Türk ailesi en fazla bebek bezine harcıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2009 11:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye'de iç talebin yüzde 70'ini hanehalkı harcamalarının oluşturduğunu vurgularken, Türk ailesinin harcamalarında en büyük payın ise, "bebek bezi"ne ait olduğunu bildirdi.

Yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de 0-14 yaş arasında 18 milyon 800 bin genç nüfus bulunduğunu, her yıl yaklaşık 950 bin çocuğun doğduğuna dikkat çeken Palandöken, "hanehalkı harcamalarının lokomotifini ise gençlerimiz ve çocuklarımız oluşturuyor" dedi.

Türkiye'de genç nüfusun perakende piyasası için "geniş tüketim potansiyeli" anlamına geldiğine işaret eden Palandöken, harcama listesini şöyle özetledi:

"Süt, mama, şekerleme, çocuk bezi, oyuncak, bisiklet, bebek mobilyasının yanında genç giyimi, eğitim için kitabı, kırtasiyesi, elektronik ürünleri ve doktoru, ilacı ile bütün sektörlerde büyük bir katma değeri yaratmaktadır. Bebek maması 330 milyon lira, oyuncak pazarı 350 milyon lira, bebek bezi piyasası ise 750 milyon lira ile Türk ailesinden en büyük harcama payını alıyor."

OYUNCAĞA YILDA 350 MİLYON

Palandöken, büyük bir pazar olan oyuncak sektörüne yılda 350 milyon lira harcandığını, çocuklara oyuncakları için yapılan harcamanın 2006 yılında çocuk başına 5 dolar olmasına rağmen hızlı bir artış göstererek geçen yıl 12 dolara yükseldiğini belirterek, "Ama oyuncak pazarının yüzde 80'ini Çin'den ithal edilen oyuncaklar oluşturuyor. Bu yüzden ülkemizde üretilen güvenli ve eğitici oyuncakları tercih etmeliyiz" uyarısında bulundu.

Ekonomik büyümenin sağlanması için üretim yapılmasının şart olduğunun altını çizen Palandöken, şunları kaydetti:

"Genç nüfusumuz bilakis tüketimi canlandırarak, üretimi de teşvik eden bir güce sahiptir. Bu bağlamda genç nüfusumuzun tüketim ihtiyaçlarını olumlu olarak kullanmamız gerekmektedir. Hem üretim hem tüketim birbirine bağlı kavramlardır. Ülkemizdeki pek çok üretici yeni yatırımlar yaparak gençlerimize ve çocuklarımıza yönelik üretimlerini büyütmelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber