Üniversiteli kadın anneden yardım istemiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2009 14:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Üniversite mezunu çalışan kadınların, çocuklarının bakımında, anneleri veya kayınvalideleri yerine profesyonel yardımı tercih ettiği belirlendi.

Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Seda Şengül ve Yrd. Doç. Dr. Gülsen Kıral'ın 20 bin 35 kadının katılımıyla yaptığı, "Türkiye'de kadının iş gücü piyasasına katılımında ebeveynlerinin etkisi" isimli araştırmada yaşlı ebeveynlerin kadınların iş gücüne katılımına etkileri değerlendirildi.

Doç. Dr. Şengül, Türkiye'nin geleneksel yapısından dolayı, kadınının kocasından daha çok çocuk bakımını ve yaşlı, anne babasının bakımını üstlendiğini, ülkede yaşanan ekonomik krizlerin, kadınların iş gücü piyasasına katılımı da zorunlu kıldığını bildirdi.

Yaşlılar için huzurevleri ve bakımevlerinin yeterli düzeyde olmadığını, olsa bile yaşlı ebeveynlerin birçoğunun gelir düzeninin iyi olmadığını belirten Doç. Dr. Şengül, çalışmada, anne ve kayınvalidesinden yardım alan üniversite mezunu olmayan kadınların, iş gücü piyasasına katılımda daha istekli olduğunun tespit edildiğini ifade etti.

ÜNİVERSİTE MEZUNU KADINLAR

Doç. Dr. Şengül, çalışmalarındaki en önemli bulgulardan birisinin ise üniversite mezunu kadınların yaşlı ebeveynlerinden yardım almayı tercih etmemeleri olduğunu söyledi.

Bu durumun nedeninin üniversite mezunu kadınların çocuklarını kreş ve anaokulu gibi profesyonel eğitim merkezlerinde eğitilmesi istemeleri olduğunu anlatan Doç. Dr. Şengül, şöyle devam etti:

"Üniversite mezunu kadınlarımız hem çocuğunun eğitimi hem de sosyalleşmesi açısından profesyonel yardım almayı seçiyorlar. Yaşlı ebeveynlerinden yardımı tercih etmiyorlar. Tabi bunda gelir düzeyininde önemli bir etkisi var. Ayrıca, 14-15 yaşında çocuğu olan her eğitim düzeyinden kadının da yaşlı ebeveynlerinden yardım taleplerinin sayısının az olduğunu belirledik."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber