Paketten iş değil, mesleki eğitim çıktı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 27 Mayıs 2009 19:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve ekonomi bürokrasisinin birlikte hazırladığı istihdam paketiyle 2 yıl içinde 500 bini aşkın kişiye mesleki eğitim verilmesi veya geçici olarak iş olanağı sağlanması hedefleniyor.

Uzun süredir tartışmaları devam eden istihdam paketinin kapsamı netleşti. Kısa süre içinde açıklanması öngörülen istihdam paketinin temelde 3 ayağı olacak. Mesleği eğitim almış kişilere "işbaşı eğitimi" adı altında 6 aylık staj programları uygulanacak; mesleki eğitim kursiyerleri 2 katına çıkarılacak ve kamu yararına çalışma sistemi getirilecek. Bu 3 ayaklı istihdam paketiyle 2 yıl içinde 500 bini aşkın kişiye mesleki eğitim verilmesi veya geçici olarak iş olanağı sağlanması hedefleniyor. Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan başkanlığında yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantılarında, teşvik sistemiyle birlikte istihdam paketi üzerinde de çalışıldı. İstihdam paketinin ana hatları oluşurken en geç önümüzdeki hafta içinde bu kapsamdaki çalışmalara son noktanın konulması hedefleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve ekonomi bürokrasisinin birlikte hazırladığı paketin ana unsurunu 3 proje oluşturuyor. Buna göre, mesleki eğitim almış kişilere istihdam paketi kapsamında 6 aylık staj programları sağlanacak. Özel sektörden sağlanacak staj programları esnasında verilecek maaşları ise İşsizlik Sigortası Fonu finanse edecek. 6 aylık staj süresinin sonunda ise firmanın talep etmesi durumunda stajyer işe başlayacak. Ancak bu konuda zorlayıcı bir düzenleme yapılmayacak. En az 100 bin kişinin bu programdan faydalanması öngörülüyor.

Kamu yararına çalışmanın

kapsamı daraltıldı

Paketin bir diğer önemli ayağını ise mesleki eğitim kursları oluşturacak. Halen İş-Kur tarafından finanse edilen mesleki eğitim kurslarından faydalanan kişi sayısının iki katına çıkarılması hedefleniyor. Bu yolla en az 200 bin kişiye mesleki eğitim verilecek. Uzun süredir tartışılan "500 bin kişiyi kamu yararına çalıştırarak iş sağlama" projesinin kapsamı ise daraltıldı. Şu an için bu rakamın çok daha küçük bir noktaya çekildiği belirtiliyor. Kaynaklar net rakamın ise bu hafta içinde kesinleşeceğini ancak 500 bin kişiyi geçici olarak kamuda çalıştırmanın mümkün olmadığının netleştiğini vurguluyor.

Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı istihdam paketinin kapsamı netleşti. Kısa süre içinde açıklanması öngörülen paketin 3 temel ayağı olacak. Me...

( KB)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber