Okulları boyayıp ağaç dikecekler için top valilerde

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 06 Haziran 2009 11:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni teşvik paketi ile 120 bin kişiye istihdam sağlayacak yazlık işler için Valilikler isim listelerini hazırlamaya başlıyor. İşsizlik Fonu'ndan karşılanacak bu maaşların ilk maliyeti 1 milyar TL

Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün açıklanan 120 bin kişiye geçici iş verilmesi projesinin detayları netleşti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, okul, hastane onarımı, ağaçlandırma ve erozyonla mücadele gibi alanlarda çalıştırılacak 120 bin kişi için şimdi valiliklerin harekete geçeceğini belirterek, 'Valilikler, illerindeki çalışma alanlarını ve çalışacak kişi sayısını belirleyecek. İşe alınacak bu kişilerin maaşı ve primi devlet tarafından ödenecek' dedi. Çalışma Bakanı Dinçer, dün Ankara'da çalışma muhabirleri ile bir araya geldi. Dinçer, 120 bin kişiyi kapsayan toplum yararına çalışma düzenlemesinin detayları konusunda bilgi vererek, projenin kaynağının İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacağını ve 1 milyar 6 bin liralık maliyeti olduğunu aktardı.

Maaş ve prim devletten

Dinçer'in verdiği bilgilere göre, illerde valiliklerde oluşturulan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları, o illerdeki ihtiyaca göre işe alınacak kişi sayısını ve görev yapacakları alanı belirleyecek. Valiliklerin açacağı ihalelere katılacak şirketler, mevcut istihdamlarına ek olarak ilave işçi alarak ve bu işlerde çalıştıracak. Bakanlık, bu şirketlerin eski elemanlarını işten çıkarıp çıkarmadığını da kontrol edecek. İşe alınan yeni kişilerin sigorta prim

ve ücretleri devlet tarafından ödenecek. İşe alınacak kişiler, sigortalı olacakları için genel sağlık sigortasından da yararlanacak. Böylece yeşil kartlı kişiler de sigortalı olmuş olacak. Bu kişiler saatlik ya da tam gün olarak çalıştırılacak. 120 bin kişi de illerin ihtiyacına göre dağıtılacak. ANKARA

Sigortalı sayısı 450 bin geriledi

BAKAN Dinçer, işsizlik sigortası fonuna başvuru ve işsizlik ödemelerinde de düşüş yaşandığını aktararak, martta 52 bin olan başvuru sayısının mayısta 30 bine indiğini aktardı. Dinçer, ancak devletin prim gelirlerinde düşüş olduğunu aktararak, '2008 Eylül'de 9 milyon 163 bin zorunlu sigortalı varken, aralıkta bu sayı 8 milyon 803 bin oldu. Mart 2009'da ise 8 milyon 352 bine düştü. Bu, prim gelirleri de düşecek demektir. Buradaki 450 bin kişilik azalmayla yıl sonu için projeksiyon yapamayız. Bunlar krizin en sert olduğu aylardı. Daha bu kadar azalmayacağını düşünüyorum' diye konuştu.

1.418 şirket kısa çalışma desteği aldı

DİNÇER, kriz nedeniyle işçi çıkarılmaması için başlatılan ve işçilerin maaşını hükümetin ödemesini öngören kısa çalışma ödeneğine yönelik olarak bilgi verdi. Buna göre, Kasım 2008'den beri 3.484 firma bu haktan yararlanmak için müracaat etti. Bu firmalarda 222 bin 16 kişi çalışıyor. Bunlardan 1.418 firmanın talebi kabul edildi. Talebi kabul edilen firmalarda 122 bin 520 kişi çalışıyor. 274 firma ise şartlara uymadığı için reddedildi.

33 milyon TL'lik ödeme

KDV ve ÖTV indirimleriyle birlikte sektörlerde canlanma yaşanırken Kocaeli, İstanbul ve Bursa gibi illerdeki 600 firma talebinden vazgeçerek yeni işçi almaya başladı. Bu firmalarda 37 bin 69 kişi çalışıyor. Halen bin 192 firmaya ilişkin inceleme devam ediyor. Bu firmaların incelemesi iki ay sürerken, bakanlık bu süreci kısaltmak için de çalışma başlattı. Nisan sonu itibarıyla kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçiler için 32 milyon 881 bin liralık ödeme yapıldı. Kısa çalışma ödeneğine yönelik başvuru sayıları mayıstan itibaren azalırken, nisanda 666'ya düştü. Bu sayı, mayısın ilk yarısında 108 kişi olurken, ay sonundaki başvurunun en fazla 400'e ulaşması bekleniyor.

İşsizlik bu ay biraz daha artacak

DİNÇER, Türkiye'de işsizliğin en düşük orana yüzde 8.9 ile Nisan 2008'de ulaştığını aktararak, 'Ancak krizle patlayarak yüzde 16.1'e çıktı.

Muhtemelen bu ay biraz daha yüksek olacak. Bizim açıkladığımız yeni tedbirler sadece krize önlem için, Türkiye'deki kronik işsizliği çözmeye yetmez. Kronik işsizlik için büyümemiz lazım. İşsizlik azalacak demedik ancak artış oranı azalacak. Eğri yavaş yavaş boynunu eğecek' dedi.

Haksızlık varsa önünü keserim

ESKİ Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin başta olmak üzere bazı SGK yöneticilerinin çocuklarının, Sosyal Güvenlik Reformu yasalaşmadan önce sigortalı yapmasına yönelik konunun anımsatılması üzerine Çelik, 'Orada bir haksızlık varsa önünü keserim. Benim için ilkeler önemlidir, kişiler ya da partiler değil' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber