Otoyollar kolay satılsın diye otomatik zam tedbiri

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Mayıs 2009 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Kriz nedeniyle özelleştirmelerde umduğunu bulamayan hükümet önümüzdeki dönemin en önemli özelleştirmesi olan köprü ve otoyolların satışında 'otomatik zam' formülü üzerinde çalışıyor

Köprü ve otoyol özelleştirmelerinin işletme hakkının satış ihalesine ilgiyi artırmak ve krize rağmen yatırımcı çekmek isteyen hükümet, köprü ve otoyol geçiş ücretlerini enflasyon oranında düzenli olarak artırmayı taahhüt edecek. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kriz sürecinde bu ihaleden sonuç almak istediklerini belirterek, 'Yatırımcıların önünü görmesi için onlara bir ufuk vermemiz lazım. İşletmecinin de yapacağı yatırımın karşılığını alması lazım' dedi. Almanya'nın Leipzig kentinde düzenlenen Uluslararası Ulaştırma Forumu'na katılan Bakan Yıldırım, burada köprü ve otoyolların işletme hakkının devrine yönelik soruları yanıtladı.

İhale 2010'a kalır

Binali Yıldırım, yargı kararı gereğince, karayolları teşkilat ile otoyollar kanunlarında değişiklik yapmaları gerektiğini belirterek, 'Yasal hazırlığı yaptık. Meclis gündemi çok dolu, ancak eylülde Meclis açılınca gündeme gelebilir' dedi. Yıldırım, bu yasal sorunlar nedeniyle köprü ve otoyol özelleştirme ihalesinin pratik olarak 2010'a sarkacağını aktardı. Yıldırım, bu özelleştirmelerle ilgilenen ve konuyu inceleyen yatırımcılar bulunduğunu bellirterek, ancak kimin konuyla ciddi olarak ilgilendiğini ancak piyasaya çıkınca anlayabileceklerini söyledi. Yıldırım, ihaleden, kriz öncesi ve sonrasında tamamen aynı sonucu beklemenin çok gerçekçi olmayacağını aktararak, 'Öyle ya da böyle krizin etkisi var. 2010'da gelecek talebin daha iyi olacağı kesin. 2011'i beklemek gibi bir düşüncemiz yok' dedi.

Bakan Yıldırım'dan korumacılık uyarısı

TÜRKİYE'nin dönem başkanlığında Almanya'nın Leipzig kentinde düzenlenen Uluslararası Ulaştırma Forumu'nun açılışı yapıldı. Uluslararası Forum'da tüm dünyaya mesaj veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, taşımacılık sektörünün ayakta kalmak için savaş verdiğini belirterek, dünya ülkelerinin ticarette aşırı kapalı korumacılık politikalarından uzak durmasını istedi. Yıldırım, konuşmasında, ulaştırma sektörünün, küresel krizden en çok etkilenen alanlardan birisi olduğunu belirterek, 'Küresel kriz, bu sektörün gelirlerini azalttı. Dünya ulaştırma sektörü yüzde 20 küçüldü. Ciddi gerileme var. Küresel krizle talebin, ihracat ve ithalatın daralması sektörü vurdu. Taşımacılık sektörü ayakta kalmak için savaş veriyor' dedi. Yıldırım, bu süreçte küresel ticaretin kolaylaştırılması gerektiğini aktararak, dünyanın, ticarette korumacılık ve izolasyona yol açan önlemlerden kaçınmasını istedi. Yıldırım, yaşananın tam tersine krizde ülkelerarası dayanışma ve yakın ilişkinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Yıldırım, 'Tekrar güven ortamını ve büyümeyi sağlamak zorundayız. Kısa vadeli çözümler, uzun vadeli çözümleri engellemesin' dedi.

Adet yerini bulsun ihalesi yapmayız!

İHALEYE gelecek ilgiye yönelik bir soru üzerine Yıldırım, şunları kaydetti: Eğer bir işe başlamışsak 'yapalım da ister teklif gelsin ister gelmesin' mantığıyla yapamayız. Girdiğimiz işi sonuç almak için yaparız, sonuç almayacaksak 'adet yerini bulsun bu da gündemden çıksın' demeyiz. Oturup Özelleştirme İdaresi ile şartları gözden geçireceğiz. Hakkaniyete uyan bir iş olmalı. Herkes riskleri ve karları adil paylaşacak. Bu bakış açısı ile bu konuya katkı yapacağız.

Kimse sermayeyi kediye yüklemez

'KÖPRÜ ve otoyol geçiş ücretlerinde otomatik fiyat artışı türü bir düzenleme mi düşündüklerinin' sorulması üzerine Yıldırım, 'Her fiyatta yeniden değerlendirme yapıyoruz. Bütün paraların aşınma oranı var. Hiç zam yapmasan da yıllık enflasyon kadar en aşınma olacak. O aşınmayı vermen lazım. Vermezsen adam yatırdığı parayı kaybedip sermayeyi kediye yüklemeyi göze almaz. Bunların hepsi dikkate alınmalı' dedi. Yıldırım, karayollarında oturmuş bir zam sistemi olmadığını ve uzun zamandan beri zam yapılmadığını da kaydetti. Bakan Yıldırım, 'otoyol ve köprülerde hiç fiyat artışı yapmayacağı' şartı getirilse dahi ihaleye teklif geleceğini belirterek şunları söyledi: Teklif gelmez diye bir şey yok, ama oradan elde edeceğiniz bir şey olmaz. 'Bırak bu haliyle çalışsın o zaman Allah ne verdiyse millet gelir geçer' olmaz. İşletmeciye önündeki 15-20 yıl bir ufuk vermemiz lazım.

İşletsin, yapacağı yatırımın karşılını alması lazım. İhaleye girecek adam yatırdığı parayı geri almak isteyecek. Diyelim bugün para yatırdın, değer kayıplarını da koydun, 10 yıl sonra geri aldın. İşletme süresi de bitti. Adam sadece bizi finanse etmiş olur ve bu işe girmez. Ne olmalı. Adama bir 10 yıllık daha kalmalı. Hesap bu... Yıldırım, ancak köprü ücretlerine yapılacak artışa bir kural getirmeleri gerektiğini de belirterek, 'Kendi başına bırakmayız. Kafasına göre artış yapamaz. O hesabı biz de yapacağız. Adam da yapacak' diye konuştu.

Deniz ÇİÇEK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber