Maliye'deki denetim birimlerinin birleşmesi unutuldu mu?

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 28 Mayıs 2009 07:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir Kontrolörleri'nin açıkladığı veriler, vergi kayıp ve kaçağının ulaştığı devasa büyüklüğü ortaya koydu.Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi denetim elemanlarından Gelir Kontrolörleri'nin açıkladığı veriler, vergi kayıp ve kaçağının ulaştığı devasa büyüklüğü ortaya koydu.

414 BİN İNCELEME

73'üncü yılını kutlayan Gelirler Kontrolörleri Derneği'nden yapılan açıklamaya göre 2002-2008 yılları arasında Gelir Kontrolörleri, Maliye Müfettişleri, Hesap Uzmanları ve Vergi Denetmenleri 414 bin 396 inceleme yaptı. Son 7 yılda incelenen matrah 275 milyar lira düzeyinde. Oysa bu incemeler sonucunda devlete bildirilmeyen gelirleri ifade eden matrah farkı 369.4 milyar lira olarak hesaplandı.

Türkiye'nin 2008 yılı milli gelirinin 950 milyar lira olduğu düşünüldüğünde, matrah farkının büyüklüğü ortaya çıkıyor. Matrah farkı milli gelirin yüzde 38.9'una denk geliyor. Bir de, bunların sadece incelenenlerden elde edilen kaçak olduğu dikkate alındığında, tablonun vehameti daha iyi ortaya çıkıyor. Yine IMF ile yaklaşık 30 milyar dolarlık bir anlaşma için müzakerelerin sürdürüldüğünün düşünüldüğünde de kaçak tablosu daha dikkat çekici oluyor.

DENETİM GÜÇLENSİN

Konunun çözümü için açıklamalar da yapan Dernek yetkilileri, kayıtdışı ekonomiyle mücadelede başarı sağlanabilmesi için TBMM'nin gündeminde olan Gelir İdaresi Başkanlığı ile vergi denetim birimlerinin yapılanmasını içeren yasal düzenlemenin aciliyet arz ettiğini vurguladı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber