Türkan Saylan, okunan Kur'an-ı Kerim ve edilen dualar eşliğinde defnedildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mayıs 2009 21:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Saylan'ın cenazesi, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki törenin ardından Teşvikiye Camisi'ne getirildi. Saylan'nın naaşı Teşvikiye Camisi'ndeki cenaze töreninin ardından, binlerce vatandaşın katıldığı kortej eşliğinde Zincirlikuyu Mezarlığı'na getirildi. Cenaze, okunan Kur'an-ı Kerim ve edilen dualar eşliğinde defnedildi.

Saylan'ın oğulları Çağlayan ve Çınar Örge, annelerinin kabrine ilk toprağı attı. Kabre toprak atılması sırasında kalabalık nedeniyle izdiham yaşandı. Daha sonra Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, ÇYDD yöneticileri ve bursiyerleri ile bazı vatandaşlar mezara karanfil, gül ve papatya bıraktı.

Törene katılan bazı kadınların, Saylan'ın çok sevdiği papatyalardan oluşan buketleri mezarına bırakmak için bekledikleri görüldü.

Cenazeye katılanlar, Saylan'ın fotoğrafının bulunduğu "Hoşçakal Atatürk'ün kızı" yazılı pankart açtı.

Saylan'ın kabrinin yanında Türk bayrağı açılırken, mezarın başındaki "19 Mayıs'ta bir Saylan öldü, binlerce bire bin veren Türkanlar vatanında doğacaktır" yazılı pankart açıldı. Cenazenin defnedilmesi sırasında Saylan'ın ailesi, sevenleri ve bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadıkları görüldü.

SANATÇILARIN DUYGULARI

Cenaze töreni için Teşvikiye Camisi'ne gelen sanatçılardan Meltem Cumbul, ÇYDD'de Saylan'la uzun süre birlikte çalıştığını söyledi. Saylan'ı tanıyan biri olarak, uzun yıllar yaşamasını çok istediğini ifade eden Cumbul, "Onunla beraber bu yolları kat etmeyi isterdim. Çok üzgünüm, başımız sağ olsun" diye konuştu.

Bergüzar Korel ise her ne kadar beklenen bir durum da olsa Saylan'ın vefatı nedeniyle çok üzgün olduğunu kaydetti. Ülkenin çok zor günlerden geçtiğini dile getiren Korel, "Ama buradaki herkes çağdaş yaşamı desteklediği için buraya geldi ve onun okuttuğu çocuklar var. Ben o yüzden umutluyum" şeklinde konuştu.

Halit Ergenç de çok beğendiği ve başarılı bulduğu bir insanı kaybetmenin üzüntüsü içinde olduğunu belirtti. Herkesin bir gün bu dünyadan ayrılacağını ifade eden Ergenç, "Niçin yaşıyoruz, ne yapmamız lazım? Ne yaparsam bu dünya daha güzel olabilir? Bu soruları içinde sormuş ve elinden geleni fazlasıyla yapmış bir insandı. Örnek bir insandı. Başımız sağ olsun" dedi.

CENAZE NAMAZI

Teşvikiye Camisi'nde cenaze namazını kıldıran ve namazın ardından bir konuşma yapan eski Beyoğlu Müftüsü İrfan Özkes, Türkan Saylan ile tanıştığını, birçok kez konuşma fırsatı bulduğunu söyledi.

Özkes, "Annesi Leyla hanımın Müslüman olup olmaması konusunda dil uzatılmasından fevkalade rahatsızdı. Bu rahatsızlığını televizyonlardaki konuşmasında izlemiştiniz, kendisine 'kafir' denen her Müslüman çok rahatsız olur. Dileğim odur ki, bu yakıştırmaları yapanlar merhumenin ölüsüne saygı göstersinler" şeklinde konuştu.

Özkes'in bu sözleri, cenazeye katılanlar tarafından alkışlandı.

Cenaze namazı ve konuşmanın ardından Saylan'ın tabutu, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da aralarında bulunduğu katılımcılar tarafından cami dışındaki cenaze aracına kadar omuzlarda taşındı. Cami avlusu ve sokaktaki kalabalık nedeniyle tabut, güçlükle cenaze aracına konuldu.

Türkan Saylan'ın cenazesi, daha sonra oluşturulan kortej eşliğinde Zincirlikuyu Mezarlığı'na götürüldü.

Teşvikiye Camisi'ndeki cenaze törenine, Saylan'ın oğulları ve torunlarının yanı sıra DSP Genel Başkanı Masum Türker, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, eski bakanlardan Yaşar Okuyan ve Mehmet Moğultay, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, sanatçılar, akademisyenler, ÇYDD bursiyerleri ve vatandaşlar katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber