Emeklilerin tekrar atanmasına sınırlama

Haber Giriş : 28 Aralık 2004 07:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emeklilerin kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmasına sınırlama getiriliyor. Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil idareler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlarile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul; üst kurul ve kuruluşları, KİT'ler ve bunların bağlı ortaklıkları ile sermayesinin yarıdan fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamayacak.

Cumhurbaşkanlığı'na seçilenler, dışarıdan Bakanlar Kurulu üyeliğine atananlar, milletvekilleri, mahalli idareler seçimleri sonucuna göre görev alanlar, vakıf üniversitelerinde görev yapanlar, yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla örgün ve yaygın öğretim kurumlarında ders verenler (öğretim üyeliğinden emekli olanlardan
üniversitelere ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler hakkında yaş haddini aşmamış olmaları kaydı aranmaz), sadece toplantı veya huzur ücreti ya da hakkı ödenen görevleri yürütenler ile yönetim ve denetim kurulu üyeliği ücreti karşılığında görevlendirilenler, bu hüküm dışında tutuluyor. CHP'nin pilotlar ile kamudaki bilim kurullarında çalışanların da bu hüküm dışında kalmasını içeren önergeleri ise reddedildi.

CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, bunu Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyledi. Özyürek, ''Milletvekillerinin emekli maaş alabilmesi, Anayasa'nın amir hükmüdür. Eğer Anayasa Mahkemesi, bu düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bulsa bile milletvekillerinin emekli maaş alması yönünde bir engel yoktur'' dedi.

Kabul edilen bir başka önergeyle, belediyelere eleman alımında Maliye Bakanlığı vizesi aranması şartı kaldırıldı. Genel Kurul'da kabul edilen bir başka önergeyle tasarının kamulaştırma bedellerinin sertifika ile ödenmesini öngören 36. maddesi metinden çıkarıldı.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber