Tam Gün yasasında hangi detaylar var?

Tam gün yasa tasarısı olarak bilinen kanun tasarısı, 26 Mayıs 2009 tarihi itibariyle Bakanlar Kurulu tarafından Meclise sunulmuştur. Söz konusu tasarı önce komisyon daha sonra genel kurulda görüşülecek ve Cumhurbaşkanının onayına sunulacaktır. Onay akabinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girecektir. Tasarı bugüne kadar hep sadece tabiplerin tam gün çalışmasına ilişkin yönüyle gündeme gelmiştir. Ancak tasarıda döner sermaye dağıtımı, radyasyon ile çalışan personelin çalışma süreleri ile nöbet ücretlerine ilişkin de düzenleme yapılmaktadır. Yapmış olduğumuz tespitler için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Mayıs 2009 22:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

209 sayılı kanunda yapılması öngörülen değişiklikle, döner sermaye ödemesinde yer alan "serbest çalışma" ifadesi maddeden çıkarılmaktadır.

Ayrıca, idari sağlık müdür yardımcısının döner sermayeden alacağı pay arttırılıyor. Yine, nöbet hizmetleri hariç olmak üzere mesai saatleri dışında gelir getirici çalışmalarında bulunan tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlara bu fıkradaki oranların yüzde 30'unu, diğer personele yüzde 20'sini geçmeyecek şekilde ayrıca ek ödeme yapılacaktır.

Vaka için görevlendirme getiriliyor. Getirilen ilgili düzenleme şu şekildedir: "Sağlık kurum ve kuruluşlarında ihtiyaç duyulması hâlinde, ilgilinin isteği ve kurumlarının muvafakatiyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevli sağlık personeli haftanın belirli gün veya saatlerinde veyahut belirli vakalar ve işler için görevlendirilebilirler. Yıl veya ay itibarıyla belirli bir süre için görevlendirme hâlinde bu kişilere, sadece görevlendirildikleri sağlık kuruluşundaki döner sermaye işletmesinden ödeme yapılır. Belirli bir vaka ve iş için görevlendirilenlere ise, kadrosunun bulunduğu kurumdaki döner sermaye işletmesinden yapılan ödemenin yanı sıra, katkı sağladıkları vaka ve iş dolayısıyla görevlendirildiği sağlık kuruluşundaki döner sermaye işletmesinden, üçüncü ve dördüncü fıkra esasları çerçevesinde ve toplamda tavan oranları geçmemek üzere döner sermayeden ek ödeme yapılır. Bu görevlendirmeye ilişkin usul ve esaslar Sağlık Bakanlığınca belirlenir."

DERS YÜKÜNDEN SAYILACAK ÇALIŞMALAR

2547 sayılı Kanununda, çalışma esaslarını düzenleyen madde değiştirilmektedir. Tüm akademik personelin devamlı statüde görev yapması şartı getirilmektedir. Bu madde Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecektir.

Daha önce, yapılan uygulama, yönetilen seminer ve doktora çalışmalarının ne ölçüde ders yükünden sayılacağı, öğretim üyeleri çerçevesinde belirlenmişti. Yeni düzenleme tüm öğretim elemanları için geçerlidir. İlgili hüküm şu şekildedir: "Öğretim elemanlarının, ders dışındaki uygulama, seminer, proje, bitirme ödevi ve tez danışmanlıklarının kaç ders saatine karşılık geldiği; kendi üniversitesi dışındaki Devlet veya vakıf üniversitelerine bağlı yükseköğretim kurumlarında haftada verebileceği azami ders saatleri ve uzaktan öğretim programlarında verdikleri derslerin örgün öğretim programlarında verilen kaç ders saatine tekabül ettiği Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir."

VAKIF VE DERNEKLERDE GEÇİCİ GÖREV KALDIRILIYOR

2547 sayılı Kanunun 38. maddesine göre öğretim elemanları kamu kurumları ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının yanı sıra kamuya yararlı dernek veya vakıflarda da geçici olarak görevlendirilebilmekteydi. Dernek ve vakıflardaki geçici görevlendirme kaldırılmaktadır. Ama burada sadece geçici görevlendirme düzenlemesi kaldırılmaktadır. Akademisyenler vakıf ve dereneklerde yine görev alabilecektir. Ancak bu halde mesainin aksatılmaması gerekmektedir.

ÜNİVERSİTELERDEKİ DÖNER SERMAYE DAĞITIM ŞEKLİ DEĞİŞİYOR

Hali hazırdaki uygulama 2547 sayılı Kanunun 58. maddesine göre yapılmaktadır. Yeni sistemdeki oranlar Sağlık Bakanlığındaki uygulama ile benzeştirilmektedir. Örneğin; Tıp ve diş hekimliği fakülteleri ile sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinin hesabında toplanan döner sermaye gelirleri için; öğretim üyesi ve öğretim görevlilerine yüzde 800, araştırma görevlilerine ise yüzde 500; bu yerlerde görevli olmakla birlikte gelire katkısı olmayan öğretim üyesi ve öğretim görevlilerine yüzde 600, araştırma görevlilerine ise yüzde 300 oranında döner sermaye verilebilecektir. Bu oranlar, aylık (ek gösterge dâhil), yan ödeme, ödenek (geliştirme ödeneği hariç) ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı ile yabancı dil tazminatı hariç) toplamından oluşan ek ödeme matrahına uygulanacaktır.

Memurlar için değişen bir durum bulunmamaktadır.

Nöbet hizmetleri hariç olmak üzere mesai saatleri dışında gelir getirici çalışmalarından doğan katkılarına karşılık olarak öğretim üyesi öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi için yüzde 50'sini; hastaneler başmüdürü, başhemşireler ve diğer memurlar için ise yüzde 20'sini geçmeyecek şekilde ayrıca aylık ek ödeme yapılır.

DEVLET HASTANELERİNDEN ÜNİVERSİTE HASTANESİNE GÖREVLENDİRME

Yükseköğretim kurumlarının tıp ve diş hekimliği fakülteleri ile sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde ihtiyaç duyulması hâlinde ilgilinin isteği ve kurumlarının muvafakatiyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevli sağlık personeli haftanın belirli gün veya saatlerinde veyahut belirli vakalar ve işler için görevlendirilebilecektir. Belirli bir vaka ve iş için görevlendirilenlere, kadrosunun bulunduğu kurumdaki döner sermaye işletmesinden yapılan ödemenin yanı sıra, katkı sağladıkları vaka ve iş dolayısıyla görevlendirildiği sağlık kuruluşundaki döner sermaye işletmesinden, bu maddede belirtilen esaslar çerçevesinde ve toplamda tavan oranları geçmemek üzere döner sermayeden ek ödeme yapılacaktır.

ATÖLYE VE LABORATUVARLARDAKİ DÖNER SERMAYE GELİRİ

Ziraat ve veteriner fakülteleri, sivil havacılık yüksekokulu ve bünyesinde atölye veya laboratuvar bulunan yükseköğretim kurumlarında üretilen mal ve hizmetlerden elde edilen döner sermaye gelirlerine katkısı bulunan personele yapılacak ek ödemeler hakkında da yukarıdaki hükümler uygulanacaktır.

REKTÖR, REKTÖR YARDIMCISI, GENEL SEKRETER, DEKAN BAŞHEKİM, ENSTİTÜ VE YÜKSEKOKUL MÜDÜRÜ İLE YARDIMCILARI

Yapılacak ek ödemenin tutarı ek ödeme matrahının, rektörler için yüzde 600'ünü, rektör yardımcıları için yüzde 300'ünü, genel sekreterler için yüzde 200'ünü; dekan, enstitü ve yüksekokul müdürü için yüzde 250'sini, bunların yardımcıları için yüzde 100'ünü; tıp ve diş hekimliği fakülteleri dekanları ile sağlık uygulama ve araştırma merkezleri başhekimleri için yüzde 500'ünü, bunların yardımcıları için yüzde 300'ünü geçemez.

ÜNİVERSİTEDE KISMİ STATÜDE GÖREV YAPAN AKADEMİSYENE 6 AY SÜRE

Kanunun yayımlandığı tarihte kısmî statüde görev yapmakta olan öğretim üyelerinden, Kanunun yayımlandığı tarihten itibaren altı ay içerisinde talepte bulunanlar devamlı statüye geçirilecek; bu süre içerisinde talepte bulunmayanlar istifa etmiş sayılacaktır.

BİRDEN FAZLA HASTANE İLE ÇALIŞABİLECEK BRANŞLARI SAĞLIK BAKANLIĞI DÜZENLEYECEK

Yasa tasarısının 6. maddesinde; tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanların sadece bir kurumda (kamu veya özel veya vakıf) çalışması düzenlenmiştir. Ancak 3. fıkra ile "Tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, ikinci fıkranın her bir bendi kapsamında olmak kaydıyla birden fazla sağlık kurum ve kuruluşunda çalışabilir. Bu çalışmaya ve işyeri hekimliğine ilişkin esaslar Sağlık Bakanlığınca belirlenir.? denilmiştir. Tasarının gerekçesinde ise şu açıklamaya yer verilmiştir. "Bunlarla birlikte, anestezi uzmanlığı gibi bazı branşlar ile konsültasyon hizmetleri gibi konularda, hekim kaynağının en verimli şekilde istihdamını sağlamak amacı ile birden fazla sağlık kurum ve kuruluşunda çalışmaya izin verilmelidir. İstismarı önlemek için aynı konumda olan sağlık kurum ve kuruluşlarında olmak şartıyla, birden fazla yerde çalışmaya ilişkin ayrıntılı düzenlemeye ihtiyaç bulunmaktadır. Bu görev ve yetki Sağlık Bakanlığına verilmektedir."

MESLEKİ MALİ SORUMLULUK SİGORTASI ZORUNLULUĞU

Tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanları korumak amacıyla sigorta yaptırma zorunluluğu getirilmektedir. Bu husus tasarının 7. maddesinde detaylandırılmıştır.

RADYASYONLA ÇALIŞMA SÜRESİ

Bu konuda 657 sayılı kanunun 99 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmektedir.

?Ancak, iyonlaştırıcı radyasyonla teşhis, tedavi veya araştırmanın yapıldığı yerler ile bu iş veya işlemlerde çalışan personel için haftalık çalışma süresi 37,5 saattir ve bu süre içerisinde, Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikte belirtilen radyasyon dozu limitleri ayrıca dikkate alınır, bu çalışma süresi içinde doz limitlerinin aşılmaması için alınması gereken tedbirler ile aşıldığı takdirde izinle geçirilecek süreler ve alınacak diğer tedbirler yönetmelikle belirlenir.?

31/12/1980 tarihli ve 2368 sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanununda bu konuya ilişkin tespit edilen çalışma süresi şu şekildeydi "Ancak, bu personelden iyonlaştırıcı radyasyon ile teşhis, tedavi veya araştırmanın yapıldığı yerler ile bu iş veya işlemlerde çalışan personel, Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikte belirlenen radyasyon dozu limitleri içinde çalıştırılabilir."

İşte söz konusu bu hüküm kaldırılara, yerine 657'e eklenecek hüküm ikame edilmektedir.

NÖBET ÜCRETİ ARTTIRILIYOR

Düzenleme ile, nöbet ücretleri artırılarak yeniden düzenlenmektedir. Mevcut hükümde sadece 25'ten fazla yatağı bulunan yataklı tedavi kurumları ile sınırlı olarak ödenen nöbet ücretinin, mesai saatleri dışında sağlık hizmeti sunan tüm yataklı sağlık kuruluşları ile ağız ve diş sağlığı merkezleri ve 112 acil sağlık hizmetlerine de teşmil edilmektedir.

Yine, sağlık kurum ve kuruluşlarında sağlık personelinin yanı sıra diğer hizmet sınıflarındaki personel de nöbete kalmaktadır. Bu personelin mağduriyetini gidermek amacıyla, bunlara da nöbet ücreti ödenmesine imkân tanınmaktadır.

Diğer taraftan nöbet ücreti ödenebilmesi için nöbet süresinin kesintisiz 8 saat sürmesi hükmü 6 saate indirilmekte, aylık 80 saatlik üst sınır 130 saate çıkarılmaktadır. İcap nöbetinde ödenen normal nöbet ücretinin yüzde 30'u oranı ise, yüzde 40'a çıkartılmaktadır.

TSK'DA GÖREVLİ TABİPLERE SAĞLIK HİZMETLERİ TAZMİNATI

926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun ek 17 nci maddesine eklenen fıkra ile, Türk Silâhlı Kuvvetleri kadrolarında bulunan öğretim üyesi tabip, uzman tabip, uzman diş tabibi, tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatında belirtilen dallarda bu mevzuat hükümlerine göre uzman olanlara sağlık hizmetleri tazminatı ödenmesi öngörülmüştür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber