Eğitim-Bir-Sen: Eğitim yasaklardan ve sorunlardan arındırılmalıdır

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2009 11:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen), eğitim çalışanlarının biriken sorunları çözülemeden bunlara yenilerinin eklendiğine, onlarca sorun çözüme kavuşturulmadan bir sonraki döneme devrolunduğuna dikkat çekerek, bu sorunların bir an önce çözülmesini istedi.

Eğitim-Bir-Sen Genel Merkezi, 2008-2009 eğitim-öğretim yılının sona ermesi dolayısıyla yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, eğitime ayrılan kaynağın yetersizliği, bölgelerarası öğretmen açığında farklılıkların bulunması, okulların ödenek ve hizmetli ihtiyacı, öğrenme ortamlarının yetersiz oluşu, eğitimin ezberci ve sınavda soru çözmeye endeksli oluşu, öğretmenlerin özlük haklarının yetersizliği, öğretmen açığı, sözleşmeli öğretmenlik gibi birçok sorunun çözüm beklediği ifade edildi.

SORUNSUZ BİR EĞİTİM İÇİN YENİ ANAYASA

Açıklamada, sorunsuz bir eğitim için öncelikle, bireyi merkeze alan, demokratik, insan haklarına saygılı yeni bir anayasa ve mesleki saygınlık sağlayan bir kamu personel sisteminin gerektiği kaydedildi. "Yeni anayasada eğitim hakkı; 'fırsat ve imkân eşitliği', 'hayat boyu öğrenme' ve 'din eğitimi ve öğretimi' konuları sorun olmaktan çıkarılacak şekilde düzenlenmeli; eğitim ve öğrenim hakkı konusunda bireylerin her dönem ve her yöne doğru tercih değişikliği yapmalarına imkân veren bir kurguyu içererek eğitimde imkân ve fırsat eşitliğinin fiilî olarak gerçekleşmesi sağlanmalıdır" denildi.

AB ülkelerinde bile başörtülüler parlamentoya girerken, ülkemizde hala kadınların eğitim ve çalışma hayatının önünde engellerin bulunması utanç verici olduğunu dile getiren Eğitim-Sen, en temel insan haklarından biri olan kadınların eğitim ve çalışma hayatına katılmasının, ülkemizde, 21. yüzyıla yakışmayan uygulamalarla engellendiği vurgulandı. Açıklama, şöyle devam etti: "Kadınlar açısından gerek çalışma hayatında gerekse eğitim ve öğretimde yaşanan olumsuzluklar; inanç hürriyetinin, eğitimde fırsat eşitliğinin, bilimsel düşüncenin birileri tarafından sözlüklerde yer verilen soyut birer ifade olarak görüldüğünü göstermektedir. İnancının gereğini; düşüncesi ve yaşayışı yanında giyimine yansıtan kızlarımızın özgürlüklerinin okul kapılarında son bulması, milletimizin hak etmediği bir utanç resmidir. Bundan daha kötüsü, ülkemiz, üniversite kapılarından çevrilen başörtülü kızlara inat, 'Haydi Kızlar Okula' kampanyalarının düzenlendiği bir ülke olarak tarihe geçmiştir. Girmeye çalıştığımız Avrupa Birliği ülkelerinde bile başörtülüler milletvekili olarak parlamentoya girerken, ülkemizde hala çalışma hayatı ve eğitimde kadınlara yönelik ayrımcılık yapılıyor olmasının mantıklı bir izahı olamaz. Bu utançtan biran evvel kurtulmamız için çağdışı yasaklara son verilmelidir."

KATSAYI ADALETSİZLİĞİNE SON VERİLMELİ

Binlerce öğrenciyi mağdur eden adaletsiz katsayı uygulamasına son verilmesi istenen açıklamada, ÖSS'de meslek liselilerin aleyhine uygulanan katsayı engeli nedeniyle söz konusu okulların öğrenci sayısı giderek düşerken, düz liselerin kapasitesinin ise sağlıksız şekilde arttığı belirtildi. Bu engelin kaldırılması, meslek liselerinin teşviki için ilave puanlar verilerek, bu okulların cazip hale getirilmesi gerektiği ifade edildi.

ÖĞRENCİLER SINAVLARDAN ŞİKAYETÇİ

Eğitim-Bir-Sen'in bin 103 öğretmen üzerinde yaptığı ankete göre, öğretmenlerin yüzde 20.7'sinin öğrencilerin bu kadar çok sınava tabi tutulmasını doğru bulmadığı ortaya çıktı. Yüzde 27.8'inin ise kesinlikle doğru bulmadığı, yüzde 23.3'ünün kısmen doğru bulduğu belirlendi. Sadece yüzde 12.4'ünün kesinlikle doğru bulduğu, yüzde 15.8'inin de doğru bulduğu ortaya çıktı.

Anketle ilgili olarak şöyle denildi: "Eğitim-Bir-Sen olarak, öğrencilerin bu yaşta bu kadar çok sınava tabi tutulmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü öğrenciler gelecekte stresle mücadele eden ve sosyal yönü olmayan yetişkinler olarak toplumda yer alacaklardır."

ÖĞRETMEN İHTİYACI KARŞILANMALI

Eğitim fakültelerinden mezun olup atanmayı bekleyen 200 binin üzerinde öğretmen adayı dururken, eğitim kurumlarında 100 binin üzerinde öğretmen ihtiyacının hala varlığını sürdürmeye devam ettiği dile getirildi.

"Bakanlık öğretmen açığını, sözleşmeli, vekil, ücretli öğretmen alımıyla kapatmaya çalışmaktadır. Doktorun, hâkimin, polisin vekili, sözleşmelisi, ücretlisi olmadığı gibi, aidiyet duygusunun en fazla hissedildiği bir meslek olan öğretmenlikte de olamaz ve olmamalıdır." denilen açıklamada, vekil ve ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilmesi, mevcut sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, 100 bini aşan öğretmen ihtiyacının bu şekilde giderilmesi istendi.

KARİYER BASAMAKLARI

Açıklamada, Kariyer Basamakları Uygulaması'nda on binleri bulan öğretmenin mağdur edildiği belirtilerek, şu değerlendirme yapıldı: "Anayasa Mahkemesi'nin konuya ilişkin gerekçeli kararını açıklaması ve iptal hükümlerinin, kararın 18/03/2009 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanmasından başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe girmesine karar vermesi nedeniyle, uzman öğretmenlik sınavını kazandığı halde, kontenjan dışında kalarak, mağdur olan ve sayısı on binleri bulan bu öğretmenlere bir an evvel uzman öğretmenlik unvanı verilmesi gerekmektedir. Bu konuyla ilgili olarak 26 ilde 400 öğretmenle yaptığımız araştırmaya katılanların yüzde 61'i mevcut kariyer basamaklarında yükselme uygulamasını yeterli bulmadığını, yüzde 29'u kısmen yeterli bulduğunu, yüzde 10.1'i yeterli bulduğunu belirtmiştir. Öğretmenlerin yüzde 82.7'si seçme yönteminde yapılan yazılı sınavda genel kültür ve genel yetenek alanlarının yanısıra öğretmenlerin alanlarından da soru sorulması ve kesinlikle sorulması gerektiğini, yüzde 7.3'ü kısmen sorulması gerektiğini, yüzde 10'u ise sorulmaması gerektiğini bildirmiştir. Ankete katılan öğretmenlerin çoğu, kariyer basamakları sınavının her yıl veya iki yılda bir yapılmasında yana. Araştırmaya katılan öğretmenlerin büyük bir kısmına göre, emeklilikte de uzman ve başöğretmenlik ücretleri ödenmeye devam edilmelidir."

Açıklamada, genel idari hizmetler ve yardımcı hizmetler sınıfı çalışanları, kalkınmada öncelikli bölgelerde çalışanların çalışma şartları, yönetici ve öğretmenlerin ek ders ücreti, tedavi ve geçici görev yollukları, öğretmen atama ve yer değiştirme işlemleri, okullarda temizlik gibi sorunların çözülmesi istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber