Milli Eğitim Müdürü'nden Müjde Ar'a tepki

Haber Giriş : 23 Mayıs 2009 21:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Can HACIOĞLU / ESKİŞEHİR (AHT)

Eskişehir Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ceylan, öğrencilerin okul araç ve gereçlerinde kullanılan yabancı hayali kahramanları içeren resim ve figürler yerine Nasreddin Hoca ve Keloğlan gibi Türk milli kahramanların figür ve resimlerinin kullanılması için yaptıkları çalışmayı, "Bu sübyancılıktır. Hangi tarlada yetişiyor bu milli eğitim müdürleri' diyen sanatçı Müjde Ar'a sert tepki gösterdi. Kendisinin devleti ve eğitim camiasını temsil ettiğini belirten Ceylan, açıklamaların saygıdan ve bilimsellikten uzak, rencide edici olduğunu belirterek, "Hoş olmayan konuşmalar" dedi.

Ceylan, öğrencilerin okul çantası, araç ve gereçlerinde kullanılan yabancı hayali kahramanları içeren resim ve figürler yerine Türk milli kahramanların figür ve resimlerinin kullanılması için uzun süredir çalışma yaptıklarını ve sonunda Nasreddin Hoca ve Keloğlan gibi kahramanlarda karar kıldıklarını kaydetti. Çocukların kişiliklerinin 10 ile 14 yaşları arasında oturduğunu vurgulayan Ceylan, "Eğitimci olarak çocuklarımızın kişilikleri otururken kendi kültürüyle, örfüyle, simgeleriyle yetişmesini istiyoruz. Bu bağlamda çocuklarımızın okul araç gereç ve kıyafetlerine farklı ülkelerin kültürlerin seçkin karakter ya da figürlerin yerleştirilmesi yerine Türklerin önemli kahraman ve karakterlerinin yer almasını arzuladık" diye konuştu.

Dünyada bir kültür emperyalizminin olduğunu, ülkelerin kültürlerini, yaşam tarzlarını ve örf, adetlerini çeşitli figürlerle, karakterlerle, tanınmış simalarıyla bunu yapmaya çalıştığını dikkat çeken Ceylan, "İşte bizde, çocuklarımızın kişilikleri otururken bunu farklı ülke kültürleriyle yapmak yerine, kendi kültürümüzle, simgelerimizle, kahramanlarımızla yapmak istedik. Bunu için uğraş veriyoruz. Suçumuz kendi kültür, örf ve âdetimiz geliştirip yaşatmaksa ben bundan mutluluk duyarım" ifadesini kullandı.

Ceylan, "Bu şekilde bilimsellikten ve saygıdan uzak, rastgele, insanı kırıcı konuşmaların olması hiç hoş değil. Bunlar yakışıksız. Yaptığımız işler ciddiyet ve bilgi ister. 4 tane insan çıkıp uzmanı olmadığı alanda, milyonlarca insanın önünde rastgele konuşuyor. Bu böyle olmamalı" dedi.

Yaptıkları çalışmanın yurtdışından takdir alırken, kendi insanlarından tepki almasını ise hiç yakıştıramadıklarını vurgulayan Ceylan, "Bakın bizim çalışmamızı ABD, Almanya ve Belçika'dan destek ve tebrikler geldi. (Türk kültürünün tanıtımı, çocuklar için güzel bir adım) dediler. Bu bizi duygulandırdı. Çünkü kültürümüz için yaptığımız bu iş yurt dışında bile ilgi görmüş, destek almış. Fakat bakıyorsunuz kendi içimizden birileri bunların yaygınlaşmasından rahatsız olanlar var" diye konuştu.

Habertürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber