5 yeni vakıf üniversitesi kurulması kabul edildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2009 16:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

- İstanbul, Konya, Kayseri ve Mersin'de 5 yeni vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin Kanun Tasarısı, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edildi.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam başkanlığında toplanan TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Konya'da Karatay ve Mevlana, İstanbul'da Medipol, Mersin'de Toros ve Kayseri'de Nuh Naci Yazgan adıyla 5 yeni vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin kanun tasarılarını görüştü. 5 ayrı kanun tasarısı Komisyon'da birleştirilerek görüşüldü. Toplantıya katılan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, tasarı hakkında yaptığı sunumda yüksek öğrenim talebinin karşılanması amacıyla vakıf üniversitelerinin kurulmasının desteklenmesi gerektiğini söyledi. Vakıf üniversitelerinin kurulmasıyla devlet üniversiteleri üzerindeki kontenjan baskısının da azalacağına işaret eden Çubukçu, üniversite kurmak kadar eğitim kurumlarını nitelik olarak dünya standartlarına taşımanın da önemli olduğunu belirtti.

Komisyonda zaman zaman vakıf üniversitelerinin isimleriyle ilgili tartışmalar yaşandı. AK Parti Konya Milletvekili Sami Güçlü, Mevlana adının bir vakıf üniversitesine değil bir devlet üniversitesine verilmesi gerektiğini savundu. AK Parti Amasya Milletvekili Avni Erdemir ise bu ismin bir vakıf üniversitesine daha çok yakışacağını dile getirdi. Bazı milletvekilleri ise İstanbul'da kurulacak Medipol Üniversitesi'nin ismini eleştirdi. Komisyon Başkanı Mehmet Sağlam, bu ismin yabancı bir isim olduğuna işaret ederek, ilk kez bir üniversiteye yabancı isim verildiğini söyledi. Sağlam, bu ismin YÖK'ten nasıl geçtiğine hayret ettiğini vurguladı. Konya Milletvekili Güçlü de Medipol Üniversitesi'nin isminin değiştirilmesi ve üniversiteye Türkçe bir isim verilmesi için bir önerge verdi. Milli Eğitim Bakanı Çubukçu'nun, ismin YÖK Genel Kurulunda tartışılarak kabul edildiğini hatırlatması üzerine AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan, Komisyon'un, YÖK'ün ya da vakıf üniversitelerinin sekreterya görevini görmediğini, bu isimlerin değiştirilebileceğini kaydetti. Tartışmalar sonucunda değişiklik önergesi kabul edilmedi.

Bu arada komisyonda söz alan CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, Milli Eğitim Bakanı Çubukçu'yu, Türkan Saylan'ın cenazesine katılmamasından dolayı eleştirdi. Çubukçu ise 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı törenleri nedeniyle cenazeye katılamadığını açıkladı. Saylan'ın çocuklarına taziye mesajı gönderdiğini ifade eden Çubukçu, Türkiye'de kız çocuklarının okula gitmesi amacıyla yaptığı hizmetlerden dolayı Saylan'ın şükranla andığını söyledi. Bakan Çubukçu ile Serter arasında yaşanan tartışmalar üzerine Komisyon Başkanı Sağlam araya girdi. Sağlam'ın uyarısı üzerine sinirlenen Serter salona terk etti.

Görüşmelerin sonunda 5 yeni Vakıf Üniversitesi kurulmasına ilişkin Kanun Tasarısı Komisyon'da kabul edildi. Tasarının önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'nun gündemine gelmesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber