Televizyon, çocukların gelişimini bozuyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Haziran 2009 14:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Evde televizyonu sürekli açık bırakmak, çocukların dil ve zekâ gelişimine zarar veriyor.

'Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine' adlı tıp dergisinde yayımlanan, Washington Üniversitesi'nde yapılan araştırma, izlenmese de evde sürekli açık televizyonun, bebeklerin ve çocukların duyduğu ve telaffuz ettiği kelime sayısını azalttığını gösterdi.

Bilim adamları, iki yıl boyunca aralıklı olarak, iki aylık ve dört yaşındaki 329 çocuğun gelişimini, 12-16 saatlik süreçlerde ne duydukları ve ne dediklerini kaydeden bir aygıt yardımıyla inceledi. Buna göre, televizyonun açık olduğu her saat çocuklar yetişkinlerden 500-1000 kelime daha az duyuyor. Araştırmacılar, televizyonun çocukların yanı sıra onlarla ilgilenenlerin de sözlü ifadesine zarar verdiğini, dolayısıyla bebek gelişimini etkilediğini vurguladı.

Yetişkinlerin saatte ortalama 941 kelime kullandığını belirten araştırma ekibi, çocuk televizyonun sesini duyduğunda kelimelerin neredeyse tamamının 'kaybolduğuna' dikkati çekerek televizyona aşırı maruz kalma ve dil gelişimindeki gerilik bağlantısını açıklayabildiklerini belirtti.

Araştırmada dilin, beynin gelişiminde kilit öğe olduğu, televizyona sürekli ve aşırı maruz kalmanın dikkat yeteneğinde olabileceği gibi başka geriliklere de yol açabileceği vurgulandı. Ayrıca, ebeveynlere televizyonun bakıcı olarak kullanılmaması gerektiği açıklandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber