik. Bunda dolar kurundaki aşırı yükseliş ve global kriz nedeniyle artan işsizlik en önemli etken oldu. Esnaf, bu işe para koymuyor. İşler, borç alıp borca satmakla dönüyor. Bu nedenle iflas eden çok firma oldu. 600 ton kömürde 150-160 bin TL zarar eden firmalar oldu" şeklinde konuştu.

BELGE EKSİĞİ OLAN SATICIYA 28 BİN TL CEZA KESİLİYOR

Türkiye'de Katı Yakıt Satıcı Belgesi ile ilgili düzenlemelerin Gaziantep Mahrukatçılar Odası'nın girişimleri sonucu yapıldığını da anımsatan Topalbekiroğlu, katı yakıt satıcı belgesinin, satıcılara (bayi ve mahrukatçılar) ve ilde kendi adına satış yapmak isteyen ithalatçı ve üreticilere verildiğini bildirdi.

Katı yakıt belgesi olmayan bayi ve mahrukatçılara satış yapan ithalatçı firmalara 28 bin TL para cezası kesilebildiğine vurgu yapan Topalbekiroğlu, kömürün torbada satılmasına da öncülük ettiklerini ve bu sayede kömürde belirli bir kalitenin yakalandığını dile getirdi. Kömür satıcılarıyla irtibatın sağlanması amacıyla şehir merkezinde irtibat büroları kurulmasına da ön ayak olduklarının altını çizen Topalbekiroğlu, tüketiciyi korumak zorunda olduklarını ifade etti.

Tüketicilere son bir uyarıda bulunan Mahrukatçılar Odası Başkanı, belirli kalitedeki bir malın fiyatının farklı satıcılarda çok fazla değişiklik göstermeyeceğini, çok düşük ya da çok yüksek fiyatla satış yapan firmaları yakın takibe aldıklarını söyledi. Topalbekiroğlu, "Tüketicileri uyarmak istiyorum. Satış fiyatlarının çok altında olan yerlere itibar edilmesin. Mutlaka fiyat araştırması yapsınlar. Aynı marka kömürün fiyatında anormal bir farklılık varsa bunda başka şeyler olabilir. Kilogramında eksik tartmalar olabilir. Ya da daha başka şeyler" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber