Meslek liselilere 'serbest dolaşım'

Haber Giriş : 27 Aralık 2004 16:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mesleki ortaöğretim kurumları, müfredat değişikliğiyle uluslararasında eğitim standardına kavuşturulmasının ardından şimdi de uluslararası eğitimde serbest dolaşım ve istihdam imkanına kavuşturuluyor. Bu amaçla kurulacak olan Ulusal Meslek Standart Kurumu (UMSK) mesleki yeterlilik sınavıyla mesleki ortaöğretim öğrencilerine sertifika verecek. ÖSYM'nin yaptığı merkezi sınav tarzında sınava girecek olan tüm mesleki ortaöğretim mezunları, aldıkları 'yeterlilik belgesi'yle istedikleri AB ülkesinde eğitimlerinin geri kalan kısmını tamamlayabilecekler ve bu ülkelerde iş bulabilme imkanını elde edebilecekler.

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitimi Geliştirme Projesi kapsamında önce mesleki ortaöğretim kurumlarında eğitim yöntemi değiştirildi ve branşlara uluslararası standartlar getirildi. Bakanlık şimdi de UMSK ile buralardan mezun olan öğrencilerin dışarıda eğitimlerini sürdürebilmeleri ve iş alanlarında istihdam edilebilmelerinin önünü açmaya hazırlanıyor. Bakanlık yasa taslağı haline getirdiği bu konudaki çalışmada, ulusal ve uluslararası eğitim seviyesinden ve standardından sorumlu olacak özerk bir yapıda 'Ulusal Meslek Standart Kurumu' (UMSK) açılmasını öngörüyor. Öngörülen UMSK'nın yapılanmasında üst yönetim başkan ve genel sekreterden oluşacak. Kurumda kendi içinde yapısal görevleri yerine getirecek birimler bulunacak. Bu birimler Sınavları Değerlendirme ve Onay Dairesi, Kurumsal Akreditasyon Dairesi ile APK ve İdari Mali İşler Daire'den oluşacak. Kurum, çalışmalarında uluslararası standartları baz alarak 'ulusal standartları' belirleyecek. Kurumun üst yönetimini MEB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile sivil toplum örgütlerinden oluşan temsilciler oluşturacak. Objektifliğin sağlanması amacıyla kurum hiçbir bakanlığa bağlı olmayacak. Kurum, Edirne ile Kars'taki eğitim seviyesini denetleyerek kontrol edecek ve gereken önlemlerin alınması konusunda yaptırım gücüne sahip kurumları uyaracak. Mesleki eğitimde yöresel, bölgesel ve siyasal farklılıklara ve ayrımcılıklara son verilmesini sağlayacak olan kurumun hayata geçmesiyle birlikte, meslek okulları cazibe merkezi haline gelecek. Böylece, rekabetle birlikte eğitim kalitesinin de artması sağlanacak.

ÖĞRENCİLER AB ÜLKELERİNDE SERBEST DOLAŞIM HAKKINI ELDE EDECEKLER

Mesleki ortaöğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim sistemi değişikliğiyle, tornacılık, tesfiyecilik, mezecilik, bilgisayar, elektrik-elektronik ve mobilya gibi branşlar dünya ölçeğindeki standartlar çerçevesinde modüler eğitim sistemine geçirildi. Eğitim sisteminin yanı sıra bilgi seviye ölçüm sistemi de basamaklandırıldı. Bu sistemle öğrencilerin sınav ve başarı kriterleri 7 seviye üzerinden değerlendirilecek. 1. ve 2. seviyedeki öğrenciler, kurum öğretmenleri tarafından sınavla belirlenecek. Her seviyede öğrencinin beceri ve bilgileri teorik ve uygulamalı olarak ölçülecek. UMYK ise 3. seviyeden itibaren öğrencileri merkezi sınava alacak. Sınavı geçen öğrencilere 'uluslararası mesleki yeterlilik' sertifikası verilecek. AB ülkeleri standartlarında olacak bu sertifika AB ülkelerinde geçerli sayılacak. Öğrenci isterse öğreniminin geri kalan bölümünü yurtdışında tamamlayabilecek.

Öğrenimini bu şekilde tamamlayan öğrencilere AB ülkelerinde istihdam yolu açılırken aynı zamanda isterlerse bu ülkelerde kendi işlerini de kurabilecekler. Böylelikle cazibe merkezi haline getirilecek olan mesleki eğitim kurumlarından mezun olan her öğrenci AB ülkelerinde eğitimde serbest dolaşım hakkını elde etmiş olacak. Bakanlık, UMSK'nın kurulmasıyla ilgili taslağın 2005 yılı içerisinde kanunlaştırılmasını amaçlıyor.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber