Kalp atışınız 100'ün üzerinde ise dikkat!

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Haziran 2009 14:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

CEMALETTİN ÇANDIR

Kalp atışlarına dikkat

İSTANBUL- Amerikan Hastanesi Kardiyoloji ve Kalp Kateterizasyonu Labaratuvarı Uzman Kardiyolog Alpaslan Eryılmaz, kalp atışlarının 100'ün üzerinde olan insanlarda kalp krizi riskinin yüksek olduğunu söyledi. Kalp atışı sayısının 100'ün üstünde olmasına "Taşikardi" denildiğini belirten Eryılmaz, sigara, alkol, kafein tüketimi, uykusuzluk ve stresin Taşikardi'nin en önemli sebepleri arasında olduğunu belirtti.

Uzmanlar, kalp atışlarının 100'ün üzerinde olan kişilerde kalp krizi riskinin yüksekliğine dikkat çekiyor. Sigara, alkol, kahve ve stresten uzak durulması tavsiyesinde bulunan uzmanlar, sağlıklı beslenmenin ve düzenli sporun kalp sağlığına iyi geldiğini belirtiyor.

Uzman Kardiyolog Alpaslan Eryılmaz, kalp atışı sayısının 100'ün altında olmasına "Bradikardi", 100'ün üzerinde olanlara da "Taşikardi" denildiğini belirtti. Bu hızın normal değerlerinin yaşa bağlı olarak değiştiğini ifade eden Eryılmaz, yeni doğan bir çocuk için bu değerlerin 100 ile 140; yetişkinlerde ise 60 ile 100 arasında olduğunu vurguladı. Eryılmaz, Taşikardi'nin sebeplerini şöyle açıkladı: "Taşikardi, herhangi bir hastalığa veya sebebe bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi, doğrudan sadece kalple ilgili olarak da ortaya çıkabilir. Vücudun kan ve oksijen gereksiniminin arttığı egzersiz durumunda kalp normal olarak hızlanır ve fizyolojik bir Taşikardi meydana gelir. Hatta vücutta, yine kan ve oksijen gereksinimini artıran korku, kansızlık, ateş, troid bezinin aşırı çalışması gibi nedenlerle Taşikardi oluşur ve burada yine fizyolojik Taşikardi söz konusudur. Çünkü ortada kalpten kaynaklanan bir hastalık yoktur. Vücudun ihtiyacı artmıştır ve kalbin sinüs düğümü de kalbi hızlı çalıştırmaktadır. Bir de doğrudan kalple ilgili olarak ortaya çıkan Taşikardi'ler vardır ki, bunlar genellikle kalp hastalıklarıyla ilgilidirler (Damar sertliğine bağlı koroner yetersizlikleri, kalp yetersizlikleri, kalp iltihapları ve sebebi bulunmayan haller)"

Alpaslan Eryılmaz, kalpte ritim bozukluğu yapan kalbe ait hastalıkları şöyle sıraladı: "Daha önce geçirilmiş kalp krizi veya ateroskleroz, kalp hasarı veya doğumsal kalp hastalığı, kalp yapısının veya fonksiyonlarının bozulması, kardiomiyopati (kalp kasının anormal olarak genişlemesi, kalınlaşması, sertleşmesi), ilaçların etkisi."

Taşikardi'nin her yaşta görülebileceğini belirten Eryılmaz, bu tür kalp rahatsızlığına neden olan dış etkenler olarak da; stres, kafein tüketimi, alkol tüketimi, sigara, öksürük, soğuk algınlığı, kilo vermek için reçetesiz satılan ilaçlar, uyuşturucu ve uykusuzluğu gösterdi. Hastalığın belirtilerinin; çarpıntı, göz kararması, yorgunluk, baygınlık, yaşlılarda nedeni anlaşılamayan düşmeler, göğüs ağrısı, göğüste baskı hissi ve nefes darlığını olduğunu açıklayan Eryılmaz, vatandaşlara; kahve alımının azaltılmasını, alkol ve sigaranın bırakılmasını, belirli ilaçlardan özellikle grip ilaçlarından kaçınmayı ve stresin kontrol edilmesini tavsiye etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber