Seçmen sayısını şişiren beldeler batmak üzere

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2009 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İller Bankası aracılığıyla belediyelere her ay verilen ödenekler, daha önce klasik usulde yapılan nüfus sayım sonuçlarına göre ödeniyordu.

Ancak 2007 yılında yapılarak 2008 yılı başında sonuçları açıklanan ve her yıl sürekli güncellenen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) ile yapılan nüfus sayımının ardından belediyelerin ödenekleri, bu yeni rakamlara göre ödenmeye başladı.

Daha önce, gerek seçimlerde daha fazla oy almak gerekse daha fazla İller Bankası ödeneğine sahip olmak istenmesi nedeniyle pek çok belde belediyesi, sayımlarda nüfusunu artırmak için birçok kişiyi, ilçe ya da illerde oturdukları halde, "beldede oturuyor" gösteriyordu.

2009 yılı Ocak ayından itibaren ödenekleri ADNKS sonucundaki nüfus rakamına göre almaya başlayan beldeler, ay başında banka hesaplarına bakınca kötü bir sürprizle karşılaştı.

Bu durumda olan Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı 2700 nüfuslu Balcılar beldesinin Belediye Başkanı Ahmet Karaalp, nüfuslarının azalmasının kendilerini büyük sıkıntıya soktuğunu söyledi.

29 Mart seçimleriyle göreve gelir gelmez eski yönetimden kalan 1.5 milyon liraya yakın borcu karşısında bulduğunu anlatan Karaalp, "Bundan bir yıl önce nüfusumuz 9 bin görünüyordu. Yeni usul nüfus sayımında ilçe nüfusu 2700'e düştü. Daha önce her ay 120-150 bin lira ödenek alırken, geçen ay hesabımıza sadece 54 bin lira yattı. Biz bununla borçlarımızı mı ödeyelim yoksa hizmet mi yapalım" dedi.

Yeni ödeneğin, çalışanların maaşına bile yetmediğini öne süren Karaalp, vatandaşların kendilerinden hizmet beklediğini ancak seçimlerden beri parasızlıktan ancak bir tek park düzenlemesi yapabildiklerini, ayda 15 bin lira masrafa neden olduğu için Konya'ya ulaşımda kullanılan belediye otobüsünü de kaldırdıklarını, yerine küçük bir minibüsü sefere koyduklarını anlattı.

Parasızlık sorununu hemen hemen tüm belde belediyelerinin yaşadığını vurgulayan Karaalp, "Bu sorunu hükümet çözecek, bizim elimizden bir şey gelmiyor. Bu şekilde bu çark dönmez, yakında belediyelere hacizler da gelmeye başlar" dedi.

Ereğli'ye bağlı Aziziye beldesinin Belediye Başkanı Kemal Uzundere de belediyenin şu anda faiziyle birlikte yaklaşık bir milyon lira borcu olduğunu, borç yüzünden iş yapamaz halde geldiklerini belirtti.

Belediyenin bu ay 17 bin lira bulamazsa işçi ve memurlarının maaşını ödeyemeyeceğini vurgulayan Karaalp, belediyenin hacizlik aşamaya geldiğini sözlerine ekledi.

Konya Belediyeler Birliği yetkilileri ise karşılaşılan sorunlarla ilgili İçişleri Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü belirterek, "Benzer durumdaki belediyelerin elini rahatlatacak yasal bir düzenleme konusunda çalışılıyor fakat çıkacak olan yasa belediyelerin beklentilerini ne kadar karşılar bilemiyoruz. Aslında bu durum belediyelerin eskiden nüfusu fazla gösterme yanlışından kaynaklandı, şimdi bunun bedeli ödeniyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber