Tek ameliyatla hastaya hem kalp, hem böbrek nakledildi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2009 19:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kenan Baş

ANTALYA- Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi (AKOM)'nde Mehmet Ali Güler (34) isimli hastaya kalp ve böbrek nakli aynı anda yapıldı.

Ameliyatı gerçekleştiren ekip, düzenledikleri basın toplantısında, Türkiye'de ilk kez aynı hastadan alınan kalp ve böbreğin tek ameliyatla bir hastaya nakledildiğini söyledi.

Konya'da meydana gelen trafik kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen ve organları bağışlanan 25 yaşındaki Bekir Harmankaya'nın organları, helikopter ile Antalya'ya getirildi.

AKOM Merkez Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, Antalya'dan bir ekibin helikopter ile Konya'ya hareket ederek beyin ölümü gerçekleşen Bekir Harmankaya'nın kalbini çıkardığını kaydetti.

Süleymanlar, oradaki ekibin de diğer organları çıkarması ile Antalya'ya hareket edildiğini ve varır varmaz da hemen başlayan operasyonun10 saat sürdüğünü açıkladı.

Kalp naklini gerçekleştiren ekibin başındaki Prof. Dr. Ömer Beyazıt ise, "Operasyonu 17 kişilik bir ekip gerçekleştirdi. Önce kalp nakli yapıldı. Hastanın fonksiyonları normale dönünce de diğer ekip böbrek naklini gerçekleştirdi." dedi.

İleri derecede kalp ve böbrek yetmezliği bulunan Mehmet Ali Güler'in eşi Arife Güler, beyinin daha önce üç kez kalbinin durduğunu anlattı.

Naklin başarılı geçmesinden duyduğu mutluluğu ifadede zorlanan Arife Güler, çok zor günler geçirdiklerini ve her gün ölüm korkusu ile yaşadıklarını dile getirdi.

Güler, eşinin hastaneye her helikopter inişinde "Bir gün bana da kalp gelecek." dediğini dile getirdi.

Güler'in 6 yaşındaki oğlu Necati ise babasını çok sevdiğini ve ona sarılacağını söyledi.

Böbrek yetmezliği sebebiyle 1,5 yıldır diyalize giren Mehmet Ali Güler, 4 aydır kalbinden de sorun yaşadı. Kalp rahatsızlığı kısa sürede ilerleyen Güler, yoğun bakım servisine alındı. Kalbi üç kez duran Güler, elektroşok verilerek yeniden hayata döndürüldü.

Yoğun bakım ünitesine alınan Mehmet Ali Güler'in sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber