Genel müdürün katıldığı deneme seferinde metrobüs arızası

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2009 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İETT İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Öztürk, Hollanda'dan ithal edilen Phileas marka metrobüsleri tanıtmak için basın mensuplarıyla birlikte deneme yolculuğu yaptı. Dönüşte ise basın mensuplarının bulunduğu metrobüsün önünde seyreden Capacity marka otobüs arızalandı. Arızalanan otobüs yeniden çalıştırılıp yoluna devam edene kadar onlarca araç arkada birikti.

Mehmet Öztürk, Phileas marka metrobüslere ilişkin siyasetçilerin dile getirdiği ve basında yer alan fiyatının pahalı olmasından, bu araçların yokuşları çıkamadığına, ihalesiz alındıklarından çabuk arızalandıklarına dair dile getirilen iddialara cevap verdi. Bu otobüsleri aldıklarına pişman olmadıklarını vurgulayan Mehmet Öztürk, "Kaynaklarımız müsait olursa yine alırız." dedi. Basında yer alan haberlere bakılınca bir bilgi kirliliği gördüğünü anlatan Mehmet Öztürk, bu araçların otobüslerle değil tramvaylarla kıyaslanması gerektiğini söyledi. 18 kilometrelik bir tramvay hattı için 950 milyon dolar harcanması gerektiğini vurgulayan Öztürk, bir tramvayın 2,5 milyon dolar değerinde olduğunu, kıyaslayınca metrobüsün daha uygun maliyetli olduğunun görüleceğini dile getirdi. Phileas'ların hibrid özellikli otobüsler olduğunu, benzinli otobüslere nazaran yüzde 40'a kadar yakıt tasarrufu sağladığını açıklayan Öztürk, bir Phileas'ın 3 otobüs kadar yolcu taşıdığını anlattı.

Öztürk, bu otobüslerle ilgili şu açıklamaları yaptı: "Araçlar, Kamu İhale Kanunu'nun 22/a maddesine göre tek üretici olma durumu dikkate alınarak ihale edilmiştir. Gizleyecek bir şey yok. İhaleye tek firma katılmıştır. Bu firmanın dünyada tek üretici olması dolayısıyla iki firmanın teklif vermesi söz konusu değildir. Bütün toplu taşıma araçlarında aranan minimum rampa çıkma kapasitesi yüzde 12'dir. Bu araçlar, minimum yüzde 12'lik rampayı 15 km/saat hızla çıkma kapasitesine sahiptir. Basında yer aldığı gibi üretici firmanın 'Bu araçlar ancak düz arazide gider, yokuş çıkamaz' şeklinde bir raporu olmadığı gibi tam tersine bütün araçlarda aranan rampa çıkma şartı teknik şartnamenin vazgeçilmez koşullarından biridir ve firma bu şartları yerine getirmeyi kabul etmiştir."

Araçların neden İETT garajında tutulduğu, sefere neden çıkarılmadığı sorularını da yanıtlayan Mehmet Öztürk, İstanbul'a gelen 38 araçtan 23'ünün seferlerde kullanıldığını açıkladı. Öztürk, İETT'nin bütün aldığı araçları çeşitli aşamalarda testlerden geçirdiğini, yapılan denemelerin ardından otobüslerin sefere çıkarıldığını kaydetti.Phileas'ların da inceden inceye test edildiğini, bazı teknik düzenlemeler yapıldığını anlattı.

Bu otobüslerin 280 yolcu taşıyabileceğini anlatan Mehmet Öztürk, rampa çıkarken de sorun yaşamayacağını söyledi. Otobüsün 80 kilometre hızla giderken ön tekerleklerinin patlaması halinde yoldan çıkmadığını anlatan Öztürk, tekerleklerde bulunan plastik kaplama sayesinde otobüsün yoluna devam edebileceğini dile getirdi. Öztürk, normalde şoförsüz de seyredebilme özelliği olan bu otobüslerin 20 yıllık kullanım ömürlerinin bulunduğunu anlattı.

Basın açıklamasının ardından Mehmet Öztürk basın mensuplarıyla birlikte Phileas marka metrobüse binerek Söğütlüçeşme'ye gitti. Oradan geri dönerek Edirnekapı'ya geldi. Ancak Genel Müdür Öztürk ve basın mensuplarının içinde olduğu metrobüsün önündeki araçlardan biri arıza yaparak durdu. Şoförün çabalarına rağmen otobüs çalışmadı. Arkada da çok sayıda metrobüs birikti. Bazı yolcular araçlardan inerek yürümeyi tercih etti. Ancak arıza çabuk giderildi ve otobüs yoluna devam etti. Fakat peş peşe gelen metrobüsler uzun kuyruklar oluşturdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber