İşsizliğe çözüm paketi bugün açıklanacak. İşte detaylar

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 04 Haziran 2009 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bugün açıklayacağı teşvik ve istihdam düzenlemelerini içeren yeni kriz paketinin maliyeti 3.1 milyar TL olacak. İstihdamla ilgili düzenlemelerin maliyetinin 1.3 milyar TL olması öngörülürken teşvikin de 2009-2010 yılı maliyeti 1.8 milyar TL'yi bulacak.

Pakette istihdamı özendirici önlemler bulunurken uzun süredir beklenen yeni teşvik sistemi de yer alacak. İstihdam paketi kapsamında açıklanacak önlemlerin 3 temel ayağı olması bekleniyor. Paketin en önemli ayaklarından birini 6 aylık staj programları oluşturacak, özel sektör buna göre çalışmak istediği personeli staj programı kapsamında alabilecek. Bu stajyerlere yapılacak ödemeler İşsizlik Sigortası Fonu'ndan finanse edilecek. 6 aylık staj süresinin sonunda ise firmanın talep etmesi durumunda stajyer işe başlayacak. Teşvikli dönemde asgari ücretten daha düşük olacak bir maaş ödenecek. Bunun yanı sıra mesleki eğitim programlarından yararlananların sayısının 200 bine çıkarılması, kamu yararına çalışma programlarıyla kamuda 6 aylık geçici istihdam yaratmanın dahil edilmesiyle toplam 500 bin kişinin istihdam paketinden yararlanması öngörülüyor. İstihdam paketinin getireceği ek yük genel olarak İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. Bu rakamın da 2010 sonunda 1.3 milyar TL olması öngörülüyor.

Nakit destek de sağlanacak

Açıklanacak olan yeni teşvik sistemi, yaklaşık 1.5 yıldır tartışılan bir düzenleme. Teşvikle yatırımcıların bölgelere ve yapacakları yatırımların düzeyine göre 7 farklı enstrümanla desteklenmesi öngörülüyor. Şu ana kadar söz konusu rakamın 1.5 yıllık yükü 1.8 milyar TL olarak öngörüldü. Buna göre bu yıl içinde yatırım yeri olarak Hazine'ye ait gayrimenkullerin yatırımcılara tahsis edilmesi, tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin bakanlar kurulunca belirlenecek illere taşınmalarının vergi avantajıyla desteklenmesi uygulamalarından 451 milyon TL'lik maliyet oluşacak. 2010 yılında ise Kurumlar Vergisi'ndeki indirimli oranların da uygulamaya girmesiyle 982 milyon TL'lik bir yük daha oluşacak. 1.5 yılda söz konusu iki düzenlemeyle 1 milyar 433 milyon TL'lik bir gelirden vazgeçilecek.

Yeni teşvik sisteminin unsurlarından biri olarak firmaların faiz giderlerinin finansmanına da destek sağlanacak. Ayrıca tekstil dışındaki sektörlerde şirketlerin fabrikalarını belli kentlere taşımaları için nakit desteği sağlanacak. Bu iki düzenleme de toplam 342 milyon TL maliyet oluşturacak. Söz konusu rakamın 123 milyon TL'si 2009 yılında, 219 milyon TL'si 2010 yılında gerçekleşecek.

İŞTE YENİ TEŞVİK PAKETİ

DÖRT BÖLGEYE AYRILIYOR

Sistemle Türkiye 4 bölgeye ayrılıyor. 3 ayaklı teşvik planında sektörel ve bölgesel ve büyük yatırım projelerine verilecek teşvikler geliyor.

BÜYÜK YATIRIMA YÜZDE 45'E KATKI

Büyük yatırımlar yüzde 45'e varan oranlarda yatırım katkı oranıyla desteklenecek. 11 ana sektöre 81 il genelinde destek verilecek.

4'ÜNCÜ BÖLGEDE KURUMLAR VERGİSİ % 2

Kalkınmada öncelikli illerin yer aldığı 4'üncü bölgede, Kurumlar Vergisi oranı yüzde 2'ye indirirken, yatırım katkı oranlarını yüzde 25'e çıkaracak.

3 YILDA 800 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM

Teşvik Yasası'nın 2009 yılında istihdama sınırlı ölçüde yansıması beklenirken, 3 yıllık dönemde yaklaşık 800 bin kişiye istihdam yaratması öngörülüyor.

DEVLETTEN 6 AY PRİM TEŞVİĞİ

İşsizlik Sigortası Fonu'ndan maaş alanların istihdam edilmesi halinde, işveren payının 6 ay süresince devlet tarafından ödenmesi öngörülüyor.

Turizme Doğu'da teşvik verilecek

Bugün Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak teşvik paketinde, sanayi sektörlerinin yanı sıra turizme destek de yer alacak. Turizm sektörü, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da desteklenecek sektörler arasında yer alacak. Büyük yatırımlar kategorisinde ise, turizmle ilgili bir bölüm bulunmadığı belirtiliyor. Ancak sektörel ve bölgesel olarak desteklenecek yatırımlar arasında turizmle ilgili düzenlemelerin de yer aldığı bilgisi veriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber