Öğretmenler alarm verdi: Öğrencim şiddet uyguluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2009 11:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türk Eğitim-Sen'in, "Öğretmenlerin Gözüyle Okullarda Şiddet" anketine katılan her 100 öğretmenden 75'i, "okullarında şiddet uygulayan öğrenci olduğunu" bildirdi.

Okullarda yaşanan şiddetin düzeyini tespit etmek için Türkiye genelinde bin 10 öğretmene "uygulanan ankette yöneltilen "Okulunuzda şiddet uygulayan/uygulamış öğrenci var mı?" sorusuna öğretmenlerin yüzde 74.9'u, "şiddet uygulayan öğrenci olduğu" yanıtını verdi.

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 23'ü öğrencisi tarafından şiddete maruz kaldığını belirtirken, bu öğretmenlerin yüzde 65.1'i öğrencisi tarafından sözlü şiddete, yüzde 16.9'u psikolojik şiddete, yüzde 14.4'ü fiziksel şiddete, yüzde 3.6'sı da cinsel şiddete maruz kaldığını ifade etti.

Öğretmenlerin yüzde 47.8'i öğrenciler arasında fiziksel şiddetin yaygın olduğu yönünde görüş bildirdi.

ŞİDDET GÖRÜP ŞİDDET UYGULUYOR

Öğretmenlerin yüzde 33.6'sı, öğrencileri şiddete iten en büyük etkeni, "öğrencinin ailesinden ya da çevresinden şiddet görmesi" olarak değerlendirdi.

Diğer etkenler, yüzde 31.7 ile "ebeveynlerin ilgisizliği", yüzde 16.8 ile "mafya/aksiyon/korku filmleri", yüzde 8.7 ile "eşlerin ayrı olması" ve yüzde 4.9 ile "bilgisayar oyunları" olarak sıralandı.

Öğretmenlerin yüzde 85'i, öğrencilerin fiziksel şiddeti, "yumruk ve kafa atmak" gibi bireysel güçle gerçekleştirdiği görüşünü paylaşırken, yüzde 43'ü öğrencilerin okula geliş-gidişlerinde bıçak, kelebek, ustura, jilet gibi kesici alet taşıdığını, yüzde 57'si ise taşımadığını belirtti.

EN YAYGIN ŞİDDET TÜRÜ:TEHDİT

Eğitimcilerin yüzde 84'ü öğrencilerin şiddeti arkadaşlarına uyguladığını, yüzde 91.2'si madde bağımlılığının şiddeti tetiklediğini, yüzde 77'si şiddet uygulayan öğrencinin okulda başarısız olduğunu, yüzde 70.3'ü de öğrenciler arasında suç türlerinden en çok tehdidin yaygın olduğunu belirtti. Şiddete yönelen öğrencilerin yüzde 76.2'sinin alt gelir grubunda yer aldığı tespit edildi.

Anket sonuçlarını değerlendiren Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, okullarda yaşanan şiddetin Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu vurguladı.

Sonuçların, okullarda şiddet konusunda alınan önlemlerin yetersizliğini ortaya koyduğunu belirten Koncuk, "Okullardaki rehberlik hizmetleri ihtiyaca cevap verememektedir. Kalabalık sınıflar, boş geçen dersler şiddeti tetiklemektedir. Okul çevresinde sıkı gözetim yapılmamakta, okul önleri, köşe başlarındaki seyyar satıcılar tam anlamıyla denetlenmemektedir"görüşünü dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber