Çevresel sigara dumanına maruz kalmak da kısırlığa yol açıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Haziran 2009 13:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Bülend Koç

MALATYA- İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Cerrahisi Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Abdurahman Karaman, çevresel sigara dumanına maruz kalmanın da kısırlığa yol açtığını söyledi.

Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan Karaman, sigara içmenin, erken ölümlerin ve önlenebilir hastalıkların önemli bir sebebi olduğuna dikkat çekti.

Çevresel sigara dumanına maruz kalmanın da önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Abdurahman Karaman, "Ülkemizde erkeklerin yaklaşık yüzde 62,8'i, kadınların yüzde 24,3'ü ve tüm toplumun yaklaşık yüzde 43,6'sı sigara içmektedir. Türkiye genelinde, üniversite öğrencileri arasında sigara içme oranı yüzde 23 ile 48 arasında iken, lise öğrencilerinin yüzde 20,1'i, 7-13 yaş grubundaki ilkokul öğrencilerinin yüzde 11,7'si sigara içmektedir." dedi.

Pasif içicilerin de sigaradan etkilendiğini ifade eden Karaman, "Pasif sigara içicisi durumunda olan 7-10 yaş grubu çocuklarda çevresel sigara dumanının testis fonksiyonları üzerindeki etkisini inceleyen araştırmamızda, çevresel sigara dumanına maruz kalma, çocuklarda testis fonksiyon bozukluğuna yol açtığı biyokimyasal parametreler ile gösterilmiştir." şeklinde konuştu.

Çocuk testisinin, yetişkin yaşa kadar gelişimini sürdüren bir organ olduğunu belirten Doç. Dr. Karaman, şunları söyledi: "Çevresel sigara dumanındaki zararlı etkenlerin testislerde yaptığı hasar ve fonksiyon bozukluğu erişkin yaşlarda ortaya çıkabilecek kısırlık nedenlerinden olabilir. Çocuklar, erişkin yaşlarda ortaya çıkabilecek kısırlık ve diğer birçok hastalıktan korumak için, sigara içilen ortamlardan kesinlikle uzak tutulmalıdır. Çevresel sigara dumanına maruz kalma büyük ölçüde ev ortamında gerçekleşmekte olduğundan ailelerin bu konudaki sorumluluğu büyüktür."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber