Kapıdan satış bitti, spam geldi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2009 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Firmalar, ürün tanıtımlarını pahalı olan TV reklamları, görselliği bulunmayan radyolar yerine, aynı anda 100 bin kişiye mail gönderebildikleri e-pazarlama (e-marketing) yöntemini tercih etmeye başladı.

Dünyada da hızla yayılan bu yöntem nedeniyle Türkiye'de mail adreslerinin satıldığı ayrı bir sektör oluştu.

AA muhabirinin toplu mail gönderimi yapan kişi ve yazılım şirketlerinden aldığı bilgiye göre, son yıllarda hızla gelişen teknoloji ve internet kullanımı, firmaların tüketiciye farklı ama oldukça kolay yollardan ulaşmasını sağlıyor.

Birkaç yıl öncesine kadar kapıdan satış yöntemiyle her kapıyı çalan, ürününü satamasa bile tanıtma imkanı bulan firmalar, TV reklamlarının pahalı olması nedeniyle son dönemlerde internete sarıldı. İnternet, firmalara aynı anda 150 bin kişiye ulaşma imkanı sağladı.

Türkiye'de henüz yeni yeni yayılmaya başlayan e-pazarlama yöntemi ile firmalar hazırladıkları kampanyayı ya da reklamı 150 bin kişinin e-mail adresine gönderebiliyor.

Bu yöntemin Türkiye'de ilgi görmesi, mail adreslerinin satıldığı bir sektörü oluşturdu. Türkiye'de birçok kişi ya da kuruluş, elinde bulunan mail adreslerini talep eden firmalara belirli ücretlerde satıyor. Örneğin 1 milyon mail adresine gönderim fiyatı 300-4 bin TL, 20 bin adrese gönderim ise 50-150 TL arasında değişiyor. Firma sadece bir kez gönderebiliyor, ikinci gönderim için aynı ücreti ödemek zorunda kalıyor.

Bazı firmalar ise kendi mail grubunu oluşturmak için çeşitli yöntemler deniyor. Bir firmanın internet sitesinde kurduğu oyuna mail adresi ile girilebilirken, ikinci ya da üçüncü basamağa geçişlerde bir tanıdığın mail adresi isteniyor. Başka bir firma, düzenlediği kampanyaya katılım için mail adresi istiyor. Bazıları da adres güncelleme yapıp yeni mail adreslerine ulaşıyor.

MAİL ADRESİ TOPLAYIP SATIYORLAR

Türkiye'nin ilk ve tek sertifikalı mail gönderim kuruluşu olduğu bildirilen bir firmanın genel müdürü Emre Barlas, e-pazarlama yöntemi yayıldıkça bilgisayar ve internet konusunda uzman olanların sitelerden mail adresi toplayıp, bunları paketler halinde sattıklarını söyledi.

Firma olarak sadece server hizmeti verdiklerini ifade eden Barlas, şunları anlattı:

?Burada kullanıcıların izinli olması gerekiyor. Yani reklam maili gönderilen kişinin buna izin vermesi şarttır. Bizim sitemiz üzerinden yapılan gönderimlerde buna çok özen gösteriyoruz. Bizim serverımızdan yapılan gönderimlerde bir link bulunuyor. Kişi bir daha reklam maili istemiyorsa bu linki tıklayarak gruptan çıkıyor. Bir daha bizim üzerimizden o kişiye reklam içerikli mail gitmiyor. E-pazarlama yapılırken doğru olanı da böyle. Kimsenin kişisel bilgilerini izinsiz toplayıp, satamazsınız. Biz bu konuda istenen tüm kriterleri yerine getiriyoruz.?

Bu konuda kontrolsüz şekilde oluşan sektör içinde yer alan bazı kişilerin sattığı 1 milyon e-mail arasında yüz binlerce kullanıcı izni olmayan adres bulunduğunu belirten Barlas, ?Düşünün bir firma 1 milyon kişiye e-mail gönderiyor. Ama bunların çoğu spamdır (e-posta adrese irade ve istek dışında, kullanıcının haberi olmadan gönderilen, çoğu zaman bir ürünü satmaya çalışan e-postaların genel adı) Kapıdan satış bitti, spamlar geldi? dedi.

?SPAM YASASINA İHTİYAÇ VAR?

Türkiye'de spam ya da e-pazarlama konusunda bir yasa olmadığı için e-mail adreslerine yüz binlerce spam geldiğini ifade eden Barlas, şunları kaydetti:

?Spam mail ABD'de yasak. Kimse mail toplayıp, para karşılığında satamıyor. Yapanlar cezalandırılıyor. Türkiye'de ise internet kullanıcıları, sabahtan akşama kadar e-mail adreslerinden spam silmekle uğraşıyor. Gönderici firmalar açısından da sakıncalı. Kendi serverlarından göndermeleri durumunda IP'leri bloklanabiliyor. Bu yüzden e-pazarlama konusunda firmaların daha dikkatli olmaları gerekiyor. Türkiye'de de spam konusunda bir yasaya ihtiyaç var. Kimse kimsenin kişisel bilgilerini çalarak başkalarına satamaz ve spamlar yüzünden zamanını alamaz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber