Maliye'den az kullanılmış satılık araba

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Mayıs 2009 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) tasarruf talepleri doğrultusunda kemer sıkmaya başladı. Bu çerçevede ilk olarak devletin atıl bekleyen varlıkları ekonomiye kazandırılacak. Maliye Bakanlığı, Türkiye genelinde kullanılmayan tüm araç gereçler hakkında haziran sonuna kadar rapor hazırlayıp, bunların hangi alanda değerlendirilebileceğini tespit edecek.

Bu sayede kamunun genelinde bulunan tüm varlıkların röntgeni çekilecek. Uygulanacak tasarruf tedbiri kapsamında, kullanılamayacak olanlar hurdaya çıkarılacak. Atıl olarak bekleyen ancak kullanılabilecek olanlar ise alternatif alanlarda değerlendirilecek. Talep gelmesi halinde Maliye az kullanılmış makam araçları başta olmak üzere fazla olan varlıkları satışa sunacak. Bu çalışmalar sayesinde hem bütçe gelirleri artacak hem de ihtiyaç olmadığı halde depolarda çürüyen varlıklar değerlendirilecek. Devletin elinde bu kapsamda makam araçları başta olmak üzere, bulaşık makinesi, otobüs, kamyon, hizmet aracı, jeneratör, TIR, bilgisayar, klima, fotokopi makinesi, bilgisayar ve tıbbî cihazlar gibi yaklaşık 30 kalem mal bulunuyor.

Maliye yetkilileri, yapacakları çalışmayla kamunun sahip olduğu malların envanterinin ortaya çıkarılacağını belirtiyor. Devletin elindeki tüm malların listesinin çıkarılacağı için gereksiz mal alımının önüne geçileceğini ifade eden yetkililer IMF'nin kamunun 15 milyar liralık kemer sıkma talebinin bir kısmının da bu sayede karşılanacağını kaydediyor.

Küresel krizin etkisiyle Türkiye ekonomisinde vergi gelirlerindeki düşüş bütçe açığını artırmaya devam ediyor. Katılım Öncesi Ekonomik Program'a göre bütçe açığı tahmini daha önceki hedeften yaklaşık dört kat saparak 48 milyar liraya çıkacak. 202 milyar lira olarak hedeflenen yıl sonu vergi tahsilat hedefi ise 170 milyar lira. Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre Merkezi Yönetim Bütçesi bu yılın ilk dört ayında 20 milyar 73 milyon lira açık verdi. Nisanda bütçe açığında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12 düşüş meydana gelirken, dört aylık açık ise yüzde 268,4 oranında arttı.

ERCAN BAYSAL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber