Yılların çabası sınav stresine teslim olmasın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2009 10:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı ve Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kurtman Ersanlı, yüz binlerce öğrencinin kaderini belirleyecek üniversite sınavında başarısızlıkta stresin rolünün çok önemli olduğunu söyledi.

14 Haziran 2009 tarihinde yapılacak Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) kısa süre kala öğrenciler son hazırlıklarını yaparken, Prof. Dr. Kurman Ersanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınava girecek öğrencilere bazı önerilerde bulundu.

Öğrencilerden, sınav stresinin tüm birikimlerini ellerinden almalarına izin vermemelerini isteyen Ersanlı, pek çoğu yoğun bir tempoda zorlu sınava hazırlanan öğrencilerin, hayatlarının akışını belirleyecek birkaç saat için kaygı düzeylerinin yüksek olduğunu ifade etti. Ersanlı, sınav saati yaklaştıkça stres düzeyinin arttığını da belirtti.

Heyet raporu veya Milli Eğitim Bakanlığının bu yıl tanıdığı imkanla veli imzası getirerek izinli sayılan lise son sınıf öğrencilerinin bir imkan yakaladığını, bu süreci bir maratona dönüştürmemeleri gerektiğini söyleyen Ersanlı, şunları kaydetti:

''Sınava girecek öğrenciler için okul zorunluluğunun ortadan kalkması ve yoğun bir trafiğin içine girilmesinin öğrencilerdeki stresi artırdığını gözlemliyoruz. Binlerce öğrencinin kaderini belirleyecek üniversite sınavında başarısızlıkta stresin rolünün çok büyük olduğu unutulmamalı. Bu süreç dinlenmek için de bir fırsat. Bu dönemde öğrenci, deneme sınavlarında eksikliklerini görerek onları kapatmalı. Belirsizlikler stresin kaynağıdır. Belirsizliklerin ortadan kaldırılması gerekir.''

-KENDİLERİNE ZAMAN AYIRMAK-

Öğrencilere, kendilerine de zaman ayırmaları önerisinde bulunan Ersanlı, sınav stresini yenmek için öğrencilere dinlendirici müzikler dinlemeleri, açık havada yürüyüş yapmaları, sevdikleri insanlarla daha sık bir arada bulunmaları ve stresi önemli ölçüde engellediği bilinen doğru nefes alma tekniklerini öğrenmelerini tavsiye etti.

Anne ve babalara da bu süreçte önemli rol düştüğünün altını çizen Prof. Dr. Kurtman Ersanlı, sınava girecek öğrencilerin üzerinde çok baskı kurulmaması, çiftlerin çocukların yanında tartışmaması, evde huzurlu bir ortamın sağlanması gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Ersanlı, sınava ne kadar iyi hazırlanırsa hazırlansınlar pek çok öğrencinin sınav stresi nedeniyle başarısız olduğuna işaret ederek, son bir ayda öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin derslere gösterdikleri özeni, bu konuya da göstermelerini istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber