Yılmaz: Otomotive teşvikte hurda indirimi alternatifler arasında

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2009 12:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Otomobilde hurda indirimi 15 Haziran itibarıyla sona ediyor. Sektör temsilcilerinin süre uzatım talebi hükümetin de gündeminde. Vergi teşviklerinin akıbetine 15 Haziran Pazartesi günü yapılacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında karar verilecek. Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, merakla beklenen ÖTV ve KDV indirimi verilen sektörlere ilerde yenilerinin eklenebileceğini söyledi. Yılmaz, yaşlı araçlara verilen hurda indiriminin de alternatifler arasında olduğunu belirtti.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz Mersin Hilton Otel'de yaptığı kahvaltılı basın toplantısında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Teşvik paketiyle ilgili değerlendirmede bulunan Yılmaz, daha önceki 5084 sayılı teşvik kanunun geniş kapsamlı olmadığı yönünde eleştiriler geldiğini ifade etti. Yeni teşvik sisteminin çok önceden çalışmalarına başlandığını ve il ve bölgeleri kapsadığını aktaran Yılmaz, dünyada yaşanan ekonomik krizin de pakette dikkate alındığını ifade etti.

Yeni teşvik ve yatırım desteklerinden 2010 sonuna kadar yararlanılacağını vurgulayan Bakan Yılmaz, "Devlet desteklerini maksimum olarak tasarladık. Büyük projelere yerine bölgesine bakılmadan çok büyük teşvikler getiriyoruz. Adana, Mersin ve Çukurova bölgesi için bu teşvik önemli." diye konuştu. Dünyadan büyük projeleri çekmek için valilikler, sanayi odaları ve kalkınma ajanslarına büyük görevler düştüğünü söyleyen Yılmaz, "Küçük olsun benim olsun mantığıyla hareket edemeyiz. İş birliğini güç birliğini arttırmamız lazım." dedi.

İSTATİSTİK KURUMU KALKINMA VERİLERİNİ YENİLİYOR

İstatistik Kurumu'na kalkınmışlıkla ilgili verileri yenileme talimatı verdiklerini belirten Yılmaz, il düzeyinde ve bölgesel düzeyde sosyoekonomik kalkınmanın yeniden tespit edileceğini söyledi. Sonuçların 2009 sonunda bölge bazında, 2010 sonunda il bazında alınacağını aktaran Yılmaz, yeni verilere göre teşvikten yararlanma değişecek mi sorusuna, "Temel çerçeve kuruldu. Gruplamalarda değişiklik olacak. Parametrelerde değişiklik olmaz. O günkü dünyanın şartlarında yeniden tartışılır. Değişeceğini zannetmiyorum. Yeni illere göre değişecektir." cevabını verdi.

Bu ayın 15'inde ve sonunda dolan beyaz eşya, otomotiv, mobilya ve bilgisayardaki ÖTV ve KDV indirimlerinin devam edip etmeyeceğine yönelik soruya, "ÖTV ve KDV indirimlerinde son gün pazartesi günü. Bu vergi teşviklerinin bütçeye, dış ticarete ve istihdama etkilerine bakılıyor." şeklinde karşılık verdi. Hurda indirimi gelecek mi sorusunu ise, "Alternatifler arasında hurda indirimi de var." diye cevapladı. Mobilyada indirimlerin 2 milyar dolarlık hareketlilik getirdiğine yönelik yorumlara karşılık, ÖTV ve KDV indiriminin piyasaya hareketlilik getirdiği anlamına geldiğini söyledi. Yılmaz, ilerde başka sektörlerde değerlendirilebileceğine dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber