Cinsel hastalıklar kadını kısır bırakıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2009 13:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Prof.Dr. Faruk Buyru, "Erken yaşta cinsel temas ve çok eşliliğin Türkiye'de cinsel hastalıkları artırdığını söyledi.

Günümüzde pek çok nedenden dolayı cinsel yolla bulaşan hastalıklarda önemli bir artış söz konusu. Bu hastalıklar yeterli tedavi edilmediğinde de önemli sonuçlar doğurabiliyor. Kısırlık da bunlardan biri..Maalesef cinsel yolla bulaşan hastalıklar en çok kadınları etkiliyor.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Faruk Buyru, cinsel yolla bulaşan hastalıkların en önemli sonucunun kadının üst genital organlarında oluşan infeksiyon, yani ?Pelvik inflamatuar hastalık? olduğunu söylüyor. Prof Buyru,cinsel aktif kadınların yüzde birinin bu infeksiyondan muzdarip olduğunu kaydediyor.

Prof. Buyru , Pelvik inflamatuar hastalığa yol açan risk faktörlerini ise şöyle sıralıyor:

-Mevcut cinsel temasla bulaşan hastalık

-Daha önce geçirilmiş infeksiyon,

-Erken yaşta cinsel temas,

-Çok sayıda partner,

-Alkol kullanımı,

Prof .Dr. Buyru, pelvik inflamatuar hastalık durumunda, cinsel organda ağrı, ateş, sırt ağrısı, cinsel ilişkide ağrı, bulantı-kusma, akıntı-koku-kaşıntı gibi belirtilerinin meydana geldiğini kaydetti. Prof.Dr.Buyru, bu infeksiyonunun bırakacağı sekelleri ise şöyle sıraladı:

- Kronik pelvik ağrı % 15

- Dış gebelik % 5

- Kısırlık % 10

- İnfeksiyonun tekrarı % 25

Pelvik inflamatuar hastalığının tekrarlayabilen bir hastalık olduğunu kaydeden Prof.Dr Faruk Buyru, ilk görüldüğünde kısırlığa yola açma oranının yüzde 8, ikinci tekrarında yüzde 20, 3 ya da daha fazla geçirilmiş bir infeksiyonda yüzde %40'a çıktığını vurguladı. Cinsel yolla bulasan hastalıkların pek çok nedeni olduğuna dikkat çeken Prof. Buyru, bu hastalıklarda birden fazla mikroorganizmanın birlikte rol oynadığını belirtti.

?Günümüzde en sık rastlanan etken Chlamydia infeskiyonu. Erkeklerde infeksiyon idrar yaparken yanmaya neden olurken kadınlarda hafif akıntı en sık rastlanan belirti. Infeksiyonun vaginadan rahim ve tubaya yayılması kısa ve uzun dönemde bazı önemli sonuçlara yol açabiliyor. Kısa dönemde yüksek ateş, kasık ve bel ağrısı ortaya çıkarken, infeksiyon tam tedavi edilmezse tüplerde kalıcı hasar yaparak kısırlık ve dış gebelik riskini arttırıyor. Geçirilen infeksiyon sayısı arttıkça bu risk artışı da belirginleşiyor.?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için mutlaka prezervatif kullanmak gerektiğini kaydeden Prof.Dr.Faruk Buyru, söz konusu hastalıklarda eskiden bel soğukluğu (gonore) ilk sırada yer alırken bugün daha çok Chlamydia infeksiyonuna rastlandığını belirtti. Buyru, bu infeksiyonun sık görüldüğü gelişmiş ülkelerde 25 yaş altındaki kadınların Chlamydia yönünden taranmasının önerildiğini kaydetti. Prof.Dr.Faruk Buyru, Türkiye'de de erken yaşta cinsel temas ve çok eşliliğin artması ile birlikte giderek daha fazla Chlamydia infeksiyonuna rastlandığının altını çizdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber