Adliyeye 'köstebek' baskını

Haber Giriş : 13 Mayıs 2009 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Beyoğlu Adliyesi'ne baskın yapan polis, uyuşturucu şebekelerine bilgi sızdırdığı iddiasıyla bazı adliye çalışanlarını gözaltına aldı. Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, dün sabah Beyoğlu Adliyesi ile İstanbul'da uyuşturucu merkezi haline gelen Beyoğlu Hacıhüsrev Mahallesi'ne eşzamanlı operasyon düzenledi.

Alınan bilgilere göre polis, sokak satıcılarına yönelik devam eden çalışmalarda istenilen sonuçlara ulaşamayınca köstebek ihtimalini değerlendirmeye aldı. Savcılık izniyle Hacıhüsrev Mahallesi'nde uyuşturucu satıcılarını izleyen Narkotik ekipleri, "çok gizli" ibaresiyle gönderdiği bilgilerin adliye içerisinden uyuşturucu tacirlerine ya da bu kişilerin avukatlarına sızdırıldığını fark etti. Böylece takibe alınan uyuşturucu tacirleri adreslerini ve telefonlarını değiştirirken, baskın yapılacak adreslerdeki uyuşturucuları ya tamamen ortadan kaldırıyor ya da çok az miktarda uyuşturucu bırakarak köstebeği gizlemeye dönük çalışma yapıyordu.

Narkotik polisi ile Beyoğlu Adliyesi arasında yapılan yazışmaların ardından dün operasyon için düğmeye basıldı. Teknik takibe alınacak kişileri ve operasyon bilgilerini uyuşturucu satıcılarına ulaştırdıkları iddia edilen biri kâtip 3 adliye çalışanı ile 5 sahte avukat ve 8 sokak satıcısı gözaltına alındı. Çete üyeleriyle irtibatlı oldukları belirlenen 6 avukat hakkında da soruşturma başlatıldı. Şüphelilerin Beyoğlu Adliyesi ile çeşitli ilçelerdeki ev ve bürolarında da aramalar yapıldı.

Polis yaptığı çalışmada köstebek yapılanmasını ortaya çıkardı. Narkotik polisi teknik takibe alınacak kişiler ve arama yapılacak adresler için Beyoğlu Adliyesi'nden mahkeme kararı alıyordu. Polisten adliyeye gönderilen 'çok gizli' ibareli evraklarda yer alan, teknik takibe alınması için izin istenen telefon numaraları ve kişilere ait bilgiler, içeriden alınan destekle uyuşturucu tacirlerine bildiriliyordu. Ardından takibe alınan uyuşturucu tacirleri kendi adreslerini, telefonlarını değiştirirken baskın yapılacak adreslerdeki uyuşturucuyu ya tamamen kaldırıyor ya da çok az miktarda uyuşturucu bırakarak köstebeği gizlemeye çalışıyordu. Gelen bilgilere göre köstebeklere maddî çıkar sağlanıyordu. Emniyet bu bilgilerin teknik takiple doğrulanması üzerine harekete geçti. Operasyonun 5 aylık takip sonucu gerçekleştiği belirtiliyor. Operasyonlarda odacı, katip ve mübaşir olan 3 adliye çalışanı, kendilerini avukat olarak tanıtan 5 kişi, 8 sokak satıcısı olmak üzere toplam 16 kişi gözaltına alınırken; adliye çalışanlarından alınan bilgileri sokak satıcılarına ilettikleri iddia edilen 6 avukat hakkında da işlem yapıldığı bildirildi. Adliye çalışanı 3 kişi emniyetteki ifadelerinden sonra savcı tarafından serbest bırakıldı.

Narkotik polisi operasyon için başlattığı teknik takip sonucunda adliye çalışanları ile kendini avukat olarak tanıtan Gökçe S. isimli kadının arasında geçen telefon görüşmelerini tespit etti. Katipler telefonda, polisin teknik takip için izin aldığı şüphelilerin isimlerini ve dinleme yapılacak telefon numaralarını veriyordu. Adliye çalışanları baskın yapılacak adresleri de öğrenince hemen Gökçe S. ve ekibine bildiriyordu.

MUTLU ÖZAY/ZAMAN


Adliye'ye 'köstebek' baskını

Beyoğlu'ndaki uyuşturucu satıcılarına bilgi sızdıranlara düzenlenen operasyonda 5 avukatla 3 adliye çalışanı gözaltına alındı.

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bir süre önce Beyoğlu'ndaki bazı operasyonlardan eli boş döndü. Bunun üzerine mahkemelerin bazı personeli izlendi. 3 aylık izlemede, adliye görevlilerinin avukatlar aracılığıyla uyuşturucu satıcılarına bilgi sızdırdıkları belirlendi. Dün sabah saat 10.00'da operasyon düzenlendi. Beyoğlu Adliyesi'nde görevli katipler İ.H., S.A. ve mübaşir B.Ü. gözaltına alındı. 3 kişi polisteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Uyuşturucu satıcılarına aktardığı iddia edilen 5 avukat ifade vermeyi bekliyor. Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı polisin adliyeye baskınının sözkonusu olmadığını talimatla 3 kişinin ifadesine başvurulduğunu bildirildi. Avukatların uyardığı uyuşturucu satıcılarının bulunduğu Hacıhüsrev'e dün helikopter destekli 500 polis önceden belirlenen 45 evi bastı.

Toygun ATİLLA-Mustafa ÖZDABAK /HÜRRİYET

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber